Toplumumuzda hamile ve yeni doğum yapmış kadınların yaşadığı zorbalıklar ve türevlerine baştan sona ironik bir yaklaşımla değinmiş.
Yani bir ironi bu kadar itici ve bayağı olabilirdi!
Kitabı yazmadaki amaç güzel aslında ama gram ciddiyet ve ağırlık yok. Ve bence bu kitabı illa birileri okuyacaksa bunu anne adaylarından çok zorbalar okumalı. Okuyucusu toplumdaki lohusa zorbaları olduğundan bence hedef kitleye de ulaşamadı.
Buna bir kitaptan ziyade baştan sona instagramda reel kaydıran bir "şey" desek daha doğru olur. Hiçbir şey katmadığı gibi inanılmaz sıktı, yordu , oflayıp puflattı. Yazarı(!) da tanımıyorum.
Hande Birsay’ın anne olduktan sonra kaleme aldığı, anneliğin kitaplardan okuduklarımızla olamayacağını, herkesin benim çocuğum olsa yapmam dediği şeylerin başına nasıl geldiğini, çocuk sahibi olmaktan onun büyümesine kadar çevremizde yaşadığımız, bize yaşattıklarını, başımıza gelen olayları mizahi bir dille çok harika bir şekilde anlattığı güzel kitap. Evet bana da böyle oldu, bana da böyle dediler diye diye okuduğum, bazı yerlerinde gülmekten kırıldığım, beğendiğim bir kitap oldu. Bu kitaplar mükemmel bir bebek nasıl yetiştirilirin açıklamasını bulamayabilirsiniz ama başınıza gelecek olayların neler olduğunu görebileceğiniz bir kitap.
Okumak isteyenlere şimdiden keyifli okumalar.
Edebiyatta ve felsefede hep tartışılan bir konu vardır: Kitaplardaki teorik bilgi, hayatın pratiğiyle ne kadar örtüşür? Hande Birsay’ın "Emiyor mu? - Mükemmel Annelik Beni Teğet Geçti" kitabını bitirdiğimde zihnimde yankılanan en güçlü soru buydu. Çünkü bu kitap sadece bir annelik serüveni değil; insan ilişkilerine, evliliklere ve dışarıdan ahkam kesmenin kolaylığına dair mizahi ama bir o kadar da sert bir ayna. Sahanın dışından akıl vermek, o sahanın içinde ter dökmemiş her insan için her zaman çok konforludur. Yaşanmamış bir duygunun şövalyesi olmak kolaydır; çünkü henüz yenilgiye uğramamış, uykusuz kalmamış, çaresiz hissetmemişsinizdir.
Çocuk psikolojisi kitaplarını okuyup, "Çocukla göz teması kurup onun anlayacağı dilde konuşursanız her sorun çözülür" demek dışarıdan pürüzsüz ve basit görünür. Oysa gerçek hayatın, kriz anlarının ve uykusuz gecelerin matematiği kitaplardakine hiç benzemez. Bizler, kendi bireysel deneyimlerimizi dünyanın merkezi ve tek doğrusu olarak görme eğilimindeyizdir. Bu yanılgı yüzünden bir başkasının çocuğuna nasıl bakması gerektiğine, ne yedirip ne içireceğine tecrübe paylaşımı adı altında kolayca müdahale edebiliyoruz. Hande Birsay kitabında tam olarak bu yanılgıya, o bitmeyen dış seslere ve toplumun anneye yüklediği o ağır kutsallık ve kusursuzluk zırhına dürüstçe değiniyor.
Kitap, meseleyi sadece sığ toplumsal kalıplara sıkıştırmıyor; aynı zamanda ebeveynlik rollerinin insanı düşündüren psikolojik boyutlarına da göz kırpıyor. Çocuk psikolojisinde anne ve baba figürünün yeri bambaşkadır. Çocuğun anneye olan bağımlılığı biyolojik beslenme ve ilk temel güven duygusu üzerinden şekillenirken, babanın varlığı çocuğun dünyasında anneden çok daha farklı ve kritik psikolojik kazanımların kapısını açar. Gelişim psikolojisinde bildiğimiz Elektra ve
Emiyor mu?Hande Birsay · İndigo Kitap · 2017398 okunma
Anneliğe ilk geçişteki endişelerime biraz olsun su serpen bir kitaptı. Okurken beni güldüren ve annelik serüvenime ilk adımlarımda kendime yeni bilgiler katmamı sağladı.
Keyifle okudum.
