Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

2017 Mayıs - Haziran

Düşünbil - Sayı 59

Düşünbil Dergisi

Düşünbil - Sayı 59 Sözleri ve Alıntıları

Düşünbil - Sayı 59 sözleri ve alıntılarını, Düşünbil - Sayı 59 kitap alıntılarını, Düşünbil - Sayı 59 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan kendini gerçekleştiremediği durumda, kendisinden uzaklaşmak zorunda kalır. Kendine yabancılaşan birey, toplumla arasına mesafe koyar. Bu da insanlar arasında kutuplaşmalara neden olur.
“Amacın araçları meşrulaştırdığı görüşüne hepimiz katılmaktayız ancak bu görüşe muhakkak gerekli bir düşünce daha eklememiz gerekmektedir; amacı belirleyen de araçlardır.”
Reklam
“Konu etik konular olunca akıl, insanı nasıl da hayrete düşürüyor.”
Sayfa 8 - Düşünbil DergisiKitabı okudu
“öteki, benim varlığımdan ayrı tutulamaz ve aynı şekilde kendimle ilgili bildiklerimden de ayrı tutulamaz.”
“Kendi özgürlüğümü isterken başkalarının özgürlüğünü de istemekle yükümlüyüm. Kendim için istediğim kadar başkaları için dr istemezsem hürriyeti amaç edinemem.”
Jean-Paul Sartre
"Ben bir kültür varlığıydım. Kültür içime sızmıştı benim ve ben onu su birikintilerinin, geceleyin ısılarını verdikleri gibi, ışınlarımla aileme yansıtıyordum. Ben hayatıma nasıl başladıysam öyle öleceğim kuşkusuz; kitapların arasında."
Sayfa 38 - Sartre, Sözcükler, 34.Kitabı okudu
Reklam
“Eylemlerimiz, insanlığın görmek istediğimiz hâlinin resmini çizer.”
“Özgürsünüz, onun için kendiniz seçin, yolunuzu kendiniz bulun! Hiçbir genel ahlak size yapacağınız şeyi söyleyemez. Buna ancak siz karar verebilirsiniz.”
Bir insan bir taşla değil, sadece özgür insan iradesi sonucu baskı altına alınabilir.
“Tarih, insanların seçimlerinin birikiminden başka bir şey değildi.”
Reklam
(...) geçmiş ele alınırken, onun hiçlik olduğunu kabul etmek gerekir. Gelgelelim gelenekler, eskide olmuş, bitmiş şeylere anlam yükleyerek, olan bitenlere yönelik saygınlık kazandırır. Böylece onlara değer atfederek, bir öğreti haline gelir. Yani önce insan geleneği belirler, daha sonra gelenek insanı şekillendirir.”””
Sartre “Sözcükler” de kendisi ile ilgili şöyle yazar;
“Babam bana mal mülk bıraksaydı, çocukluğum değişirdi; bir başkası olacağım için, yazamayacaktım.” Bu satırlarda açıkca anlaşıldığı gibi, Sartre kendi yaşamı üzerinden yaptığı bir temellendirmeyle bir anlamda, özü belirlenmiş olan bir insan tipinin gerçekte “doğal bir biçimde” mümkün olamayacağını ortaya koyar. Çünkü insan, içinde yaşadığı dünyaya fırlatılmıştır ve sadece hayatında etkin olan faktörler ve onun bunlar karşısında takındığı tavır yoluyla kendisi olabilir; insan için belirleyici olan bir öz anlayışı söz konusu değildir.
Jean-Paul Sartre
Tüm eylemlerinin sorumluluğunu üzerine alabilmiş olan insan gerçek anlamda özgürdür.
Jean-Paul Sartre
"Benim 'ben'im başka insanların 'ben'inden daha kesin değildir ama daha mahremdir"
110 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.