Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kasım 2019

Düşünbil - Sayı 85

Düşünbil Dergisi

Düşünbil - Sayı 85 Gönderileri

Düşünbil - Sayı 85 kitaplarını, Düşünbil - Sayı 85 sözleri ve alıntılarını, Düşünbil - Sayı 85 yazarlarını, Düşünbil - Sayı 85 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
KIERKEGAARD: VAROLUŞUN YALNIZ YÜRÜYÜŞÜ
Farkında olarak yapılan her yürüyüş, insanın kendi zihnine doğru attığı adımlardan oluşur. Bu yürüyüşe de şöyle bir ad koyulabilir: Varoluşu keşif yürüyüşü...
Sayfa 16 - Sabiha Koçak
Çagımızın üretim ve tüketim temelli bakış açısı, üretim mekanizmasının yegane artı değer üreten girdisi olması gereken bireyi “tüket ve üstün ol, önce harca sonra ödemeye çalış, yetişmezse bir çaresini bulursun” (Erdem, 2006, s. 412) anlayışıyla tüketmeye güdülemektedir. Globalleşme süreciyle birlikte büyük kitleler için seri üretimler yapılması, büyük kitleleri aynı şeyi tüketmeye sevketmekte ve günümüzde bir homo-consumicus, yani “tüketen insan” haline gelmiş olan insanlar aynı tür oyuncakları oynayarak, benzer eğitim süreçlerinden geçerek, aynı markaları giyerek veya kullanarak, aynı müziği dinleyerek tek tipleşmeye başlamakta ve giderek özgünlüğünü yitirmektedir. İşte çağımızın insanın açmazı budur. Çağımızın insanı aynen animasyondaki adam gibi can sıkıntısı içinde herkesin yaptığı ve kendisinin de yapması gerektiğine inandığı şeyleri yapmaktadır. Hegelci bir çizgide, herkesi kapsayan evrensel aklın, hepimizin uyduğu ve tarihsel süreç içerisinde zorunlu bir şekilde kendisinden kaçamayacağımız o toplumsal süreçlerin, kültürel bağların bizi tanımladığı ve tek tipleştirdiği bir çerçevede bir işte çalışmalı, tatile gitmeli, tatilde denize girmeli, bara gitmeli ve bütün bunlardan zevk almalı ve sonra tekrar gelip bir sonraki tatil için çalışmaya başlamalıdır. Ama O, bütün bu yaptıklarında bir özgünlük, kendisine ait bir parça olmadığı için kendisine ve ilişkilerine yabancılaşmaktan, can sıkıntısı, boşluk ve anlamsızlık hissinden kurtulamamaktadır.
Reklam
Sadece öznel bir ihtiyaç olan aidiyet krizi akıllıca bir tarzda nesnel bir hayranlık maskesini takmayı ve bu yoldan bilinci aldatmayı iyi bilmektedir.
Kendi hiçliği ile yaşadığı dünyanın lüksü,varsıllığı,sözde inceliği,etik ve estetik dayatmaları arasında kalmıştır.Modern insanın çelişkilerini yaşamaktadır.
Her şeyden kuşku duyma cesareti var bende sanırım;her şeye karşı mücadele edecek cesaretim var;hiçbir şeyi anlayabilecek,hiçbir şeye sahip olabilecek cesaretim yok.
Kişi en çok neyden söz ediyorsa o şeyin eksikliğini yaşar.
Reklam
İkna barbarlığı konuşarak çoğalıyor. Anlam erezyonuna uğratılmış kelimelerle hayatı anlamlandırmaya çalışıyoruz.
Sadece uzun bir yalnızlık yolundan geçerek kişiliğini olgunlaştıran insanlar bir araya gelip gerçek bir topluluk oluşturabilirler.
Gelecek, tarihsel değildir. Çünkü o henüz olmamıştır. Ne var ki dünyayı tarihsel spekülasyonlar ve referanslarla açıklama eğilimi, geleceği yani henüz tarihselleşmemiş olanı da tarihselleştiriyor.
22 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.