Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nisan 2018

Düşünbil - Sayı 66

Düşünbil Dergisi

Düşünbil - Sayı 66 Gönderileri

Düşünbil - Sayı 66 kitaplarını, Düşünbil - Sayı 66 sözleri ve alıntılarını, Düşünbil - Sayı 66 yazarlarını, Düşünbil - Sayı 66 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Camus umuda sarılmayı bir tür felsefi intihar olarak görür. Çünkü umut baş­ka bir dünyaya duyulan özlemi ifade eder ve dine yapışıp kalmaya neden olur, aslolan ise bu dünyadan başka bir şey değildir. Bu nedenle bir dine yapı­şıp kalmak yanlıştır, çünkü zaten insan kendini öl­dürmemek için Tanrı'yı yaratmıştır. Tanrı, insanın hayata anlam verme çabasının bir ürünüdür.
Bizi kaygıda sıkıştıran şey, aslında var olanın kaybolmasıdır. Fa­kat bu tam anlamıyla var olanın kaybolması ya da yok olması anlamında değildir. Aslında var olan ve hiç, hep vardır ama biri kendini gizlediğinde diğeri yüzünü gösterir. Heidegger bu durumu, "var olanın raydan çıkması" şeklinde ifade eder. Kaygı, hiçi açığa çıkarır ve biz hiçi tecrübe ederiz.
Reklam
Hei­degger bu konuda ele alınması gereken önemli bir düşünürdür. Ona göre her şeyin temelindeki asıl mesele ölüme fırlatılmış olmaktır. İnsanın zaman zaman duyduğu iç daralması ve kapıldığı kaygı (bir nesneye ait korkudan bahsedilmemektedir) ölüme fırlatılmış olmanın insan üzerinde yarattığı o belirsiz ve nesnesiz haldir.
Filozofun ölümü, en az filozofun yaşam pra­tiği ya da filozofun söylemi kadar mühim ve çarpıcı, politik-estetik iletiler taşımaktadır. Tam burada ise, bir yirminci yüzyıl varoluşçu filozofu olan Karl Jaspers'ın 'Felsefe yapmak, ölmeyi öğrenmektir" vecizi de kendi sanki manasını aşarak; "ölüm" mefhumu, mecazının da dışın­da çırılçıplak bir hakikatle kavuşmaktadır.
Ölüme duyduğumuz nef­ret ve korku tümüyle bir hatadır. Bu düşünce, Yunan filozof Epikuros'un fikirlerini yansıtmaktadır: "Hastalıkların en korkuncu ölüm, var olmayı sürdür­düğümüz sürece bizim için önemli değildir , ölüm bi­zimle değildir fakat ölüm geldiğinde, o zaman da biz var olmayı bırakırız. O halde ölüm ne yaşayanı, ne de ölüyü ilgi­lendirir: İlki ölü değildir , ikinci­si ise hiç yoktur."
ÇENTİK V
Anlam, Öteki'nin bakışı altında ortaya çıkar. İki tür anlam vardır: görünür ve görünmez anlam. Görünür anlam yapay bir anlamdır: gerçekliği taşımaz. Gerçekliği ancak "görünmez/bilinçdışı" olan anlam taşır. İnsanın değişimi bu görünmez anlamı ortaya çıkarması ve bu bilinçdışı anlamı yorumlaması ile olanaklı olabilir.
Reklam
Ölmüş olmak tümüyle var olmamaktır ve tümüyle var olmamanın kötü bir yanı yoktur.
Ölüler yokluklarıyla değilde, onlarla bizim aramızda, söylenmeden kalan sözler yüzünden, keder verirler. Ölüm olmasaydı, onu icat etmek zorunda kalırdık. Voltaire
İki şey var ki; ruhumu hep yeni, hep artan bir hayranlık ve müthiş bir saygıyla dolduruyor: Üzerimdeki yıldızlı gökyüzü ve vicdanımdaki ahlak yasası. - Immanuel Kant
170 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.