Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Enver Paşa-Basmacılar İsyanı

İlyas Kara

Enver Paşa-Basmacılar İsyanı Gönderileri

Enver Paşa-Basmacılar İsyanı kitaplarını, Enver Paşa-Basmacılar İsyanı sözleri ve alıntılarını, Enver Paşa-Basmacılar İsyanı yazarlarını, Enver Paşa-Basmacılar İsyanı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Milli Mücadele'ye Enver Paşa'nın Desteklerinin Bir Kısmı
Enver Paşa 22 Eylül 1920 tarihinde Galip Kemal Söylemezoğlu’na yazdığı diğer bir mektupta ise bu planının yanında Rusya’nın milli mücadeleye yaptığı para ve silah yardımındaki rolünden bahseder: "Kardeşim Efendim; İki gün evvel birkaç gün için Roma’dan Berlin’e gittiğimde, size yazdığım şu mektubu hamil kurye ile bugün geldi. Mektubu burada
Sayfa 113 - ıKitabı okuyor
. Enver Paşa Sivastopol’a ulaştıktan sonra arkadaşlarından ayrılmıştı. Enver Paşa’nın aklında tek bir şey vardı: Kafkasya’ya varmak, orada kuracağı bir ordu ile Anadolu’ya yürümek ve ülkeyi kurtarmak. .
Sayfa 109Kitabı okudu
Reklam
. - Turan yapmak istedik, memleketi viran yaptık. diyen Enver Paşa sanki halkın ve milletin başına gelecekleri görür gibidir: “Son gelişmeler gösteriyor ki savaşın birinci bölümünü kaybettik. Bu imzalanan mütarekeye göre de İngiliz İstanbul’a girecektir. Ben İngiliz’i İstanbul’da görmektense Kafkaslarda İslam için savaşmayı ve ölmeyi yeğlerim.” Nitekim öyle de olacak, Enver Paşa’nın kaderinin ağları bundan sonra Türkistan’da örülmeye başlanacaktır. .
Sayfa 106Kitabı okudu
. Sarıkamış Harekâtı’na 9. Kolordu Kurmay Başkanı olarak katılan Şerif Köprülü’nün, Enver Paşa’ya karşı duyduğu husumetin etkisinde kalarak yazdığı anıları, Enver Paşa ve Sarıkamış Harekâtı’nı karalama kampanyasının öncülüğünü yapmıştır. .
Sayfa 102Kitabı okudu
Sarıkamış Harekâtı
. Enver Paşa birilerinin anlattığı gibi bu hezimetin tek sorumlusu değildir. Onun planlarını uygulamayan, Enver Paşa’yı içine sindiremeyen, dahası başına buyruk hareket eden kıta komutanları ve subayları Sarıkamış bozgununun dışında tutabilir miyiz ki? .
Sayfa 101Kitabı okudu
. Sivastopol’un bombardıman edildiği haberinin Harbiye Nezareti’ne geldiği gün, en çok hiddetlenen, şaşıran gene Enver Paşa olmuş, - Bunu niçin yaptılar? Buna niçin meydan verildi? diye bağıra bağıra odasında bir aşağı bir yukarı gezinmişti. .
Reklam
Enver Bey'in İsyanı
. İşte Kamil Paşa Hükümeti 23 Ocak 1913 tarihinde toplanmış, konuyu görüşmeye hazırlanmıştı. Verilecek karar belliydi, Batı Trakya elden çıktığı gibi Edirne’nin de Bulgarlara verilmesi onaylanacaktı. ....Yarbay Enver Bey, 12 Ocak 1912 tarihli mektubunda bu duruma açıkça tavır alır, bu mektupta sanki bir darbenin kokusu sezilmektedir: “Eğer Heyet-i vükela Edirne’yi hiçbir çaba göstermeden bırakırsa orduyu terk edeceğim, açıktan açığa harp çağrısında bulunacağım, ne yapacağımı bilmiyorum, daha ziyade söylemek istemiyorum. Tavsiyelerini düşüneceğim! Vatanı kurtarmak ya da şerefimle ölmek için her şeyi alt üst edeceğim. Daha iyisini kurtarmak için yıkacağım[her şeyi]! Ama bu kadar uzağa gitmeye ihtiyacım olmayacağını ümit ederim” .
Babıâli Baskını
. Aklın alamayacağı ölçüde cüretkâr bir girişim olan Babıâli Baskını dış politikada teslimiyetçi bir tavır sergileyen, ama buna rağmen içte başta İttihat ve Terakki olmak üzere muhalefeti susturmak için her türlü şiddetten ve ayak oyunlarından kaçınmayan iktidardaki Hürriyet ve İtilaf Fırkası’na bir tepki olarak doğmuştur. .
. Tarihler 8 Ekim 1912’yi gösterirken Karadağ Osmanlı Devleti’ne savaş ilan etmiş, bunu Yunanistan, Bulgaristan ve Sırbistan’ın savaş ilanları izlemişti. Acıdır ki, Balkan devletleri Türklere savaş ilan ettiğinde Osmanlı Devleti bütün ordularını terhis etmişti. .
59 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.