Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Eğitimimizin Sahte İlkesi ya da Hümanizm ve Realizm

Max Stirner

Eğitimimizin Sahte İlkesi ya da Hümanizm ve Realizm Sözleri ve Alıntıları

Eğitimimizin Sahte İlkesi ya da Hümanizm ve Realizm sözleri ve alıntılarını, Eğitimimizin Sahte İlkesi ya da Hümanizm ve Realizm kitap alıntılarını, Eğitimimizin Sahte İlkesi ya da Hümanizm ve Realizm en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Bütün eğitimimizin zayıflığı gibi okullarımızın zayıflığı da karakter eğitiminin eksikliğinde yatar. Biz kanaat aşılamıyoruz.”
Sayfa 39 - Fenomen Yayıncılık – 1. Baskı ~ Aralık 2014, ERZURUMKitabı okudu
"Ancak otoritenin etkisi dışında kalan, her tür bilginin yanlış olabileceğini düşünen beyinler yaratıcı olabilir."
Reklam
öğretilecek olan bilgi değil, aksine bireyin özgelişime başlaması gerekliliğidir; Pedagoji uygarlaştırmaya doğru değil, ancak özgür insanların, egemen karakterlerin gelişimine doğru daha fazla ilerlemelidir; böylece bu zamana kadar bu kadar güçlü biçimde bastırılan irade artık zayıflatılamayacaktır.
Bizi aradıkları sözcüğü yaratmaya muktedir kılmaya çalıştıkları eğitimin asıl amacı ve ondan beklenilen şeyin ne olduğu ilk ve en önemli sorudur. Yani bizden Yaratıcı insanlar olmak için yeteneklerimizi samimi olarak geliştirmemiz mi? Yoksa doğası terbiye edilmeye müsait varlıklar olarak, alışagelmiş algının yine aynı doğrultuda biçimlendirilmesi mi beklenmektedir?
İnsanlarda özgürlük fikrini uyandırırsanız, o zaman özgür insanlar sürekli olarak kendilerini özgürleştirmeye devam ederler; aksine insanları yalnızca eğitirseniz, o zaman onlar en yüksek biçimde eğitilmiş ve zarif bir tarzda kendilerini daima koşullara alıştıracaklar ve itaatkâr dalkavuk ruhlara yozlaşacaklardır. Yetenekli ve eğitilmiş öznelerimiz çoğunlukla nedir? Küçümseyen, sırıtan köle sahipleridir ve kendileri de köledir.
Bilgi ölüp yeniden irade olarak doğmak ve kendisini her gün özgür bir kişi olarak yeniden yaratmak zorundadır.
Reklam
"bilgi, özgür insan için, seçimini/seçimlerini kolaylaştıran bir araç, eğitilmiş insan için ise karakterin biçimlendirilmesi anlamına gelecektir. Kısacası, öğretilecek olan, bilgi değil, aksine bireyin özgelişimine başlaması gerekliliğidir."
"Eğitim, özgür insanın ve egonun bütünlüğüne yönelik bir faaliyet olmalıdır ve bu faaliyetler, tek yönlü eğitilmiş birine dönüşmekten daha ziyade, özgür bir ruh üzerine bir söyleme dönüşmelidir."
On dokuzuncu yüzyıl kendi ruhunu ifade edebilecek sözcüğü arama gayretinin en yoğun olduğu dönemdir. Bundan ötürü de partizan tartışmalar, geçmişin çürüyen mirası üzerine üşüşen bir akbaba görüntüsünü yansıtmaktadır. Her yanda politik, sosyal, dini, bilimsel, sanatsal ve ahlaksal cesetler vardır ve bunlar dönemin temel görünümüdür. Bunlar tüketilmedikçe de hava temizlenmez ve yaşayan varlıkların nefes alması güçleşir.
Bütün sorun, iktidarın bizlere nasıl ve neden hükmettiği değil; bizim neden bu iktidarı kabul ettiğimiz sorunudur.
206 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.