Temmuz 2014
İlk Yayın Tarihi:
2014
Tebeşir Yayınları

BİR SİYER EDEBİYATI DENEMESİ ‘’ELÇİ’’ ‘’Elçi’nin içeriği hakkındaki tespitlere geçmeden önce, eserin adı olan elçi üzerinde durmak istiyoruz. Elçi sözlükte, ‘’bir sorunun çözümü, bir uzlaşmanın sağlanması için birinin başka birine gönderdiği aracı’’ manasını taşımaktadır. Bu anlamda roman ismi olarak ‘’Elçi’’ bizlere, Peygamberin Allah ile olan irtibatını en sağlam biçimde ifade eden bir başlık olarak karşımıza çıkar. Böylece ilk etapta kafamızda bir peygamber modeli şekillenmeye başlamaktadır; Allah’tan aldığı buyrukları en doğru biçimde hayata taşıyan ve bununla insanlığa örnek bir peygamber modeli. İçerik kısmına geldiğimizde ise ilk olarak, kronolojik olarak yazılan siyer romanlarının aksine “Elçi”, Ebu Zer’in Müslüman olması süreciyle başlayıp, Kureyş’in günlük yaşantısından bir kesitle devam etmiştir. Bu günlük yaşantı içinde Kureyş’in yeme içme adetlerinden, eğlence anlayışlarına; ticari faaliyetlerinden, inançlarına kadar Kureyş’in toplumsal yapısına incelikle yer verilmiştir. Arap müşriklerinin dini inançları hususunda onların Allah'a inandıkları fakat bununla birlikte putları Allah ile aralarına aracı kıldıkları, bu sebeple de putların hürmet edilmesi gereken kutsal varlıklar olarak kabul ettikleri işlenmiştir. Nitekim romanda yer alan Hz. Peygamber ile Ebu Süfyan arasında geçen bir diyalogda, "Elçi, Ebu Süfyan'a dönerek, -Ebu Süfyan! O halde söylediklerime cevap ver, yeri, gökleri,yıldızları kim yarattı?” sorusuna Ebu Süfyan; “Kim yaratacak Allah!" yanıtını vermiştir. Böylece romanda bahsi geçen bu bölüm okuyucuya Arap müşriklerinin dini inançlarının doğru okunması adına bir perspektif sunmaktadır. Bir diğer husus "Arap kabileciliği" Hz. Peygamber'in tebliğ süreciyle birlikte müşrikleri en çok endişeye sevk eden durumlardan biri, birliklerinin bozulma
2020 20. kitabı
BİR SİYER EDEBİYATI DENEMESİ ‘’ELÇİ’’ ‘’Elçi’nin içeriği hakkındaki tespitlere geçmeden önce, eserin adı olan elçi üzerinde durmak istiyoruz. Elçi sözlükte, ‘’bir sorunun çözümü, bir uzlaşmanın sağlanması için birinin başka birine gönderdiği aracı’’ manasını taşımaktadır. Bu anlamda roman ismi olarak ‘’Elçi’’ bizlere, Peygamberin Allah ile olan irtibatını en sağlam biçimde ifade eden bir başlık olarak karşımıza çıkar. Böylece ilk etapta kafamızda bir peygamber modeli şekillenmeye başlamaktadır; Allah’tan aldığı buyrukları en doğru biçimde hayata taşıyan ve bununla insanlığa örnek bir peygamber modeli. İçerik kısmına geldiğimizde ise ilk olarak, kronolojik olarak yazılan siyer romanlarının aksine “Elçi”, Ebu Zer’in Müslüman olması süreciyle başlayıp, Kureyş’in günlük yaşantısından bir kesitle devam etmiştir. Unutulan sünnetlere atıflar… A)Sözüne sadık Hz. Peygamber B)İnandığı doğrularda sabit kalan Hz. Peygamber C)”Affetme”yi, prensip edinmiş Hz. Peygamber D)Muhatabının sözünü bitirmesini bekleyen Hz. Peygamber E)Ailesiyle gönül bağı kuran Hz. Peygamber G)Tevazu sahibi Hz. Peygamber H) Şükreden Hz. Peygamber I)Muradını yalnızca Allah’tan isteyen Hz. Peygamber J)Kul hakkına riayet eden Hz. Peygamber Mekke’nin Fethi ve “Affetme Günü” Mekke fethedildikten sonra, Kureyş halkı bir araya toplanıp Hz. Peygamber’in kendilerine hitap etmesini beklemektedir. Bekleyen bu kalabalığın içinde, zamanında Allah Rasulü’ne hakaret eden, ona iftira atan, onu yalanlayan, onu doğup büyüdüğü yerden hicrete mecbur bırakan, ona savaş açan, amcasını öldüren, öldürten insanlar da yer almaktadır. Öyle ki oradaki hemen herkesle Hz. Peygamber’in bir geçmişi vardır. Fakat bütün bunların üstüne Allah’ın elçisinden biz tek bir cümle duyuyoruz: “Haydi gidin, hepiniz serbestsiniz” Böylelikle müthiş
2025 102. kitabı
Alışılmışın dışında roman tadında ve akıcı bir dil ile yazılmış harika bir kitap... Siyer ile akademik olarak ilgilenen birinin herkes tarafından okunacak ve anlaşılacak şekilde yazdığı bir kitap. Tavsiye edilir.
