Yüksek Ruhlar Serisi

Eylül 2020
Profil Yayıncılık

2022 446. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2022 13:21
Son yüz yıllar içinde yaşayan ve kayıtlara geçen öyle isimler var ki; onlar yetenekleri ve zekaları ile dünyayı değiştirmişler. Genç yaşlı, büyük küçük herkesin tanıdığı bu isimlerden biri de Albert
EinsteinMetehan Doğan · Profil Yayıncılık · 202033 okunma
Fizik Einstein
2026 133. kitabı
Einstein, sadece matematiksel formüller değil, evrenin işleyişine dair bakış açımızı kökten değiştiren "tespitler" yapmıştır. İşte bilim dünyasını sarsan en önemli tespitleri: 1. Zaman ve Mekan Mutlak Değildir: Newton'ın aksine Einstein, zamanın her yerde aynı akmadığını tespit etti. Hızlandıkça veya kütleçekimi arttıkça zaman yavaşlar. Yani zaman, içinde hareket ettiğimiz esnek bir dokudur. 2. Kütle ve Enerji Aynı Şeydir ($E=mc^2$): Maddenin aslında aşırı yoğunlaşmış bir enerji formu olduğunu buldu. Bu tespit, senin ilk başta sorduğun atom bombasının ve güneşin enerji üretiminin temelidir. 3. Yerçekimi Bir "Kuvvet" Değildir: Einstein'a göre yerçekimi, Dünya'nın Ay'ı bir iple çekmesi gibi bir kuvvet değil; büyük kütlelerin (yıldız, gezegen) uzay-zaman dokusunu bükmesidir. Nesneler bu eğriliğin içinde yuvarlanır. 4. Işık Hızı Evrenin Hız Sınırıdır: Işığın boşluktaki hızının ($300.000$ km/sn) geçilemeyeceğini ve tüm gözlemciler için aynı olduğunu saptadı. Bu, modern fiziğin en katı kuralıdır. 5. Tanrı Zar Atmaz: Kuantum mekaniğindeki "belirsizlik" ilkesine karşı çıkmış ve evrenin tesadüflerle değil, kesin ve anlaşılabilir yasalarla (deterministik) işlediğine inanmıştır.
EinsteinMetehan Doğan · Profil Yayıncılık · 202033 okunma