Sizlerle İletişim Yayınları psikoloji serisinden Danimarkalı psikolog Svend Brinkmann'ın Düşün eserini paylaşacağım. Eskiden günümüze düşünmenin ehemmiyeti devam ettirmesine vurgu yapan yazar "düşünceli bir hayatın savunusunu yapmanın bizi her zaman daha ileriye taşıyacağını vurguluyor. Özellikle de düşünmeyi oluşturan etkenin varoluş boyuta sahip olması ise insana ithaf edilen "düşünen hayvan" tabirini geçersiz kılıyor. Çünkü düşünmek sadece yaşama devam etmek için sahip olduğumuz faydacılıktan ibaret değil. Öyle ki görüyoruz, gözlemliyoruz, soruyoruz ve en önemlisi sorguluyoruz. Sorgulamalarımızın kimi bir amacı oluyor kimi zamansa amacı sorgulamadan sonra buluyoruz. Lakin bir gerçek var ki düşünmek ilahi bir hediye. Bu hediyeyi nasıl ve nerede kullandığımız soru bizi biz yapan unsurlar. Tıpkı Brinkmann tespitindeki gibi.
"Düşünmezsek kendimizi zihnin yaşamından soyutlamış oluruz. Uyurgezerlere dönüşurüz. Düşünmek, ruhen uyanık olmaktır. Düşünmek, yaşamaktır."
Ruhen uyanık olmak ise eleştirel düşünce yöntemlerini uygulamak gerek. Hayatın akışı içerisinde özellikle de otomatik pilotta yaşarken kendimizi bile unuttuğumuzdan hayatı sorgulamak en imkansız durumlarda biri haline geliyor. Ve eleştirel düşünmenin özünde yer alan merak ve cesaret gibi erdemler açığa çıkmıyor bile. Hele birde günümüzün teknolojisini hayatlarımızdaki yerini düşünürsek bu ihtiyacın yani doğal olan düşünme ihtiyacının anlarız. Çünkü düşünmek dahi bilinçli bir tercihi ve zaman ayırmayı gerektiriyor. Sanıldığının aksine boş zaman uğraşı değil. Bilinçli bir şekilde hayata odaklanma merak ve cesaret erdemi bizlere hissettirecektir.
Bu minvalde yazarın bahsettiği düşünce yöntemleri, bir takım düşünme pratikleri ve uygulamalar sizin içinizden dışınıza doğru bir akışı mümkün kılacak türden. Elbette
Brinkmann psikolog, kitap felsefe ve psikolojiden yararlanarak “düşünceli bir hayat” sürmenin önemi ve yollarından bahsediyor. İnce ama yavaş ilerleyen, yoğun bir kitap.
Hem psikolog hem felsefeci olarak meslektaşım olan yazarın Türkçe'ye çevrilen her kitabını hemen alıp okuma alışkanlığı edindim. Bu kitap da henüz çok yeni çevrildi. Felsefi düşünme, düşüncelilik gibi konuları referanslarla çok iyi anlatmış yine. Size de önemle tavsiye ederim.
Düşünmek insan özgü ise
O zaman insan nasıl düşünmesi gerektiğini de bilmeli !!!
Düşünme öğrenilen bir durum
O vakit hakkında bilgin olmalı...
Tüm dünya uyuyalım diye elinden geleni yaparken
Düşünmeyi hatırlatan bir kitap
1975’te Danimarka’nın Herning kentinde doğdu. 1999’da Aarhus Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun oldu. 2006 yılında aynı bölümden doktora derecesini aldı ve 2010’da profesör oldu. Akademik kariyerinin yanı sıra gazetelerde kitap eleştiri yazıları yazdı, radyo ve televizyon programları hazırladı. Brinkmann çok sayıda kitabın ve bilimsel makalenin yayına hazırlık sürecinde yazar ve editör olarak yer aldı ve almaya devam ediyor.