Ekonomi Haydutları Yolsuzluk, Şiddet ve Ulusların Yolsuzluğu

Raymond Fisman

Ekonomi Haydutları Yolsuzluk, Şiddet ve Ulusların Yolsuzluğu Gönderileri

Ekonomi Haydutları Yolsuzluk, Şiddet ve Ulusların Yolsuzluğu kitaplarını, Ekonomi Haydutları Yolsuzluk, Şiddet ve Ulusların Yolsuzluğu sözleri ve alıntılarını, Ekonomi Haydutları Yolsuzluk, Şiddet ve Ulusların Yolsuzluğu yazarlarını, Ekonomi Haydutları Yolsuzluk, Şiddet ve Ulusların Yolsuzluğu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"...savaşlar, ne yazık ki arkalarında kolayca görülebilen çok sayıda ölü bırakırlar."
Sayfa 131
"Çaresiz durumda kalan herkes mantıksal olan hayatta kalma hesabına göre hareket eder, vicdan vazgeçilen bir lüks hâline gelir."
Sayfa 7
Reklam
Damlaya damlaya testi dolar.
“Haba na haba hujaza kibaba.” Afrika Atasözü
Dünyanın "Tony Soprano'ları", yol ihalelerinde hesapları şişirerek iyi para kazanabileceklerini keşfettiler: Yapı malzemeleri bütçesini iki katı göster, ucuz beton satın al ve arta kalan parayı ulaştırma bakanlığındaki yakın arkadaşlarınla aranda paylaş.
Yurtdışında park ihlali yapan diplomatların, cezayı ödemeleri gerekmez. Dünya Bankası Yolsuzluk Endeksi'ne bakıldığında, diplomat başına ödenmemiş park cezası ile o diplomatın ülkesindeki yolsuzluk arasında korelasyon görülmüştür. İskandinav ülkeleri diplomatlarının ödenmemiş ceza sayısının az olması, bir Afrika veya Orta Doğu diplomatına göre örneğin New York'taki bir park cezasının ücretinin maliyetiyle ilgili olduğu düşünülebilir. "Yolsuzluk" ve "gelir" arasında bir regresyon analizi yapıldığında; yolsuzluğun, park ihlallerini açıklamakta gelirden çok daha iyi iş çıkardığını buluruz.
1993 yılında işlenen 4200 cinayetle, dünyanın cinayet başkenti seçilen Bogota (Kolombiya), felsefe ve matematik profesörü Mockus'u, yeni belediye başkanı seçti. Mockus'un ilk işi, şehrin en kalabalık yol ağızlarına pandomimciler koymak oldu. Yüzleri beyaz boyalı ve akrobat kıyafetli pandomimciler, trafik kurallarına uymayan araç ve yayaların yanına gidiyor, hareketlerini taklit ederek dalga geçiyor, kırmızı kart gösteriyorlardı. Kendilerine yardım etmeye hevesli kişilere bu kartlardan dağıtmaya başladıkça bu oyun halkın da katıldığı bir sokak tiyatrosu hâlini aldı. Birkaç ay içinde ışıklara uyanların oranı %26'dan %75'e kadar çıktı.
Reklam