Rubailer

8.310 üzerinden
6,9bin kişi
2023 100. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2023 00:32
Hayat geçici şarap için. Yeni güne uyanırken şarabı es geçmeyin. Nasıl olsa ölücez küçük hesaplarla uğraşmayın şarap için. Bazen kendinizi kaybetmeniz gerekir bunun en iyi yolu da şaraptan geçer, için. Keyifli okumalar :))
DörtlüklerÖmer Hayyam · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202127,9bin okunma
Ömer Hayyam Dörtlükler
2020 132. kitabı
Okunma: 22 Mayıs 2020 22:33
Ömer Hayyam; İranlı matematikçi,şair,filozof ve astronom; İran ve Doğu edebiyatında rubai türünün kurucusudur. Doğu’da şair kimliğiyle tanınsa da matematik bilgisi ve yeteneği zamanının çok ötesindeydi. Binom açılımını ve bu açılımlardaki katsayıları buldu. ‘’Celali takvimini oluşturdu. Çeşitli bilim dallarıyla ilgili eserler yazdı. En ilginci de, geçmişte yaşamış birçok insanın aksine doğum tarihinin günü gününe bilinmesidir, çünkü takvim konusunda uzmandır ve doğduğu tarihi kendisi araştırıp tam olarak bulmuştur! Yıllar önce okuduğum bir kitaptan bahsi de geçiyordu: Amin Maalouf'un Semerkat kitabı: Titanik 14 Nisan 1912 gecesi Yeni Dünya'nın denizlerine gömüldüğünde, en seçkin kurbanı bir kitap olmuştu…" Bu sözler Lübnan kökenli Fransız yazar Amin Maalouf'un tarihi romanı Semerkant'ta geçiyor. Bahsi geçen kitap ise Rubailer(dörtlükler) Bu şiilein çok az sayıda kopyası olduğu bilinmekteydi o zamanlar . Ve günümüzde de süregelen bu eserlerin hangisinin Ömer Hayyam'a ait olduğu hakkında varsayımlar var olmaktadır. 1900'lerin başında Londra'da iki ciltçi, George Sutcliffe ile Francis Sangorski eskiden kalma kitap ciltleme zanaatını yeniden canlandırmaya çalışıyor, ciltlerinde kullandıkları zengin desenlerle tanınıyorlardı. Henry Sotheran adlı kitapçı onlardan eşi benzeri olmayan bir kitap sipariş etmişti. İki yıllık yoğun çalışmanın ardından 1911'de tamamlanan kitapta Ömer Hayyam'ın rubailerinin İngilizce yorumları yer alıyordu. Kitap 'Büyük Ömer' adının yanı sıra, ihtişamından dolayı 'Muhteşem Kitap' adıyla da tanınır olmuştu.Sotheran kitapçısı bu kitabı New York'a göndermek istiyordu. Ama Amerikan gümrüğünün talep ettiği yüksek gümrük vergisini ödemeyi reddettiği için kitap İngiltere'ye geri döndü.Bunun üzerine Gabriel Wells bir müzayedede kitabı 450 sterline satın
Her çiçeğin bir mevsimi, her kitabın bir zamanı vardır. Haziranın tadını yeni hikâyelerle çıkarın.
ÖMER HAYYAM O BIR ANARŞİST
2020 48. kitabı
Okunma: 29 Ekim 2020 07:22
O bir anarşist o aykırı bir ruh hem deli hem veli.. dönen tekere çomak sokan biri o.. sofralardan tiskinen sofralardan şarap eksik etmeyen bir delişmen ruh...
Şiir
2021 15. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2021 10:45
Filozof, astronom, matematikçi kimliğinden ziyade şair kimliğiyle tanıdığımız Ömer Hayyam “rubai” denildiğinde akla ilk gelen isimlerden. Kitap, şairin rubai nazım şekliyle yazdığı şiirlerden günümüze ulaşanlarının Türkçeye çevrilmiş halinden oluşuyor. Hayyam, yaşadığı toplumda kabul gören herhangi bir kurala uymayan, diğer insanların belirlediği sınırlara bağlı kalmayan biri. Dünyayı, hayatı, insanları ve var oluşu kendisine dayatılan şekliyle değil kendi aklıyla bulmaya çalışıyor. Yazdığı rubailer yaşadığı dönemde kendisini oldukça zora sokuyor. Çünkü var oluşu sorgulamanın yanında ciddi manada yaratıcıya karşı bir isyan söz konusu şiirlerinde. Kitabı okuyacaksanız hayatınızda görmediğiniz kadar çok şarap kelimesi göreceğinize emin olabilirsiniz :) Okuyacaklara keyifli okumalar :)
Şiir
Gençlik bir kitaptı, okuduk bitti..
2021 26. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2021 14:46
<<<<Leyla isteyen kişi Mecnun olmalı; Kendisinden de, dünyasından da geçmeli. Sevenlerin sofrasına çağrılınca Ben körüm, ben dilsizim demeli.>>>> Ömer Hayyam'ı ve içinde yaşadığı İslamiyeti anlamakla geçen bir süreç oldu benim için bu kitabı okumak. Her zaman ortak kurallar olsa da ortak isimlerde buluşsak da farklı dinlere inandığımızı düşünüyorum. O kadar açık kapı gidilecek o kadar farklı yol var ki dinlerin içinde. Kişi ister istemez kendine özgü bir din yaşama şekli oluşturuyor. Hayyam'ın da yolu, İslamı apayrı. Ben biraz divan edebiyatı biraz tasavvuf bilgimle ancak anlayabildiğim, aklımın erdiği kadar anladım onu. Fakat bu konularda bilgisi kısıtlı olan biri için şiirlerdeki anlamlar çok farklı yerlere çekilebilir. "Sarhoş, eğlence düşkünü, meyhaneden çıkmayan biri" bu tanımlar böyle uzar gider. Fakat onların şarap dedikleri zikir, sevgili dedikleri Allah, meyhane dedikleri dergah... Devrinin bir dahisi olarak onu anlamanın kolay olacağını beklemiyordum fakat bazı dörtlüklerde öyle şeyler yazmış ki neden yazdığını çözmek çok güç. İnce ayarlar vermiş, bazılarında Allaha bile. Onun tam bir hiciv ustası olduğunu söylesek yanlış olmaz sanırım. Fakat Allaha neden kafa tuttuğunu çözemedim doğrusu. Şiirlerinin anlamını çözdüğümde en azında çözmeye çalıştığımda bazılarının anlamını kavrar gibi oldum. İşte o zaman gözümde parlayan ışığa, yüzümde oluşan tebbesüme engel olamadım.