Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir Giriş

Dünya Sistemleri Analizi

Immanuel Wallerstein

Dünya Sistemleri Analizi Gönderileri

Dünya Sistemleri Analizi kitaplarını, Dünya Sistemleri Analizi sözleri ve alıntılarını, Dünya Sistemleri Analizi yazarlarını, Dünya Sistemleri Analizi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kapitalist dünya-ekonomi içinde iş yapan girişimciler açısından bakıldığında,egemen devletler girişimcileri doğrudan ilgilendiren en az yedi asli alanda otorite iddiasına sahiptir: (ı) Devletler malların, sermayenin ve emeğin kendi sınırlarından geçip geçemeyeceğine ve bunların hangi koşullarda kendi sınırlarından geçebileceğine dair kurallar koyar. (2) Kendi devletlerinde mülkiyet haklarına dair kurallar oluşturur. (3) istihdama ve çalışanların ücretlerine ilişkin kurallar koyar. (4) Firmaların hangi maliyetleri içselleştirmeleri gerektiğine dair kurallar koyar. (5) Ne tür iktisadi süreçlerin, ne derece tekelleştirilebileceğine karar verir. (6) Vergi koyar. (7) Son olarak, kendi sınırları içinde üslenen firmaların etkilenebileceği bir durum ortcıya çıktığında, diğer devletlerin kararlarını etkilemek için dışarıdan güç kullanabilir.
En zor soru şuydu: Toplumsal gerçekliğin araştırılması hangi fakültede yapılmalıydı? 1789 Fransız Devrimi ve modern dünya-sistemde yol açtığı kültürel başkaldırı, böyle bir araştırmanın aciliyetini öne çıkardı. Fransız Devrimi oldukça devrimci iki düşünce yaydı. Birincisi,politik değişimin istisnai ya da tuhaf bir şey olmadığı, fakat normal ve bu nedenle de sürekli olduğuydu. İkinci düşünce ise "egemenliğin" -devletin kendi alanında özerk kararlar verme hakkı- bir monarkta ya da yasa yapıcı bir mecliste olmadığı (bunlara ait olmadığı), ama bir rejimi meşrulaştırabilen yegane güçte, yani "halk"ta olduğuydu.
Reklam
Descartes ve Spinoza -birbirlerinden ne kadar farklı olurlarsa olsunlar- her ikisi de ilahiyat bilgisini, bilginin ana yapısından kopartarak özel bir köşeye yollamayı hedefliyorlardı Artık filozoflar insanların rasyonel yetilerini kullanarak doğrudan hakikatin farkına varabileceklerini öne sürüp ilahiyatçıların buyruklarını sorgularken, giderek artan sayıda bir grup bilgin de ilahiyatçıların rolü konusunda aynı görüşü paylaşıyordu.
“Eski devlet mülklerinin “özelleştirilmesi”, bu mülklerin mafya benzeri, kısa zamanda geride harap olmuş işletmeler bırakarak çabucak ülkeyi terk eden iş adamlarının eline geçmesine yol açıyorsa, bu yağmadır”.
Sayfa 59
Sosyal bilimlerin en eskisi, tabii ki binlerce yıl gerilere giden bir faaliyet ve isim olarak tarihtir. 19. yüzyılda tarih yazımında Leopold Ranke' “gerçekte nasıl olduysa öyle” sloganını icat etti. Ranke'nin önerdiği daha bilimsel, spekülasyon ve söylenceden sakınan bir tarihti. Yöntem önerisi ise; Olayları tasvir eden ve olayların geçtiği zamanda yazılmış belgeleri araştırmak.
Ama nerede devlet daha az güçlü hale gelse, dinsel yapılar, etnik örgütlenmeler ve benzeri gruplar hanehalklarının önceliği üzerinde ısrar eden en güçlü seslere dönüşebilir.
Reklam
Kapitalist bir sistemde sınıflar vardır çünkü farklı çıkarlara sahip olan ve farklı gelir düzeyleriyle ekonomik sistemde farklı şekillerde konumlanmış kişiler vardır. İşçiler ve işverenler- statü grupları veya insan grupları (ulus- ırk- etnik grup, dinsel cemaat, toplumsal cinsiyet, cinsel tercih vb). Statü grupları kapitalizm içerisinde önemini artırmaktadır.
Modern dünya-sistemi hem evrenselcilik hem de evrenselcilik-karşıtlığının eşzamanlı varlığını, yayılmasını ve uygulanmasını kendi yapısının merkezi ve temel bir özelliği haline getirdi. Karşıtlık içeren bu ikili, sistem açısından merkez-çevre eksenel işbölümü kadar temel bir özelliktir.
81 öğeden 51 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.