Edebiyat ve Utanç

Ahmet Sarı

Edebiyat ve Utanç Gönderileri

Edebiyat ve Utanç kitaplarını, Edebiyat ve Utanç sözleri ve alıntılarını, Edebiyat ve Utanç yazarlarını, Edebiyat ve Utanç yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Josef K ve Utanç
Utanç, Hz. Adem'in yasak meyveyi yemesiyle dünyadan çok önce zaten bilinen bir duygu olduğundan, o da elma ve Hz. Adem gibi, bir duygu olarak cennetten yeryüzüne sürülmüştür. O yüzden Josef K.'nin utancınin yüceliği ve büyüklüğü köken ve ontolojik bir duyguya, o kaynağa gider.
Sayfa 16 - KetebeKitabı okudu
İnsanların birbirlerinin derdine koştuğu, bir diğeri için var olduğu zamanlardan artık sadece insanın değil, hiçbir şeyin insan için bir diğer atfetmediği zamanlara vardık. Zenginleşen ve zenginleştikçe de zenginliğine zenginlik katmak için vahşileşen, bu bağlamda kendi kof ideallerine ve maddi arzularına sabit bir fikirle bağlandığı için hiç kimseyi gözü görmeyen, insanların açlıktan öldüğü yerlerde kendi kişisel dünyasını zırhlı kapılarla sağlamlaştıran aciz insanların arttığı; çağın getirdiği sanal bombardıman nedeniyle şiddeti günlük rutine indirdiğinden bunu abartan ve öldürmeyi hele de zayıf hayvanlara karşı insafsız ve merhametsiz eylemlerin çoğaldığı zamanlardayız. Diğerlerine ait bir can fikrinin her şeyden önce evrensel ilkenin temeli olduğu zamanlar da geride kaldı.
Sayfa 77 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Modern zamanların en büyük sorunlarından birinin kayıtsızlık olduğu kesindir. İnsanlarda bir diğerini düşünme, diğerkam olma düşüncesi yüzyıllar sonra ruhlarda sinip gidince ortaya bu hastalık hali çıktı.
Sayfa 77 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
Alman Fransız Yıllıkları'nda, Rugel'e yazdığı mektupta Karl Marx "İnsanın yaptığı en büyük duygusal devrim, utanma duygusudur." der.
Sayfa 76 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
Modern zamanlarda hele de bu hızlı çağda insanoğlu her şeyden önce utanç duygusunu yalama haline getirdi. Bir tekneyi harekete geçiren su motoru neyse, insanın yüzünü aydınlığa çıkaracak utanma duygusu kalpten, beyinden, bedenden, hele de en sıklıkla göründüğü ve kendini gösterdiği yüzden çekildiğinde bu bizim yıkımımız oldu. Tarkovski'nin Solaris'indeki replik, "Dünyayı utancın kurtaracağı" yönündedir. Ve Utanç ("Shame") adlı başyapıtı ile Bergman da bu görüşe katılır ve dünyayı, bizi, bir güzellik olarak beyazlığa, saflığa götürecek, ilkel ve ta atalarımızdan bize ruhsal olarak kalmış utancın kurtaracağını dillendirir. Kendisine yönlendirilen "Bergman gidişat kötü, dünyayı ne kurtaracak?" diye bir soruya, Bergman "Elbette utanç" diyecektir. "Dünyayı bir tek utanç kurtarabilir".
Sayfa 72 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
25 öğeden 21 ile 25 arasındakiler gösteriliyor.