İlk Yayın Tarihi:
Epsilon Yayınevi

Feride ve Mehmet…
·664 syf.·
2025 38. kitabı
Kitabı bitirir bitirmez yorum yapmak istedim. Türk sineması tadında, masumiyet, iyilik ve aşkla örülü bir hikâye okudum. Sayfa sayısı fazla görünse de akıcı ve keyifli dili sayesinde kısa sürede bitti. Hatta zaman zaman eğlenceli bölümleriyle de yüzümde tebessüm bıraktı. En çok da özlemini duyduğumuz o sıcak Türk aile yapısını hissettirmesi hoşuma gitti.
Duygu ve Düşünce
2025 52. kitabı
Okunma: 04 Ekim 2025 14:37
Herkese Merhaba... Bu gün sizlere El Gibi kitabı ile geldim. Ayşenur İnce bütün kitaplarını okuduğum ve kalemini, oluşturduğu kurguları çok beğendiğim bir yazar. Bu kitabına da büyük beklentilerle başladım. Aradığımı buldum mu? Fazlasıyla... Hem mahalle kurgusu olması hem de de ana karakterler kadar yan karakterlerinde hikayelerine yer verilmesi kitap hiç bitmesin istedim. Feride-Mehmet , Ozan-Eyşan, Asya-Yavuz hepinizin hikayesi o kadar özeldi ki... Yazarımız bizlere sevginin sabır gerektirdiğini, iki tarafta birbirini sevdiği zaman vuslatın geçte olsa onları bulduğunu öyle etkileyici aktarmış ki satırlar arasında kaybolmamak elde değil. Kitabın iki zamanlı olmasıyla karakterlerin hem çocukluğuna hem de şimdiki zamanına eşlik etmekte ayrı güzeldi. Türk filmi tadında yazılmış bu eseri hepinize şiddetle tavsiye ediyorum. Gelelim Konusuna; "Feride 5 yaşına gireceği gün polis babasını şehit vermiş sonrasında annesiyle beraber babasının doğup büyüdüğü mahalleye yerleşmiş bir kız çocuğudur. Babasının çocukluk arkadaşı olan Osman amcası, eşi Meryem teyzesi, çocukları ve mahalleli babasının eksikliğini hissettirmemek için ellerindem geleni yaparlar. Eyşan ablası ve küçük Asyası kalbinde kardeş gibi yer ederken herkes ne kadar aksini iddia etse de Mehmet'i hiçbir zaman abi sıfatına yerleştiremez. Yıllarca kalbinde ki yerini anlayamadığı çocuğa sevdalı olduğunu anladığında duyguları tepetaklak olur. Lise çağlarında Mehmet'i ilk defa başka bir kızla gördüğünde ise kalbi darmadağın olur. Askerden döndüğünde sırf merhameti yüzünden nişanlandığı kadının evlendiğini ve bu yüzden mahallede herkesin arkasından konuştuğunu fark eden Mehmet çalışmak için yurtdışına gider. Bu süreçte herkes aileleri onları siz kardeşsiniz diyerek büyüttüğü için Feride'sinin sevdasını kalbine
2024 64. kitabı
"Öznesi Feride, nesnesi Mehmet'ti bu sevdanın. Biri kayıp gitse, kırık dökük bir cümleden başka ne kalırdı geriye ? " "Ah , be Feride... Neden bu kadar yasakken yağan her damlada seni buluyorum ben ? " " Onunla yaşayacağım bir saniyenin umudunu bile , başkasıyla yaşanacak ömürlük hayata sonsuza kadar tercih ederim. Başkasıyla olmak her şeyden önce yüreğime ihanet olur anne, Yapamam. " Herkese Merhaba Severek okuduğum bir mahalle kurgusuyla sizlerleyim. Feride'nin acısını ve özlemini, Asya'nın delidolu hallerini, Eyşan'ın aşkı için mücadelesini ,Mehmet'in suskunluğunu ve Zehra'nın aşkını okurken her duyguyu içinizde hiseedeceginizi söylemeliyim. Kitabın verdigi en güzel mesajsa iletişimsizligin insanlarda nasıl yaralar açtığı gözler önüne sermesiydi. Zengin bir ailenin kızı olan Zehra, üniversite olayları sırasında alakası olmayan bir çatışmanın arasında kalmıştı. Zehra , Polis Kemal sayesinde kurtulur ve büyük aşkla evlenirler. Evlilikleri kızlarıyla daha da güzelleşir. Feride 5. yaş gününde babasının gelmesini beklerken şehit haberi gelir. Eşinin ölümüyle yıkılan Zehra kızı için ayakta