Мемуары Гейши

8.310 üzerinden
872 kişi
2023 217. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2023 14:26
BİR GEYŞANIN ANILARI-ARTHUR GOLDEN,560 sayfa “Mücadelemiz ve zaferlerimiz ne olursa olsun,onlar için ne denli acılar çekersek çekelim,hepsi kısa bir süre sonra kağıdın üstündeki mürekkebe damlayan su gibi akıp gidecek.” “Bir geyşanın hayatının nasıl olacağını düşünüyordun?Hayatlarımızın mutluluk verici olması için geyşa olmuyoruz.Başka çaremiz olmadığı için geyşa oluyoruz.” Birbirinden değişik ipek kimonoları, alımlı beyaz makyajları, ilginç aksesuarları ve aldıkları eğitim ile Japon kültürünün önde gelen unsurları arasında yeralan geyşaların hayatının anlatıldığı,çok akıcı,anlaşılır bir dille yazılan kitap ve karakteri Sayuri’nin öyküsü bir kurgu olduğu halde 1930-40 yıllarında geyşaların günlük yaşamı tarihi gerçeklerle okuyucuya sunulmaktadır. Japonya'da 17. yüzyıldan bu yana eğlence hayatında erkek müşterilere şarkı, dans, sohbet ve oyunlar ile eşlik eden ve geyşa adı verilen bu kadınların bugün yaklaşık yarısı Kyoto'da yaşıyor ve çalışıyormuş.Tokyo, Kanazawa, Niigata ve Hachioji'de birkaç geyşa bölgesi de varlığını hâlen sürdürmekteymiş ve sayısı 1000 civarında geyşa varmış. Çoğunlukla dans ve müzik konusunda eğitilen geyşaların eğitiminde yemekler, sunum ve özellikle çay servisi eğitimi çok önemli bir yer tutmaktadır.Geyşalar saçları ve makyajları yapmada uzun zaman harcamaktadırlar ve bu saçların 3-4 gün dayanması beklenir. Tahtadan ve boyunlarını koydukları bir oyuğun olduğu saçların boşlukta kaldığı bir yastık kullanmaktadırlar. Çok küçük yaşta evlerinden alınarak veya aileri tarafından yoksulluk nedeniyle satılarak geyşa evlerine getirilip anne dedikleri bir kadının himayesinde yoğun bir eğitim ve ev işleri ,yeri geldiğinde şiddetli dayak yiyerek geçirdikleri bir çıraklık döneminden sonra hazır olanlar tecrübeli ve deneyimli bir abla geyşa tarafından
Bir Geyşanın AnılarıArthur Golden · Altın Kitaplar · 20003,705 okunma
·592 syf.·
2024 35. kitabı
Şimdiye kadar birçok kitaptan etkilendiğim oldu ama beni uzun süre içinde tutan tek kitap bu olmuştur. Okudukca büyük kültürel derinliğe şahit olduğum ve "bu insanların kültür farklılığı yanında bizim bu topraklarda tartışdığımız da batılılaşma mı" diye kendime sorduğum da sık oldu. Ben kitabı bitirene kadar bilmiyordum tüm karakterlerin ve Chiyo'nun gerçek tarihte varolduğunu... Hatsumomo, Mameha, Nobu ve Başkan gerçekte yaşamıştı öyle mi? Hele ki Dr. Yengeç ve Bay Tanaka... Bir daha yaşanmayacak bir dönem ve hepsi bir daha birebir yaşayamayacak karakterler değişmeye yakın dünyada!. Bu benim için çok etkileyiciydi. Herkesin okumasını dilerim.
Etimoloji Defteri
Mücellit Nedir ?
2025 17. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2025 03:54
Bu kitabın kurgu olduğuna hâla inanmak istemiyorum aslında... böylesine ayrıntılı ince düşünülerek kapsamlı araştırmalar, bağlantılar sonucunda yazılmış bir kitap olduğu için böyle hissettirmesini de garipsemiyorum. Geyşaların eğitimleri, yaşadıkları zorluklar, rekabetleri hepsi detaylıca yazılmış açıklayıcı bilgi niteliğinde bir yönü de vardı. Uzun uzun yazmak istiyordum ama hissettirdiklerini şuan yazıya dökemiyorum kendimi Sayuri'nin yerine koyarak okudum her anını kendim yaşamışım gibi hissettim beni içine çeken bir kitaptı uzun zamandır bitirdiğim de boşluğa düştüğüm bir kitap olmamıştı bana çok güzel hissettirdi.
Duygu ve Düşünce
Puan vermedi
Kadın olmak sadece bizim coğrafyamızda değil başımızı çevirdiğimiz öte diyarlarda da hep zor olmuştur. Geyşalık da japon kültüründe var olan kültürel bir kavram olmakla birlikte kendilerini hayat kadınlarından ayrı tutsalar da yine de hem eğlence hem de cinsel anlamda yine de erkeklere hizmet etmişlerdir. Hayat kadınlarından olan farkı küçük yaşlardan itibaren geyşa olabilmek için dans, müzik, sanat ve hizmet alanlarında yetiştiriliyor olmalarıdır. Bu yetiştirme sürecinden sonra hizmete sunulurlar ve bir dana yani kendilerine sahip bulana kadar uğraşıp en yüksek fiyatı verene bekaretlerini sunarlar. Kısacası neresinden bakarsanız bakın yine de çok acı ve aşağılayıcı bir yaşantı. Bir Geyşanın Anıları'nda da ismiyle müsemma bir geyşanın yaşantısına tanık oluyoruz. Fakir bir aileden satın alınan Chiyo'nun devrinin en meşhur geyşası Sayuri olma yolundaki yaşantılarına tanık oluyoruz. Acı ve hüzünle geçtiği bu yolda tek arzusu aldığı yolun sevdiği adama çıkması ve onun geyşası olabilmektir. Oldukça hüzünlü ve trajik bir hikâyeye tanık olacaksınız. Benim için oldukça akıcı ve merak uyandırıcı bir kitaptı. Kitaptan uyarlanan filmi de fena olmamakla birlikte önce kitabını okuyup sonrasında filmine göz atmanızı öneririm.
İnsana ve Hayata Dair
2020 27. kitabı
Belkide bu zamana kadar okuduğum en iyi anlatıma sahip bir kitap. Kitap kendini yaşattı bana. Tasvirler o kadar iyiydi ki anlatılan atmosferde gibisiniz. Sanki gözünüzün önünde yaşanıyor herşey. Okurken merak ettigim yerleri internetten araştırma şansım oldu. Kitap kurgu bile olsa araştırması kesinlikle çok iyi yapılmış. Diğer incelemelerde zaten konu hakkında yorum yapılmış.. Ben çok fazla kitap konusu yorumlamayı yeni okuyacaklar haksızlık olacağı için yorumlamaktan hoşlanmıyorum. Kısaca anlatmak gerekirse Chio nun geysaliga doğru ilerleyen hayat hikayesini mükemmel bir şekilde anlatıyor yazarımız. Iyi okumalar İnstagram: @_kitap.vakti_
Bir Geyşanın AnılarıArthur Golden · Altın Kitaplar · 20003,705 okunma