Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Krallık Öncesi ve Krallık Sonrası

Eski İsrail'de Kadın

Şeyma Ay Arçın

Eski İsrail'de Kadın Gönderileri

Eski İsrail'de Kadın kitaplarını, Eski İsrail'de Kadın sözleri ve alıntılarını, Eski İsrail'de Kadın yazarlarını, Eski İsrail'de Kadın yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mısır'dan Çıkış 21:15 Kim annesini ya da babasını döverse kesinlikle öldürülecektir.
Çocuk sahibi olamamaktan dolayı boşanmış kadın Antik İsrail'de kelimenin tam karşılığı olarak ''sürgün edilmiş'' olarak anılmakta, dullar, tecavüze uğramış kadınlar ve fahişeler ile birlikte sayılmaktadır. Bu sebeple İsrail toplumunda kadınların topluma kabul edilmesi için aşağıda da belirtildiği üzere evli olmaları oldukça önemlidir: Yaşeya 4:1 O gün yedi kadın bir erkeği tutup, ''Kendi yemeğimizi de giysimizi de sağlarız; yeter ki senin adını alalım. Utancımızı gider!'' diyecekler.
Reklam
Yasanın Tekrarı 24:1 Eğer bir adam evlendiği kadında yakışıksız bir şey bulur, bundan ötürü hoşlanmaz, boşanma belgesi yazıp ona verir ve onu evinden kovarsa...
eski israilde,
... önemli olan çok çocuğa sahip olmak değil erkek çocuğun çok olmasıdır çünkü çocuktan kasıt erkek çocuktur.
Hatta çocuk o kadar önemlidir ki Yasaların Tekrarı kitabında kadınlar statü olarak erkekler ve çocuklardan sonra sayılmaktadır. Burada hemen belirtmeliyiz ki eski İsrail'de tıpkı evlilik kurumu gibi çocuk doğurmak da tanrı tarafından bahşedilmiştir. Bu bakımdan kadın, tanrı tarafından bahşedilmiştir. Nesli devam ettirmek İsrailli kadınların en büyük ödevi olduğu gibi erkeklerin de en önemli görevidir.
Evlilik bağı ile birbirine bağlanan çiftlerden beklenen tek şey çok sayıda çocuk sahibi olmalarıdır. Bu sebepten baba evi ve koca evi arasında yapılan anlaşmanın sonucunun üretken olması gerekmektedir. Hatta çocuk sahibi olmamak kadının kabahati sayılıp boşanma sebebi olarak görülmektedir. Gerçekten Eski Ahit'e göre annelik bir kadının öncelikli amacıdır.
Reklam
Kadının evlilik sözleşmesindeki durumu hanım (karı) vermek ve hanım (karı) almak ifadeleri ile belirtilir. Burada kadının gönüllü birlikteliğinden söz edilmezken, sözleşmenin tarafları olan erkekler karı ve koca adına hem verme hem alma işini yapmaktadır.
Süleyman'ın Özdeyişleri 27: 15-16 Kavgacı kadının dırdırı Yağmurlu günde damlalarının dinmeyen sesi gibidir. Böyle bir kadını dizginlemeye kalkmak Rüzgarı ya da yapı avuçta tutmaya çalışmak gibidir.
eski ahitten kadına dair..
Süleyman'ın Özdeyişleri 31: 10-31 Faziletli kadını kim bulabilir? Çünkü onun değeri mücevherden çok üstündür. Kocası ona yürekten güvenir Ve adamın kazancı eksilmez. Kadın ona kötülükle değil, Yaşamı boyunca iyilikle karşılık verir Yün, keten bulur, Zevkle elleriyle işler. Tüccar gemileri gibidir, Ekmeğini uzaktan getirir. Gün ağarmadan
Genel kabul edilen görüşe göre Eski Ahit, Babil sürgünü sonrasında son şeklini almıştır. Ancak Eski Ahit'te Tanrı'yı tanımlamak için kullanılan farklı isimler, imla ve üsluptaki farklılıklar, bahsi geçen olaylardaki paralellikler ve zıtlıklar sebebiyle kitabın farklı yazarlar tarafından farklı zamanlarda yazıya geçirildiği düşünülmektedir. Bu durum ''Dört Kaynak Teorisi'' başlığı ile değerlendirilmektedir. Buna göre metinlerin en eskisi olan ve Yaratılış ve Çıkış kitaplarının bir bölümünü konu alan Yahvist (J) metinler, M.Ö. 750 dolaylarında yazıldığı tahmin edilen Elohist (E) metinler, Babil sürgünü dönemi ve sonrasında yazıldığı düşünülen Ruhbani (P) metinler ve dini konuları içerip M.Ö. 7. yüzyıla tarihlenen Tesniye (D) metinleri Eski Ahit'i oluşturmaktadır.