kalmaya çalışır ve eşinin büyüdüğü mahalleye taşınır. En büyük destekçisi eşinin arkadaşı Osman ve eşi Meryem olur. Babasının kaybıyla yıkılan Feride , Mehmet'in desteğiyle mutlu olur. 8 yaşındaki Mehmet babasının Feride'yi kardeşin gibi koru demesiyle hayatlarının ilk engelini aldığının farkında değildir. Zaman geçmiş ve masum duygular yerini sevdaya bırakir. Ne Feride duygularını dile getirmiş , ne Mehmet duygularıyla yüzleşir. İki sevdalının suskunluğu ayrılığa , acıya sebep olur. Herkes birbirini sevdiklerini görür de ikisi göremez. Sevdaları bir çok imtihanla sınanan Feride ve Mehmet için zaman ne gösterecek diyorsanız kitabı okumalısınız . Sevdalari sınanan sadece
2024 32. kitabı
okudumbitti. Selammm ben geldim hemde El Gibi yorumu ile Ahh güzel kızım Feride ilk satırlardan itibaren çok duygulandırdın beni canım Mehmet'im bol bol saydırdığım yerler olsada senide sevdik tam bir mahalle kurgusu dostluk, komşuluk, birlik herşey var. İş aşk sevdaya gelince herkeste bir akıl tutulması herkeste bir gariplik herkes herkese fetva veriyor kızıyor ama kendine gelince entresan bir şekilde herşeyden bir haber tepkisiz kalıyor. Eyşan senin hikayenide çok sevdim kararlılığını o ince cizgide olan 2 şıklı seçeneğine bayıldım Asya en akıllı karakter bence sendin kitap boyunca buda olmazki demedim bu hayatta olmaz dediğimiz herşey oluyor. Hikaye bazen duygular yansıtılırkan tekrara düşsede betimlemeler bana fazla gelsede genel olarak kitap benim için çok güzeldi bana çok iyi geldi karakterlerin gebelik hormon değişimlerini onlarla birlikte yaşadık. Bence kitap boyunca en büyük sınavımız Mehmet sen oldun. Beyza bizi korkutsanda senin için temennimiz gittiğin yerde mutlu olman. Kemal seni tanimasakta öyle güzel yansıtıldınki hep hayran kaldık sana ve hep çok üzüldük. Ay ben niye çok ağladım acaba Biz kitabı @cicekkizlarokuyor grubumuz ile okuduk ve yine çok keyifli bir okuma gerçekleştirdik geriye sadece kitabın sohbeti kaldı
2026 9. kitabı
Beni benden aldı eskilere götürdü. Tam bir mahalle hikayesi. Aşkları sevdaları kavgaları dostlukları kendinizi onlardan biri gibi hissettiriyor. Mehmet ve feride nin aşkı çok yara aldı yeri geldi umutsuzluğa kapıldılar ama her şeyi düzeltmeleri zor olsada sabretmesini ne kadar güzel olduğunu öğrettiler bize.
2022 122. kitabı
Okunma: 22 Nisan 2022 10:19
Küçük bir çocukken hayatının kahramanını yani babasını kaybeden ; kalbi yaralı Feride'nin hikayesi.. Zehra Soylu, zengin ve köklü bir aileden geliyor. İstanbul Üniversitesi 'nde okurken yasanan olayların içinde tanışıyor Komiser Kemal ile. Ailesinin onay vermemesine rağmen evlenip huzurlu ve mutlu bir yuva kuruyorlar Zehra ve Kemal .Evlerini senlendiren ise babasına aşık olan minik kızları Feride oluyor. Görev sırasında şehit düşen Kemal 'in haberi ile dünyaları değişiyor anne ve kızın. Eşinin doğup büyüdüğü mahalleye yerleşiyorlar. Çevrede oturan herkes Kemal'i sevip sayan insanlar olunca Zehra ve Feride 'yi öyle güzel kucakliyorlar ki. Özellikle çocukluk arkadaşı Osman ve eşi Meryem. Aynı bahçede oturuyor iki aile. Eysan ablasına hayran , Mehmet'in kanatlarının altında güven dolu büyüyor Feride. Zaman geçiyor her şey değişiyor tek bir şey değişmiyor. Feride'nin yüreğindeki Mehmet.. Zaman zaman kızdığım yerlerde oldu karakterlere. İletişim kurulmadiginda nasıl büyük yanlışlara yöneliyor insan . Bazen de gözünün önündeki ufacık bir detayı görmeyince nasıl yok oluyor evlilikler.
