Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Düşünceler 1 - Kavramlar

Sezai Karakoç

Düşünceler 1 - Kavramlar Sözleri ve Alıntıları

Düşünceler 1 - Kavramlar sözleri ve alıntılarını, Düşünceler 1 - Kavramlar kitap alıntılarını, Düşünceler 1 - Kavramlar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Marksizm ve komünizm, teorilerini süreklice bir çalışmayla daha komplike hale getirmişlerdir; bir takım karanlık ifadelerle onun esas şeması gizlenilmeye çalışılıyor; çoğu kez de bunda başarılı olunuyor. Ama, kelimelerin örtülerini açıp düşüncenin aslına ulaştığınızda, karşılaşacağınız iskelet, Tanrı’nın, ruhun, maneviyatın, dinin, fizikötesinin inkarıdır.
Eee, mutlu son beklemesinler zaten
Efsanelerin hakkını yemeyelim. 20. Yüzyılı böylesine çılgın girişimlerle kana boğan bu hülya ve hayallerin sorumlusu elbette efsaneler değildir. (…) Ama efsaneler, tüm aklı eleştirisiz ve denetimsiz egemenliğine aldığı anda, bir halk, bütünüyle bir sabit fikrin saplantısında çılgınca bir girişimle son aşamaya kadar giderse, beklenecek tek bir son vardır, o da şüphesiz trajik bir sondur…
Reklam
Bu yüzdendir ki medeniyetin en gerçek kaynağını vahiyde buluruz.
İnsan ancak, Tanrı’yla var olur. Bu bakımdan insanın ideali ve amacı, ilahî kaynaklıdır. Bu amaç, Tanrı’nın istediği yaratık olmaktır.
Kapitalizm ve kominizm, çağımızın ifrat ve tefriti olarak, insanoğluna insanca bir hayat sürdürmemek için yarıştadırlar.
Medeniyet Üzerine
Medeniyeti ırkla açıklayan rasist teoriler varsa da kabulü mümkün değildir. Çünkü: medeniyet, tanımı itibariyle bütün insanlara hitap eden tarih olgusudur.
Bizim amaç olarak gördüğümüzü, materyalistler araç olarak görürler.
Reklam
Efsaneler ve hakikatler, ancak kendi dünyaların da etkindirler. Efsaneleri hakikatin yerine yerleştirmeye kalkarsanız, o vakit, görülmemiş bir şey olur. Hakikat, bir efsane kahramam gibi çıkar gelir ve bütün işleri alt üst eder insan aklına gereken dersi verir.
Dalga geçmenin edebîsi de pek tatlı oluyor:)
Teknik gücün tahmin edilen sınırları bile geride bırakmasından mıdır nedir, 20. Yüzyılda bazı ülkeler, efsanelerinin etkisinde birtakım çılgın girişimlerde bulundular. Mussolini’nin eski Roma’yı diriltme denemesi, Hitler’in Alman efsanelerine dayanan üstün ırk nazariyesinden hareketle dünya hakimiyetine kalkışması, bunu fırsat bilen karşıtlarının da kamçılamasıyla, Dünya Savaşı’na sebep oldu.
O kadar dalıyoruz ki, asıl amacın ne olduğunu bile bilmiyoruz bazen.
Maddi faktörün şu ya da bu sebeple ağır basması, bir an için asıl amacı unutturabilir ya da geciktirebilir. Ama bu geçicidir. Tatminden sonra insan yine arayışına döner ve asıl amacı buluncaya kadar da aramaya devam eder.
701 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.