·480 syf.·
2021 175. kitabı
Peygamberimizin hayatı romanlaştırılmış. Siyer alanındaki kitaplardan farklı biraz. Bülbülün kırk şarkısı gibi. Gençlere daha çok hitap edebilir. Efendimiz için iyi ve temiz niyetlerle ne yazılsa okunur zaten..
Roman Tadında Bir Siyer
·309 syf.·
2022 18. kitabı
Şaban Öz’ün Hz. Muhammed'in hayatını roman tekniği kullanarak kaleme aldığı "Elçi" isimli kitabı birçok siyer kitabına göre daha farklı bir yerde duruyor. Çünkü "Elçi"de ince eleyip sık dokuyan bir akademisyenin Hz. Muhammed'in hayatını anlatma noktasında kendi sahasının dışına çıkarak farklı bir tarzla, ama edebiyat uğruna doğru bilgiden ödün vermeden bir anlatı yaptığına tanık oluyoruz. Bu değerli kitap, Hz. Peygamber'in hayatına dair okuduğum romanlar arasında yaşanan olayları daha iyi anlama, bunların sebeplerini kavrama ve bağlantı kurma noktasında ciddi bilgiler vermektedir. Zeynelabidin Rahnüma'nın "Hz. Peygamber"i ve İskender Pala'nın "Bülbülün Kırk Şarkısı" kitapları siyerin roman tarzında sunulduğu ve okuduğum diğer "roman tadında siyer"ler. Şaban Öz’ün "Elçi"sini de bu listeye dâhil edersek, üç kitap arasında diyalogların başarısı ve verilen bilgilerin sahihliği konusunda en sonuncunun daha başarılı olduğunu söyleyebilirim. "Elçi", diyalogların ön planda olduğu bir kitap. Bundan dolayı tasvir, üslup gibi edebi konularda biraz cılız kaldığını söyleyebilirim. Ancak siyerin derinliklerine gitmek, bu derinlikte kaybolmadan doğru bilgiyi de elde etme imkânını vermesi, "Elçi"nin rakipleri arasında ayırıcı vasfı olarak karşımıza çıkıyor. Ne edebiyat uğruna hurafe ne de doğru bilgi uğruna kuru bir üslup tercih edilmemeye özellikle dikkat edildiği kitabın tamamında kendini hissettiriyor. Bahsettiğim şeyleri bir araya getirerek Hz. Peygamber'in hayatını öğrenmek isteyen ve akademik kitapları sıkıcı bulanlara siyeri hem en çok okunan tarz olan roman şeklinde vererek hem de bunu yaparken olağanüstü, hurafe, aslı olmayan şeyleri vermeden sağlıklı ve doğru bir bilgi vermeyi amaçlayan Sayın Şaban Öz’e teşekkür etmek istiyorum. Öz, romanında tarih belirtme konusunda
Din
ElçiŞaban Öz · Endülüs · 202082 okunma

Şaban ÖzYazar · 28 kitap
1973 yılında Malatya-Doğanyol’da doğdu. 1991’de Doğanyol Lisesi’nden, 1996’da Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 1999 yılında Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslâm Tarihi Ana Bilim Dalı’nda Hz. Peygamber’in Siretiyle İlgili Mevzu Haberlerin Tarihi Değeri teziyle yüksek lisansını, 2006 yılında aynı enstitüde İlk Siyer Kaynakları ve Müellifleri adlı teziyle doktorasını tamamladı. 2009 yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne yardımcı doçent olarak atandı. 2012 yılında doçent, 2018 yılında profesör oldu. Evli ve iki çocuk babasıdır.