Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

En Eski Türkçenin İzlerinde

Doğan Aksan
Orhun ve Yenisey Yazıtları Üzerine Sözcükbilim, Anlambilim ve Biçembilim İncelemelerinin Aydınlattığı Gerçekler (The facts exposed by the studies of lexicology, semantics on Orkhun and Yenisei inscriptions) “Doğan Aksan bu çalışması ile, Orhun Yazıtları’nın yanı sıra, daha eski olarak kabul ettiği Yenisey Yazıtları’nın dil malzemesini de değerlendiriyor ve yazıtlar dönemi Türkçesinin birkaç bin yıl öncesine uzanan gelişmiş bir dilin devamı olduğu sonucuna varıyor. En Eski Türkçenin İzlerinde, Türkçenin metinlerle izleyemediğimiz uzak geçmişi için sunduğu anlamsal verilerle bu alandaki büyük boşluğu dolduruyor.” - Doç.Dr. Emine Yılmaz “Bugüne kadar Türk dilinin Türkiye Türkçesi kolu üzerinde çok sayıda önemli anlam bilimi çalışmaları yayımlamış olan Doğan Aksan’ın Eski Türkçe üzerindeki yeni çalışması, Orhun ve Yenisey Yazıtlarının söz varlığında yer alan soyut ve somut kavramlar üzerinde sözcükbilimi, anlambilimi ve biçembilimi incelemelerini içeriyor. Doğan Aksan bugüne kadar yaptığı çalışmalarında dilbilimi ile Türkoloji disiplinlerini en iyi şekilde kaynaştırabilmiş değerli bir bilgindir.” - Doç.Dr. Timur Kocaoğlu
Yazar:
Doğan Aksan
Doğan Aksan
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 59 dk.Sayfa Sayısı: 176Basım Tarihi: Ağustos 2014Yayınevi: Bilgi Yayınevi
ISBN: 9789752205048Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
146 syf.
·
Puan vermedi
Orhun ve Yenisey yazıtları; söz varlığı, soyut, somut, eşanlamlı, çokanlamlı, deyim, atasözü, ikileme ve ileri öğeler açılarından ayrıca kullanılan üslup, sanatlı söyleyiş açısından ayrıntılı bir biçimde değerlendiriliyor. Örneklerle bilimsel olarak ortaya koyduğu gerçeğe göre Türkçe, yazıtlardan birkaç bin yıl önce ortaya çıkmış, işlenmiş ve dil konusuyla ilgilenen insanlar yetiştirmiş bir ana dil ve yazın dili olarak var olmaktaydı.
En Eski Türkçenin İzlerinde
En Eski Türkçenin İzlerindeDoğan Aksan · Bilgi Yayınevi · 201450 okunma
Reklam
176 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Bu kitap Eski Türkçe kelimeler üzerine ne nasıl olur gibi bilgilerde bulunmuş. Eski yazıtlardan bahsetmiş. Bunların önlemlerinden bahsetmiş. Kül Tigin, Bilge Kağan, Tonyukuk yazıtları gibi... Bazı şekillerin eski dönemlerde ne anlama geldiğinden bahsetmiş. Mesela D "yay" vb. Soyut anlam, eşanlam, çokanlamlılık, ileri öğeler gibi kavramları açıklamış. Mesela Yer ve Su sözcüklerinin ülke ve memleket anlamlarına gelmesi çokanlamlılıktır.
En Eski Türkçenin İzlerinde
En Eski Türkçenin İzlerindeDoğan Aksan · Bilgi Yayınevi · 201450 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.