Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ekranın Kısa Tarihi 2: Dizierkil Ailede Baba Rolü

Sema Karabıyık

Ekranın Kısa Tarihi 2: Dizierkil Ailede Baba Rolü Gönderileri

Ekranın Kısa Tarihi 2: Dizierkil Ailede Baba Rolü kitaplarını, Ekranın Kısa Tarihi 2: Dizierkil Ailede Baba Rolü sözleri ve alıntılarını, Ekranın Kısa Tarihi 2: Dizierkil Ailede Baba Rolü yazarlarını, Ekranın Kısa Tarihi 2: Dizierkil Ailede Baba Rolü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
224 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Diziler ve senaryolar hakkında gayet yerinde eleştirilerin yapıldığı kitapta farklı dizilere de yer verilebilirdi. Eleştirilen dizilerin bazılarını bilmediğim için zorlandım ama genel olarak izlemesem de aşina olduğum dizilerden bahsettiği için tespitlerini ve eleştirilerini çok net anladım. Zaten kitabın dili bayağı akıcı. Övdüğü iki üç dizi dikkatimi çekti. Dizi takip etmesem de fikirlerine sonuna kadar katılıyorum. Diziler gerçekten toplumda ahlaki yozlaşmanın alasını yaptı. Aşk için her şey yapılır hatta enişteye de kaçılır, seven şiddet gösterir, haksızlık yaparak haksızlığı engellerim gibi fikirlerin babası aslında diziler. Dizilerin toplumu etkileme kapasitesi çok yüksek olduğu için bilinçlenme adına okunabilir. Fakat on sene önce yazıldığı için yeni bir basımın gelmesi gerekli kanımca.
Ekranın Kısa Tarihi 2: Dizierkil Ailede Baba Rolü
Ekranın Kısa Tarihi 2: Dizierkil Ailede Baba RolüSema Karabıyık · Profil Yayıncılık · 20147 okunma
Reklam
Yerli diziler zarar çıtasını en yüksege taşıma yarışında !
Oyuncunun nasıl oyun çıkacağına psikiyatrlar eşliğinde çalışılırken; seyircinin nasıl etkilenecegi neden hiç hesaba katılmaz anlaşılır gibi değil.
224 syf.
6/10 puan verdi
·
14 günde okudu
İzlemediğim diziler için 'İyi ki izlememişim.' dedirten bir kitap oldu. Dizilere aşina olmadığım için, fazlasıyla ayrıntılı şekilde ve neredeyse tüm karakterler üzerinden yapılan incelemeler benim için biraz sıkıcıydı. Pek çok konuda yazarın tespitleri gayet yerinde. Bahsedilen sorunlar günümüz dizilerinde de aynı şekilde devam ediyor. Yine de kitabın, 1990-2010 arasındaki dizilere aşina olmayan kitleye hitap edeceğini düşünmüyorum.
Ekranın Kısa Tarihi 2: Dizierkil Ailede Baba Rolü
Ekranın Kısa Tarihi 2: Dizierkil Ailede Baba RolüSema Karabıyık · Profil Yayıncılık · 20147 okunma
Nereye geldik?
Uzmanlar son yıllardaki dizi projelerinin toplumdaki saldırganlığı tetiklediği konusunda hemfikir. Koro halinde bir soru soruluyor toplum nereye gidiyor diye. Nereye gidiyoruz sorusunu sormak için artık çok geç. Sorulacak soru nereye geldik?
Zihinsel algı ve bakış açıları o kadar değişti ki mahremiyet algısı da değişti. Modern psikolojinin utanma duygusunu özgüven eksikliği olarak yorumlaması ile de hızlandı.
Reklam
Edebi eserlerde gayri meşru ilişkiler ya da gayri meşru hayat yaşayanlar 'onlar gibi olmayın' mesajıyla ele alınırken; günümüzde aynı romanlar 'onlar gibi olun' yorumuyla dizileştiriliyor.
Zihin mühendislerinin tercihiyle oluşturulan üçüncü sayfa haberleri eşliğinde toplumun tüm algısını etkilemek ve değiştirmek mümkün.
Mahremiyetin Mahrumiyeti
İnsandan olmazsa olmaz duvardır mahremiyet, bir kere yıkıldığında telafisi mümkün olmayan. Bireyi birey yapandır. Mahremiyet yok olduğunda toplu tepkilere,eylemlere, toplu hislere bırakır yerini…
Mahremiyetin Mahrumiyeti
Zihinsel algı ve bakış açıları o kadar değişti ki mahremiyet algısı da değişti. Modern psikolojinin utanma duygusunu özgüven eksikliği olarak yorumlaması ile de hızlandı. Mahremiyet düşünce sistemiyle alakalı; yokluğu değil varlığı çağdaşlık. Mahremiyet muhafazası insandaki ar ve haya duygusunun korunmasının bir tecellisi…
Reklam
Dizilerin olmazsa olmazı entrika nedir ?
Diziler ekrana gelmeden önce hedef kitlesinden tarafsız bir izlenme grubu oluşturarak değerlendirilmediği sürece, Reyting sistemi kaliteli dizileri sevmiyor masalı anlatıcak. Halbuki kalite; görüntüden, oyunculuklardan, çekimden önce Senaryoda başlıyor…
Etki gücü sıfır bir rol: BABA
Ali Rıza Bey nezdinde babalara sürekli ‘affet’ mesajı veren senaryo; bir kez bile çoçuklara ‘yapma’ demiyor. Bunun yerine safını belirliyor senarist. Taraf tutuyor. Kimin tarafına geçerse onu masum diğerini suçlu gösterebiliyor. Haklı haksız masum suçlu sanaristlerin istediği gibi yer değiştiriyor. Kamaranın açısı belirliyor haklıyı haksızı, yapılanların içeriği değil !!!
"Hem yazanın hem yönetenin ağırlıklı olarak kadın olduğu dizilerde, şiddet hatta ihanet neden bu kadar ön planda derinlikli olarak düşünmek ve araştırmak gerekiyor."
Sayfa 126Kitabı okudu
"Uzmanlar son yıllardaki dizi projelerinin toplumdaki saldırganlığı tetiklediği konusunda hemfikir."
16 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.