Elveda Güzelim

My Lovely
Sıralamalar

2024 128. kitabı
Okunma: 05 Kasım 2024 16:36
Merhaba arkadaşlar. Neden iyilik çabuk unutulurken kötülük ve o kötülüğü yapanlar asla unutulmaz? Bir soruyla başlamak istiyorum çünkü bu sorunun cevabını bir türlü bulamıyorum. Yani kitaba bir bakalım, bir adam var, yıllarca hapis yatan bir suçlu. Hapis yatmasına sebep olan kadına da hala aşık. Hapisten çıkınca da ilk işi kadını aramak oluyor. Ama gangster olunca aklımıza kötü şeyler gelmesin. Adam çok seviyor ve ne olursa olsun sevdiği kadının peşinden gidiyor. Tamam, sevdiğimiz insanların peşlerinden gidelim ama farkında olsun ya da olmasın, sürekli olarak kötülük yapıp insanlara fiziksel ve duygusal olarak zarar verenlerin neden peşinden koşuyorlar? Bir türlü bunu anlayamıyorum. Yeniden Raymond Chandler okumaya döndük uzun yıllar aradan sonra ve 3 eseriyle bu serimizi tamamlayacağız. Farewell My Lovely, yazıldığı dönem sonrası (1940) 3 defa sinemaya uyarlanan, tiyatro ve radyo sunumu da yapılan, değerli bir eser olarak karşımıza çıkıyor. Bu tarz eski baskılarda genellikle bu kadar öne çıkan bir baskı olmadığı için okuma fırsatımız olunca hem bir heves hem de bir merakla okuyabiliyoruz. Burada ise Philip Marlowe (7 romanda geçer) adındaki özel dedektifle beraber atılacağımız bir macera bizi bekliyor. Marlowe karakterinin bende en ilgi çekici yanı ise bu karakterin planlı bir oluşumdan ziyade, yazarın dergilere verdiği ucuz hikayelerden bir anda roman yazma süreciyle eş zamanlı olarak ortaya çıkmasıdır. Şöyle 40lı yıllardan kalma çekilen bir filmden karakteri görselle de zenginleştirmek isterdim ama biraz da merak edip kendimiz bakalım neye benziyormuş değil mi? Hemen baştan söyleyeyim tam bir klişe polisiye kahramanı. Ancak yazıldığı dönemde ilgi çeken karakter özellikleri de bunlar: Şakacı, içkici (viski, brendi, scotch) ve sert görünümlü. Of. Tam bir klişe
Elveda GüzelimRaymond Chandler · Everest Yayınları · 201241 okunma
2025 44. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2025 22:50
Raymond chandlerın okuduğum en iyi romanı olabilir, kitabı bitirdikten sonra filminide izledim, izlemeye değmez. Kitabın cep boy olması brnim için çok avantajlı, gittiğim heryerde okudum (eylemde bile).
Elveda GüzelimRaymond Chandler · Everest Yayınları · 201241 okunma

Raymond ChandlerYazar · 13 kitap
Raymond Thornton Chandler, 1888'de Chicago'da dünyaya geldi. Yedi yaşındayken annesiyle babasının ayrılmaları üzerine, annesiyle İngiltere'ye gitti. Londra'da Dulwich College'da, Kıta Avrupası'nda çeşitli okullarda öğrenim gördü. Mezun olduktan sonra bir süre devlet hizmetinde çalıştıysa da 1908 yılından itibaren "serbest" yazar, gazeteci ve çevirmen olarak hayatını kazanmaya başladı. Para sıkıntısı onu tekrar Amerika'ya yöneltti, Kanada ordusunda gönüllü olarak I. Dünya Savaşı'na katıldı, dönüşünde petrol endüstrisinde yüksek düzey yöneticilik dahil birçok işler denedi. 1932'de ekonomik kriz sırasında işsiz kalınca polisiye öykü denemelerine girişti ve Black Mask dergisinde ilk polisiye öyküsü Blackmailers Don't Shoot (Şantajcılar Ateş Etmez) yayımlandı. 1939'da ilk romanı The Big Sleep (Büyük Uyku), 1940'ta Farewell, My Lovely (Elveda, Güzelim), 1942'de The High Window (Yüksek Pencere) yayımlandı. 1943'te Hollywood'a gitti, orada senarist olarak çalışmaya başladı. 1943-50 arası Billy Wilder'ın Double Indemnity (Çifte Tazminat), Alfred Hitchcock'un Strangers on a Train (Trendeki Yabancılar) filmleriyle The Blue Dahlia (Mavi Yıldız Çiçeği) filminin senaryolarını yazdı. Bu arada, The Lady in the Lake(1944, Göldeki Kadın) ve The Little Sister (1949, Küçük Kızkardeş) piyasaya çıktı ve Büyük Uyku, Howard Hawks tarafından Humphrey Bogart ve Lauren Bacall ile filme çekildi. Chandler, La Jolla, Kaliforniya'ya yerleşti. 1954'te, birçoklarınca en önemli romanı sayılan The Long Goodbye'ın (Uzun Veda) yayımlandığı sıralarda, hayatının sonuna dek sürecek alkol sorunları başgösterdi. Karısının ölümünü yazarın intihar girişimi, bunları da uzun ve acılı tedavi dönemleri izledi. 1958'de son romanıPlayback yayımlandı. Bir yıl sonra, 1959'da, ardında The Poodle Springs Story (Poodle Springs Macerası) adlı bitmemiş bir roman bırakarak La Jolla'daki evinde öldü. Aynı yıl, Mystery Writers of America (Amerikan Polisiye Yazarları) derneğinin başkanlığına seçilmişti.