Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kozmosun Matematiksel Bir Açıklaması

Evrenin Şiiri

Robert Osserman

Evrenin Şiiri Gönderileri

Evrenin Şiiri kitaplarını, Evrenin Şiiri sözleri ve alıntılarını, Evrenin Şiiri yazarlarını, Evrenin Şiiri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Zerafetle yapılmış bir kanıtlama, yazıldığı biçim dışında her açıdan bir şiirdir. Morris Kline
Doğadaki matematikte şaşkınlık verici bir düşgücü vardır; Archimedes'in düşgücü de en az Homeros'unki kadar geniştir. Voltaire
Reklam
Einstein’ın en ünlü sözlerinden biri söyledir: “Evren konusunda en anlaşılmaz olan şey, evrenin anlaşılabilir olmasıdır.”
Sayfa 171Kitabı okudu
Hermann Minkowski demiş ki,
Bundan böyle kendi başına uzay ve kendi başına zaman kavramları gittikçe silikleşip birer hayalete dönüşecek, sadece ikisinin bir tür birleşimi bağımsız bir gerçeklik olarak varlığını koruyabilecektir.
Sayfa 157Kitabı okudu
Einstein’ın acı acı gülen özdeyişleri ve aforizmaları, akla gelebilecek her türlü inanç ve kanıyı desteklemek üzere, adeta cımbızla seçilip bağlam-içi veya bağlam-dışı olarak uluorta kullanılır oldu (hâlâ da böyledir): “Tanrının evrenle kumar oynayacağına [zar atacağına] inanamam.” (kuantum kuramının getirdiği olasılığa dayalı yorum için); “Rabbimiz ince fikirlidir, ama cin fikirli değildir.”; “Bilimsiz din kör, dinsiz bilim topaldır.” gibi.
Sayfa 154 - EinsteinKitabı okudu
Matematik hakkında,
Önümüze açtığı ya da aydınlattığı fikirler dünyası, içimizde uyandırdığı tanrısal güzellik ve düzeni seyretme isteği, parçalarının biribirine bağlanışında görülen kusursuz uyum, ilgili olduğu hakikatlerin sonsuz hiyerarşisi ve mutlak kanıtlanmışlığı... Bunlar ve başka bu gibi nitelikler matematiğin insanlardan görmeyi hakettiği saygının en sağlam gerekçesini oluştururlar; ve evrenin tüm planı bir harita gibi önümüze yayılmış, insan zihni de yaratılışın bütün şemasını bir bakışta kavrayabilecek yetenekte olsaydı bile, yine de reddedilemez ve çürütülemez olarak kalırlardı.
Sayfa 121 - J. J. Sylvester, 19.yy matematikçilerinden.Kitabı okudu
Reklam
Bu öykünün ilginçliği nerede? Büyük ölçüde, kıvrak zekânın "ineklemeye” (özellikle de öğretmenin dayattığı sıkıcı çabaya) karşı zaferinden doğar bu çekicilik. Aynı zamanda, matematikçilerin “zarif” bir çözüm dediği şeyin de bir tür simgesidir. Başka alanlardaki gibi matematikte de önemli olanın sadece yanıtı bulmak değil, yanıtın nasıl bulunduğu olduğunu çarpıcı biçimde bize gösterir. (Eski bir şarkıda dendiği gibi: “Ne yaptığın değil, onu nasıl yaptığındır, sonuca götüren.”) Sherlock Holmes gizemli bir olayı çözdüğünde de bizi öyküye bağlayan, onu çözmüş olması değil, bunu nasıl yaptığıdır. Matematikte de durum aynen böyledir. Birden yüze kadar sayıları kim olursa olsun toplayıp sonucunu bulabilir. Oysa Gauss sonucu, onları toplamadan elde etmişti.
Gauss'u bilim ve matematik alanında, Euler gibi öteki yüksek zekâ ve yeteneklerle karşılaştırıldığında bile öne çıkan, gerçekten eşsiz bir kişilik yapan şey, ele aldığı konunun yüzeyine takılıp kalmayarak derinliğine nüfuz edebilmesi, gözlenen olguların altındaki daha derin nedenleri ortaya çıkarabilmesiydi.
Yeryüzünün herhangi bir parçasının, düz bir kâğıda aktarılınca sabit bir ölçeği koruyan bir haritası yoktur. Aslında her harita çeşitli kusurlar arasında bir uzlaşmadır.
43 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.