Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Başkumandan Vekili ve Harbiye Nazırı

Enver Paşa Çanakkale’de

Yasin Çatal

Enver Paşa Çanakkale’de Gönderileri

Enver Paşa Çanakkale’de kitaplarını, Enver Paşa Çanakkale’de sözleri ve alıntılarını, Enver Paşa Çanakkale’de yazarlarını, Enver Paşa Çanakkale’de yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Caffer Tayyar Paşa: "Enver'in bütün hatalarına rağmen ordunun başına geçmesi Çanakkale'yi, dolayısıyla Milli Mücadele'yi yapabilmiş, ordu kadrosunun kurulmasına imkan verebilmiş mesut bir hadisedir."
Enver Paşa: " Bir subayın görevi süslü bir üniforma ile boy göstermekten ibaret değildir. Asker olmak, talim ve terbiye, bilim ve sanat ve hepsinden önemlisi cesaret ve çokça çalışmak demektir. Bu meziyetler ancak gençlerde bulunur ve yine gençler öğrenmek ve çok çalışmak yeteneğine sahiptir."
Reklam
İsmet İnönü: " Enver Paşa Harbiye Nazırı olunca, Balkan Harbini yapan orduyu tamamıyla temizledi. Balkan harbini kumanda eden heyeti kâmilen tasfiye etti. Yüzbaşılar, binbaşılar birinci derecede kilit yerlerine geldiler. Yarbaylar tümen kumandanı oldu, albaylar kolordu kumandanı oldu. Bu genç subaylar kadrosu canla başla çalıştı ve yeniden düzenli ordu ile Cihan Harbine girdik. Ordu böyle kuruldu, ve ordunun yetiştirdiği kadro, bu ordunun yetiştirdiği kumandanlar, Milli Mücadelenin bel kemiği olan insanlardır."
Enver Paşa Hakkında Yazılan Kahramanlık Şiirleri
Ey ordunun kahramanı Fahr-i ümem Enver Paşa Türklüğün yükseldi şanı Ordumuzla binler yaşa
Savaş ve Edebiyat
Mehmet Akif Ersoy ismi zikredildiğinde Çanakkale şiiri toplumun hafızasına hücum ediyorsa bu, edebiyatın gücünün etkisiyle açıklanabilir.
Papa'nın Teşekkür Mesajı
Muharebe öncesi kampanya sürecinde yamyam, katil, acımasız ve haydut olarak tanımladıkları Türk toplumu öncülerinin, her türlü ayrılığa rağmen düşman ölülerine bile saygı duyduklarına Papalık müessesesi bizzat şahit olmuştur.
Reklam
Basında Enver Paşa
“Türk askeri arslanlar gibi harp etmektedir, icap ederse bu tarzda sonuna kadar harp edecektir.”
Ordunun İyileştirilmesi Çalışmaları
Enver Paşa, gençlerin orduya hız kazandıracağını düşünmekte ve göreve geldikten birkaç gün sonra yapmış olduğu toplantıda; “Bir subayın görevi süslü bir üniforma ile boy göstermekten ibaret değildir. Asker olmak, talim ve terbiye, bilim ve sanat ve hepsinden önemlisi cesaret ve çok çalışmak demektir. Bu meziyetler ancak gençlerde bulunur ve yine gençler öğrenmek ve çok çalışmak yeteneğine sahiptir.” diyerek zihninde kurguladığı tasfiye ve gençleştirme faaliyetini kısaca özetliyordu.
1908 yılından itibaren şaşırtıcı bir şekilde Enver Paşa'nın isminin önüne çeşitli unvanlar eklenmekte bu durum da kendisine olan ilgi ve saygını artırmaktaydı.
Tün KitapKitabı okudu
Enver Paşa, 20 Şubat 1916'da gittiği Medine'de Hz Muhammed'in kabrini ziyaret etmiştir.
Sayfa 134Kitabı okudu
Reklam
Enver Paşa " Tarihe İngiltere'nin ve filosunun zayıflığını teşhir eden adam olarak geçeceğim. Armadasının yenilmez olmadığını göstereceğim."
Sayfa 107Kitabı okudu
Aralık ayının ilk haftasında, General Monro'nun, Anzak cephesi ve Suvla Lörfezi'nden askeri birliklerin tahliye edilmesi, emri vermesinin üzerinden geçen bir ay içerisinde, yer yer aldatma saldırılar ve top atışları ile cephe 9 Ocak 1916 tarihinde tamamen boşaltıldı.
İsmail Enver, İstanbul Divan yolunda Ahmet Bey ve Ayşe Hanım'ın ilk çocuğu olarak 23 Kasım 1881 tarihinde doğdu.
224 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Yasin Çatal / Enver Paşa Çanakkale'de. Başkumandan Vekili ve Harbiye Nazırı Enver Paşa'nın Çanakkale Muharebeleri'ndeki Askeri Faaliyetleri. 1993 yılında Erzurum'da doğan Yasin Çatal, ilk ve orta öğrenim Erzurum, Bursa'da tamamladı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tarih Bölümü'nden 2018 yılında mezun oldu. Yüksek lisansını
Enver Paşa Çanakkale’de
Enver Paşa Çanakkale’deYasin Çatal · Tün Kitap Yayınları · 202115 okunma
Başkumandan Vekili Enver Paşa Harbiye Nazırımız o merd-i yekta Geldi siperler gezdi ser-a-pa Öz ile göz ile gördü her yanı Yaşasın yükselsin o büyük şanı Yarabbi sen hıfzet o kahramanı
Sayfa 169 - 1. Tümen'e bağlı 12. Bölük mensubu İbrahim oğlu Ömer özel bir kıtayı da Enver Paşa için ayırmıştı.
51 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.