El gibi
2022 2. kitabı
Onu düşledi, onu sevdi, onu bekledi... Ve bir gün hiç gelmeyeceğini kabul ettiğinde her şeyi anladı. İki kişilik sevmek, iki kere yanmaktan fazlası değildi... Sıcacık, duygu yüklü naif ve bir o kadar anlamlı bir kitap okudum. Yazarı #başımınbelası kitabından tanıyorum ve kalemini çok beğendiğim için bu kitabını da seveceğimi tahmin ediyordum. Kitabın başlarını gözlerim dolarak okudum. Zehra'nın güçlü duruşuna hayran kalıp, Feride'nin naif aşkına bayıldım. Okurken o an ki duyguları hissettim. Sizde benim gibi okurken duyguları hissetmek isterseniz tavsiyemdir. ... Feride'nin tam doğum gününde babası komiser olduğu için bir göreve gider fakat orada şehit olur. :( Annesi Zehra eve gelen polislerden eşinin öldüğü haberini alır. Ağlayamaz bile ve napacağını şaşırır. Zehra, gözyaşlarını kimseye gösteremeyen güçlü bir kadındır. Kızına bunu nasıl anlatacağını düşünür. Bir yandan da eşi için içi parçalanır. Zehra'nın kimsesi yoktur . Zengin bir ailenin kızı olmasına rağmen, sevdiği adamla evlendiği için ailesinden red yemiştir. Şimdi ise kızıyla tek başına kalmıştır. Onlara aile dostu bildikleri eşinin arkadaşı evli çift Osman ve Meryem sahip çıkar. Eşinin doğup büyüdüğü yer olan İstanbul'a taşınırlar. Orada sıcacık güzel bir hayatları olur. Feride ve Zehra'nın hikayesi böylelikle başlamış olur. Yaralı olan Feride, ilk aşk duygularını Osman'ın oğluna karşı hisseder. Mehmet'te Feride'ye karşı aynı duyguları besler. En baştan aileler, siz kardeş gibisiniz dedikleri için aşklarını içlerine gömerler. Böyle yıllar geçer ve büyürler. Ama birbirlerine bir türlü açılamazlar. Mehmet, daha sonra başka şehire gider ve yıllar sonra tekrar gelir. O sırada Feride ilk aşkını unutamaz. O kadar güzel sevmiş ki ben bile hayran kaldım. Sadık oluşuna sevgisine... Bu aşk
2024 55. kitabı
Selam kitapseverler Duygusal anlamda sizi bolca ağlatacak ve yüreğinizi sıcacık edecek sevdalara sürükleyecek bir eserle geldim. Feride 5 yaşındayken polis olan babası şehit olur. Onları babasının arkadaşı Osman ve eşi Meryem sahip çıkar. Bir bahçe de yan yana iki evde yaşarlar. Babasının ölümünden günler sonra arka bahçedeki salıncakta oturan Feride'yi, salıncağına oturan Mehmet fark eder. Bu küçük kızı sallayan Mehmet, babasının o senin kardeşin cümlesi ile, kalbinde oluşan duygulara kardeş vasfını oturtamaz hiçbir zaman. İşte söylenen bu ufak cümle hayatlarında bir çok alan da ikiliye zor zamanlar yaşatır. Mehmet içindeki duygulara yollarca bir anlam bulmaya çalışırken, Feride içindeki sevdası için hep Mehmet'den bir adım bekler. Tabi saf Mehmet'imiz duygularından kaçmak için ülkeyi terk eder. İşte Feride'mize yine beklemek düşer. Duygularına anlam vermeye çalışan Mehmet çok hata yapar. Feride'yi çok kırar elbette Kızımızdaki sabır kimse de yoktur tabi. Mutluluğu bulurlar ama bu uğur da çok ağır şeyler yaşanır. Hikayemizin delisi Asya ve mahallenin ağır abisi Yavuz ise okurken aşırı eğlendiğim yerlerdi. Onlar da Mutluluğu buldu elbette. Eyşan; ah benim güzel kızım. Ozan'la harika bir evlilikleri varken, bir anda herşey tersine gider. Ozan'ın onu aldattığını düşünür. Oysa altında çok acı şeyler vardır. Eşini ölümün kıyısında bekleyen Eyşan. Kaybettiği bebeğine üzülürken, beklemediği anda gelen üçüz bebekleri. Her çift sevdaları için çok ağır ve zorlu yollardan geçti. İçime böylesi dokunan bir kurguyu uzun zaman unutamayacağım.