Yazarın anlattıklarını bire bir yaşadığım için sanki kendi yaşadıklarımı okuyor hissi verdi hemde zamanında çok üzüldüğüm konuları şimdi ise neden bu kadar kafama takmışım ki dediğim konuları esprili bişekilde okumak çok güzeldi
Diger adıyla" Mükemmel annelik beni teğet geçti" Sözde ben de mükemmel anne olup, mükemmel çocuk yetştirecektim. Bunun için elimden gelen herşeyi yaptıgımı düşünüyorum. Ama ne mükemmel anne diye birsey var ne de mükemmel çocuk . Okurken hep "evet evet ben de bunları yaşadım" diyorsunuz. Gülmekten gözümden yaş geldi okurken. Okuyun çok keyif alacak ve yalnız olmadığınızı göreceksiniz.
Emiyor mu?Hande Birsay · İndigo Kitap · 2017398 okunma
Mükemmel annelik beni teğet geçti..
bi Instagram hesabının kitaba dönüştürülmesiyle oluşturulmuş bi kitap.Bu cümle kitabın tam olarak özeti.anneliğe dair ikonikleştirilmiş fotoğrafların altına yazılan kısa notlar ve annelik post serisi olarak okey ama bi kitap olarak yetersiz.keşke instagram hesabı olarak kalsaydı çok ironik ve eğlenceli hatırlanabilirdi.kısa notlar, ironik fotoğraflar, can alıcı bi cümle tuttu diye kitap olmasına gerek yoktu.çerez niyetine alınıp okunabilir baştan sona ters köşe olarak yazılmış ilk sayfadan son sayfaya kadar ironi.yani 20kilo almış olsa da mesela ‘her bulduğunuzu yemeniz gerekmez ben 3kilo almıştım zaten doğumda yarısını eve dönerken de yarısını verdim,eski kiloma döndüm bile’ gibi ironi yapılmış ama instagram hesabındaki postların altındaki yazıları okusam da çok bişe değişmezdi zaten.son iki sayfasında neden bu kitabın yazıldığına dair çok net normal açıklamada bulunan yazarın aslında ne kadar güzel ve akıcı bir dili olduğunu gördüm.tespitler çok yerinde evet ama keşke kitabı ironi şeklinde değil de son iki sayfasında ki şekliyle yazsaydı.çünkü kitaptaki ironi okurken sıkıyor.annelik ince çizgimiz diyerek yüksek sesle alkışlıyoruz yinede.
Emiyor mu?Hande Birsay · İndigo Kitap · 2017398 okunma
Mükemmel anne olunmaz, mükemmel anne doğulur. Hiç mütevazi olmaya gerek yok. Alıyorum kitaplarımı , bebeğimin uyku saatlerinde okuyorum ve teorik bilgileri hemen bebeğimin hayatına dahil ediyorum. Kim demiş çocuk yetiştirmek mesele diye. Hiçte öyle bir durum yok vallahi. Anne huzurlu , bebeK huzurlu. hihievet gibi gibi ... Keyifli, gülme krizi garantili bir kitap.
Emiyor mu?Hande Birsay · İndigo Kitap · 2017398 okunma
Yazar, kendi annelik hikayesinden yola çıkarak, ülkemizdeki annelerin her an her yerde karşısına çıkan, hesap soran, eleştiren, annenin yaptığını asla ama asla beğenmeyen, mutlak doğruyu sadece kendisi bilen ve kendisine fikri sorulmasa da her şeye karışan ve bunu da kendine hak gören toplumumuz insanı ile yaşadıklarını çok eğlenceli bir dille anlatıyor. Bol kahkaha ile okunan kitap :)
Guzel ve eglenceli bir kitap olmus. Her annenin yasadigi ve basina gelenler mizahi bir dille anlatilmis. Okumasi keyifli br kitapti. Emiyor mu?Hande Birsay
Emiyor mu?Hande Birsay · İndigo Kitap · 2017398 okunma
Hande Birsay, Saint Michel Fransız Lisesi’nin ardından Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. 2006-2016 yılları arasında Tempo Dergisi’nde muhabirlik, Gazete Habertürk’te editörlük, haberturk.com’da editörlük ve yazarlık, HABERTURK TV ve Bloomberg HT’de editörlük ve yapımcılık, NTV’de editörlük ve yapımcılık görevlerini üstlendi. Sivil toplum alanında çalıştı; Fransızcadan Türkçeye çeviriler yaptı; hep yazdı, yazmaya da devam ediyor. Edebiyat, kadın araştırmaları, Türk modernleşmesi, geleneksel ve dijital medya meselelerine ilgi duyuyor.