Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Evreni Yöneten Dört Yasa

Peter Atkins

Evreni Yöneten Dört Yasa Sözleri ve Alıntıları

Evreni Yöneten Dört Yasa sözleri ve alıntılarını, Evreni Yöneten Dört Yasa kitap alıntılarını, Evreni Yöneten Dört Yasa en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Cevap soruda gizli...
Peki bu entropi nereden kaynaklanıyordu? Neden kesin, mükemmel ve sonsuz şekilde hükmedilmiş Tanrı vergisi bir şey yoktu ki?
Termodinamiğin yalnızca buhar makineleri hakkında olduğunu düşünmeyin: termodinaınik neredeyse her şey hakkındadır. Kavramlar, on dokuzuncu yüzyıl boyunca buhar o günün sıcak konusuyken ortaya çıkmıştır. Ama termodinamiğin yasaları formüle edilip, sonuçları keşfedildikçe, konunun ısı motorlarının, ısı pompalarının, soğutucuların veriminden tutun da, kimyadan yola çıkıp yaşam süreçlerine varana kadar, oldukça geniş olay aralığına dokunabileceği antaşılır bir hal almıştır.
Reklam
Evreni tanımlayan yüzlerce yasa içinde, bir avuç dolusu güçlü yasa gizlenmiş olarak bulunur. Bunlar enerji özelliklerini ve enerjinin bir türden diğerine dönüşü­münü özetleyen termodinamiğin yasalarıdır.
ALFA | Bilim, 1. Basım — PDF.
Alman enstrüman yapımcısı Daniel Fahrenheit(1686-1736) cıvayı termometrede kullanan ilk kişi olmuştur.
Su çok yüksek bir ısı kapasitesine sahiptir ve bu da sıcaklığını yükseltmenin çok fazla enerji gerektirdiği anlamına gelir. Buna karşın, sıcak su çok fazla enerji depolar; tam da bu nedenle merkezi ısıtma sistemleri için çok iyi bir araçtır, aynı zamanda ucuzdur da. İklimimiz için önemli sonuçlarının bulunmasıyla birlikte okyanusların geç ısınıp, geç soğumasının da nedeni budur.
Açıkçası hafif bir okuma olacakmış gibi de davranamam. Sırası gelince, her nasılsa, beyniniz daha kuvvetli ve idmanlı olarak, bu ince kitabın diğer ucundan çıktığınızda, enerjinin dünyadaki rolüne hakim olacaksınız. Kısacası, evreni neyin yönettiğini bileceksiniz.
Reklam
Madde, hem var hem yok
Açıkçası, üçüncü yasanın olağan dünya için hayati so­nuçları yoktur. Yine de laboratuvarlarda yaşayanlar için ciddi sonuçları vardır. İlk olarak, bilimin en el üstünde tu­tulmuş idealleştirilmelerinden birini, ideal gaz idealleştir­mesini, saf dışı bırakır. Bir ideal gaz -güçlü rastgele hare­ket eden bağımsız moleküllerin kaotik sürüsü gibi görülebi­len bir akışkan- termodinamikte pek çok tartışmayla, teorik formüllerin başlangıç noktası olarak alınır ama üçüncü yasa onun varlığını T=0 ' da ortadan kaldırır. Dipnot : Üçüncü yasa termal genleşme katsayısının -sıcaklık değişimine madde hacminin nasıl cevap verdiğinin bir ölçüsü- T=0 ola­rak ortadan kaybolması gerektiğini anlatır; ancak, ideal bir gazın termodinamik özellikleri de T=0 olduğunda termal genleş­me katsayısının sonsuz olduğuna işaret eder!
Sayfa 105 - ÜÇÜNCÜ YASA : SIFIRIN ERİŞİLEMEZLİĞİ
Mutlak sıfırın altına hiç mi inilemez??
Yapılabilir, ancak termodinamik yöntemlerle değil. Radyo frekansı enerjisi vu­ruşlarını kullanan elektron veya nükleer spinlerin koleksi­yonu denen, kutuplaştırmaya uygun çeşitli deneysel teknik­ler vardır. Açıkçası, negatif sıcaklıklardan faydalanan gün­lük kullanımı olan bir alet vardır: lazer. Lazerin esas ilke­si çok sayıda uyarılmış halde atom veya molekül üretmek, ardından da onları, enerjilerini toplu halde çıkarmak için uyarmaktır. Yüksek enerjili ve düşük enerjili elektron durumları olarak andığımız şey, lazer maddesindeki atom veya molekülün düşük ve yüksek enerji durumlarının benzeri olarak görülebilir. Bununla bir­likte, lazer efektinin dayandığı tersine popülasyon da nega­tif bir mutlak sıcaklığa karşılık gelir. CD ve DVD oynatıcıla­rında olduğu gibi, evimizde kullandığımız lazer-donanımlı tüm aletler, sıfırın altındaki sıcaklıklarda çalışır.
