Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Emevî Devleti Tarihi

Muhammed Süheyl Takkuş

Emevî Devleti Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Emevî Devleti Tarihi sözleri ve alıntılarını, Emevî Devleti Tarihi kitap alıntılarını, Emevî Devleti Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Müslümanlar 73/692 yılında Küçük Asya’ya saldırdılar ve İrmeniye’de zafer kazandılar. Buna karşı Bizans’ın tepkisi ise 76/695 yılında Maraş’a saldırmakla sınırlı kalmıştır. Bu durum, Bizans İmparatorluğu’nun ne denli zayıfladığının bir göstergesidir.
Sayfa 110 - Hikmetevi YayınlarıKitabı okudu
Bizans’a karşı hedefleri net askerî bir siyâset ortaya koymak ve İstanbul’u almak için seferler düzenleme başarısını ilk defa genel anlamda Emevîler, özel anlamda ise Muâviye göstermiştir.
Sayfa 41 - Hikmetevi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Şîa fırkasının ilk kuruluşu, Hz. Osman’ın halife seçildiği zamanlara kadar uzanır. Belirtmek gerekir ki Ali b. Ebû Talip ve onun halife olmasını temenni ederek etrafında toplananlar, bu seçime olan muhalefetlerini açıkça belirtmişlerdi. Fakat Şîa fırkasının, Emevî yönetimine muhalif bir hareket olarak doğuşu H. 51 yılında Hucr b. Adiyy’in muhalefetiyle başlamıştır. Şiilik, bir akide olarak ise H. 61 senesinde Hüseyin’in (r.a.) Kerbelâ’da öldürülmesiyle başlamıştır.
Sayfa 31 - Hikmetevi YayınlarıKitabı okudu
Abdülmelik b. Mervan zamanında iç siyasetin karmaşası o kadar iyi yönetilmiş ve devlet öyle sağlam temellere oturtulmuştur ki devletin ikinci kurucusu sayılmıştır.
Keysâniyye, H. 66 yılında Kûfe’de ayaklanan ve Muhammed b. el-Hanefiyye (Mehdî) adına propaganda yapan Muhtâr b. Ebû Ubeyd es-Sekafî’nin muhafız komutanı olan Ebû Amr Keysân’a nispet edilmektedir. Bu sebeple bu fırkaya tâbi olanlara “Keysâniyye”, “Muhtâriyye” ve “Hâşimiyye” adları verilmiştir.
Sayfa 170 - Hikmetevi YayınlarıKitabı okudu
Tarık, boğazı geçerek Sahratü’l-Esed yakınlarındaki Algeciras tarafına gelmiş ve buradaki Gotlardan oluşan garnizonla çarpıştıktan sonra dağa hâkim olmuştur. Bu dağ ise, bu vakitten sonra onun adını taşımaya başlamış ve “Cebel-i Tarık Boğazı” diye anılır olmuştur.
Sayfa 140 - Hikmetevi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Abdülmelik, 74/693 yılında altın parayı, 84/703 yılından itibaren de İslâmî dirhem ve dinarları bastırmak suretiyle müstakil İslâmî parayı bastıran ilk kişi olmuştur.
Sayfa 117 - Hikmetevi YayınlarıKitabı okudu
Yezîd, her ne kadar Hüseyin’in öldürülmesini kötü karşıladıysa da, diğer taraftan güçlü bir Hâşimî rakibi yolundan çekildiği için rahatlamıştır.
Sayfa 64 - Hikmetevi YayınlarıKitabı okudu
Zat'üs-Savârî savaşı Akdeniz'de Emevilerin Bizans'a karşı deniz gücü açısından bir rakip olarak ortaya çıkışının başlangıcı sayılır.
Semerkant'ta bulunan kâğıt imalathanesi, buranın fethinin önemini de ortaya koymaktadır. Bu meslek, bir grup Çin'li esnaf tarafından şehre taşınmıştı. Daha sonra Müslümanlar bu sanayiyi önce Şam'a, ardından da Abbasiler döneminde Bağdat'a taşımışlardır. Nihayet bu meslek, Kahire, Kuzey Afrika, Sicilya ve Endülüs'e, oradan da M.12. yüzyılda Avrupa'ya ulaşmıştır.
24 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.