Mart 2023

Ekmek ve Gül Dergisi Mart 2023 Sayısı

Ekmek ve Gül Dergisi

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Deprem bölgesi dışındaki illerde de online eğitimin genç kadınlar üzerin- deki etkilerini pandemi döneminde de deneyimlemiştik. Aile evine dönen genç kadınlar evin iş yükünü omuzla- nıyor, ev işleri ile dersleri arasında ba- zen seçim yapmak zorunda kalıyor. Ders saatlerinin gün içine yayıldığı ve evde kalma süresi arttığı için psikolojik bir yük olarak omuzlara yükleniyor. Evde ailenin yaşam kurallarına uyma zorunluluğu, birçok hareketin kısıtlanması da eklenince bağımsız hareket etme alanı giderek kısıtlanıyor. Evde, “evin kızı”ndan ve “evin oğlu”ndan beklenenler de farklılaşıyor. Sadece anne-babanın değil, kardeşin de beklentilerini karşılama zorunluluğu oluyor. Eğer ki genç kadın ailenin beklediği profile giremiyorsa şiddet ortaya çıkıyor. Bu şiddet kimi zaman fiziksel, kimi zaman ekonomik, kimi zaman da psikolojik oluyor. Kendi yaşam tarzını oluşturduğu üniversiteden ona biçilen rolü yerine getirmesi gere- ken bir yaşama geçme zorunluluğunu getiriyor.Özünde online eğitim ile sadece eğitimin nerede nasıl yapıldığı değiş-miyor. Topyekûn gençliğin, özellikle de genç kadınların hayatları değişiyor. Genç kadınlar yaşamlarını özgürce ku- rabilmek için de yüz yüze eğitim tale- binden vazgeçmemeliler.
Sayfa 29 - Cemre Kavuker Kocaeli
evimizde miydik? sığınmış mıydık? güvende miydik? devlete niye baba diyorduk biz? çocukluğum, her yıl başkasına taşın- dığımız kiralık evlerde geçti. babam müzmin evsizdi. arada oturduğumuz ev- lerde bizi terk eder, birkaç ay dış dünya- da, kim bilir nerede nasıl yaşar ama ha- va soğur soğumaz yeniden yanımıza dö-nerdi. genelde bizi
Sayfa 25 - Filiz Gür
Reklam
KADINLARA DAHA ÇOK BASKI
Online eğitim kararıyla beraber yurtların bir kısmının kapanması ile üniversiteli kadınlara aile evine dönmekten başka bir seçenek bırakılmıyor. Pandemi döneminde de deneyimlediğimiz gibi, aile evine dönen üniversiteli kadınlar kendine ait bir alan bulmakta zorlanıyor, özgür bir yaşam sürmek için mücadele vermek zorunda kalıyor, kendi hayatı üzerindeki hakimiyetinin yerini ailesinin tahakkümü alıyor. Dışarı çıkmak için izin almak zorunda olmak, çıktığında ne yaptığının ve kimle olduğun gibi sorularla sürekli sorgulanmak, istediği saatte eve dönememek, dilediği vakitte istediği şeyi yapamamak bu tahakkümün yansımaları olarak karşımıza çıkıyor. Toplumun kadına yüklediği roller de bu tahakkümü besliyor. Ev halkına hizmet etmek, ev içi işleri gerçekleştirmek, varsa kardeşlerine bakmak gibi işler kadına yükleniyor. Kampüsünden evine dönen üniversiteli kadınlar, ev içi işlerin yükünü sırtlanmaya mecbur bırakılıyor. Evin yemeği, kardeşlerinin bakımı, çayın ne zaman getirileceği gibi konular ondan sorulur hale geliyor. Bu koşullar altında ders çalışmaya, online ders girmeye vakit bulunamadığı zamanlar oluyor. Bırakın ders çalışmayı, bir kitap okuyup bir dizi izlemeye veya sosyal medyada gezinmeye dahi vakit olmuyor. Kadınların çoğunun evinde yalnız kalabileceği bir özel alanı bulunmuyor. Özel bir görüşme gerçekleştirmek ya da hijyen açısından gerekli bir işlemi gerçekleştirmek için ev içinde bir mü- cadele gerekli hale geliyor.
Sayfa 27 - Genç kadınlar için online eğitim ne demek? İrem Taçyıldız/ODTÜ
BU DÜZENİ YIKMAK GEREK
Sermaye sınıfına ülke tarihinde en iyi hizmeti sunan hükümet, emek- çileri enkaz altında bıraktı.
Sayfa 6 - Fulya Alikoç
Online eğitim, üniversite öğrencileri için verimsizliğe işaret ederken üniversite okuyan kadınlar için yalnızca verimsiz bir eğitim hayatına işaret etmekle kalmıyor. Aynı zamanda baskı ve şiddet dolu,özgürlükten yoksun bir yaşama da işaret ediyor.
Sayfa 27 - İrem Taçyıldız
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.