Sayfa 110 - ÜÇÜNCÜ YASA : SIFIRIN ERİŞİLEMEZLİĞİ
Klasik termodinamik,termodinamiğin 19.yüzyılda herkesin atomların gerçekliğini kabul etmesinden önce ortaya çıkmış bir bölümüdür ve hacimsel özellikler arasındaki ilişkilerle ilgilenir.Atomlara inanmasanız bile klasik termodinamikle uğraşabilirsiniz.
Bilimin geri kalanının çoğu gibi, termodinamik de terimleri günlük anlamlarıyla ele alır ve netleştirir; kimilerince onlara el koyar. Böylelikle terimler kesin ve net bir anlam kazanır. Bu olayı termodinamiğe giriş boyunca göreceğiz ve bu biz onun kapılarından girer girmez başlayacak.
Reklam
Madde çok düşük sıcaklıklara soğultulduğu zaman başı­na ilginç şeyler gelir. Örneğin, bazı maddelerin sıfır direnç­le elektrik akımını iletme becerisi olan süper iletkenliğin ilk versiyonu, maddeyi sıvı helyum sıcaklığına (yaklaşık 4 K) soğutmak mümkün hale geldiği zaman keşfedilmiştir. Sıvı helyum, yaklaşık 1 K'e kadar soğutulduğu zaman, yapışma­dan akma ve kendisini içeren aletin üzerinden kayma beceri­si olan sıradışı süper akışkanlık özelliği gösterir. Zorluk, kıs­men orada olduğu için, maddeyi mutlak sıfıra soğutmakta­dır. Bir başka zorluk da, ki kendisine geri döneceğiz, madde­ yi mutlak sıfırın altındaki sıcaklıklara soğutmanın -sıcaklık bariyerini bir bakıma kırmanın- mümkün ve hatta anlamlı olup olmadığını araştırmaktır. (..) "bir nesneyi mutlak sıfıra soğutmayı hiçbir sonlu çevrimsel süreç dizisi başaramaz." (..) Bunun çevrimsel bir sürece işaret ettiğine dikkat edin: bir nesne­yi mutlak sıfıra soğutabilen başka tür süreçler de olabilir ama kullanılan alet başlangıçtaki haliyle aynı halde bulun­mayacaktır.
Sayfa 99 - ÜÇÜNCÜ YASA: SIFIRIN ERİŞİLEMEZLİĞİ
Bir sistem sınırıyla tanımlanır. Sisteme madde eklenebiliyor veya sistemden madde çıkarılabiliyorsa, sistemin açık olduğu söylenir. İçine madde ekleyebildiğimiz için kova, ya da daha güzeli, açık bir şişe buna örnektir. Madde geçirgenliği olmayan bir sınırla çevrelenmiş bir sistem kapalı sistem olarak adlandırılır. Kapağı kapalı bir şişe kapalı bir sistemdir. Çevrede meydana gelen olaylara rağmen değişmeden kalan ve hiçbir geçirgenliği o lmayan bir sınır la çevrelenmiş bir sistem ise yalıtılmış olarak adlandırılır. Kapaklı sıcak kahve termosu yalıtılmış sisteme iyi bir yaklaşımdır.
Termodinamiğin yalnızca buhar makineleri hakkında olduğunu düşünmeyin: termodinamik neredeyse her şey hakkındadır. Kavramlar, on dokuzuncu yüzyıl boyunca buhar o günün sıcak konusuyken ortaya çıkmıştır. Ama termodinamiğin yasaları formüle edilip, sonuçları keşfedildikçe, konunun ısı motorlarının, ısı pompalarının, m soğutucuların veriminden tutun da, kimyadan yola çıkıp yaşam süreçlerine varana kadar, oldukça geniş olay aralığına dokunabileceği anlaşılır bir hal almıştır.
Evreni tanımlayan yüzlerce yasa içinde, bir avuç dolusu (az miktarda) güçlü yasa gizlenmiş olarak bulunur. Bunlar enerji özelliklerini ve enerjinin bir türden diğerine dönüşümünü özetleyen termodinamiğin yasalarıdır.
Genleşme konuşma dilinde tersinir, termodinamiksel anlamda değil. 20°C'taki bir demir bloğu (sistem) 40°C sıcaklığındaki suyla dolu bir küvete daldırılırsa, enerji ısı olarak küvetten bloğa akacaktır ve suyun sıcaklığındaki sonsuz küçük değişimin akışın yönü üzerine hiçbir etkisi olmayacaktır.
46 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.