2022 26. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2022 01:26
"Öyle ya, sevda dedikleri kolayca silinip atılabilseydi yürekten, her efsane bir sevdadan doğar mıydı sanki?" Uçmak için ihtiyaç duyduğu kanatları kırılan, hayatının kahramanını kaybettiği Feride'nin hem acı, hem tatlı hikayesini okuyoruz. Feride çocuk yaşlarda komiser babası Kemal Soylu'nun şehit haberini alınca annesiyle beraber kendini bir anda İstanbul'da kanadı kırık serçe kuşu olarak anılacak bir mahallede bulur. Annesi Zehra Hanım hem eşini kaybetmenin hem de kızına anne - baba olacağının bilinciyle hareket etmenin acısıyla boğuşur. Her ne olursa kızının yaralı kanadını iyileştirip uçmayı öğrensin diye elinden geleni yapmak için her şeyi yaparken bu ikilinin dünyasına yeni umutlar doğar. Annesi yeni umudun varlığını hissederken Feride evinin dışında bir salıncak bulur ve çocuk ruhuyla kendini gökyüzüne bırakmaya çalışırken ona bir yardım eli uzanır... Yan komşularının oğlu Mehmet. Ve o salıncakta başlayan bu ikilinin hikayesi büyüdüklerinde büyük bir aşk sınavına dönüşür. Feride, Mehmet'te yaralı kalbinin diğer yarısı olduğunu hisseder. Ancak onun diğer yarasının derin bir yarası olacağını nereden bilebilirdi ki? Feride hep onu düşledi, sevdi ve bekledi... Ama iki kişilik sevmek, iki kere yanmaktan fazlası değildi? Değil mi? Size çok naif, sıfır toksik hem tatlı hem de acı sımsıcak bir aile ve aşk hikayesiyle geldim bugün. Feride ve Mehmet, Eyşan ve Ozan, Yavuz ve Asya'nın bol sınavlardan geçen hikayelerini hem hayatın gerçekleriyle hem de kurgusal olarak o kadar güzel okuyoruz ki anlatamam... Hikaye çok güzeldi olay işleyişi çok güzeldi ama en önemlisi ana karakterlerin hikayesini okurken yan karakterlere de yer verilmesiydi. Bu kitapta aile teması da çok güzel işlenmişti. Ayrıca Ayşenur'un kalemiyle de ilk defa tanışma fırsatı buldum. İyi ki tanışmışım
1000k
El GibiAyşenur İnce · Epsilon Yayınevi · 096 okunma
Bir kitapta bir sürü hayat.... El
2025 73. kitabı
Feride ve Mehmet mi desem Zehra ve Kemal mi? Yoksa Asya, Yavuz, Eyşan ve Ozan hepsi içimi titretti. Bazen gülerek bazen hüzünlenerek hatta boğazda düğümler ile okunan kitaplardan El Gibi. Adı El Gibi ama kitaptaki karakterler hiç adı gibi değil hepsi can gibi.... Şöyle bir kitap okusam kafamı dağıtsın ama beni yormasın diyorsanız mutlaka okuyun derim.... El Gibi