Evrim Neden Gerçektir

Jerry Coyne

Evrim Neden Gerçektir Gönderileri

Evrim Neden Gerçektir kitaplarını, Evrim Neden Gerçektir sözleri ve alıntılarını, Evrim Neden Gerçektir yazarlarını, Evrim Neden Gerçektir yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ancak bilimsel doğruluğa, yargıçlar değil, bilim insanları karar verir.
Sayfa 16 - Palme yayincilikKitabı yarım bıraktı
"Milyonlarca yüzyıl boyunca uyuduktan sonra, nihayet gözlerimizi yaşam dolu, parıltılı renkli, muhteşem bir gezegende açtık. On yıllar içerisinde gözlerimizi yeniden kapatmak zorundayız. Gün yüzünde geçireceğimiz bu kısa sürede, evreni ve içine doğmak için nasıl bu hâle geldiğimizi anlamaya çalışmak asil ve aydınlık bir yol değil midir?" Richard Dawkins
Reklam
"Sadece diğer insanlara değil fakat en düşük canlı yaratıklara karşı da iyi niyeti, Güneş sisteminin yapı ve hareketine nüfuz eden ilahi aklı ile -ve tüm bu yüksek meziyetlerine rağmen- insanoğlunun bedeninde hâlen düşük kökeninin silinmez damgasını taşıdığını kabul etmek zorundayız." Charles Darwin
Seçilim bu durumda bir erkeği hovarda, yani durmaksızın neredeyse her dişiyle (veya dişiye en küçük bir benzerlik gösteren her şeyle) çiftleşmeye çalışan genlerini ödüllendirir. Örneğin erkek çayır tavuğu, inek gübresi yığını ile çiftleşmeye çalışır ve bazı orkideler şehvetli erkek arıları, dişi arılara benzeyen taç yaprakları ile çiftleşmeye ayartarak tozlaşırlar.
Yeni doğmuş insanlar, şebekler ve maymunlar avuçlarıyla yaptıkları kavrama refleksine sahiptirler. Bu refleks, taşınmaları sırasında annelerinin kürküne tutunmalarına yardımcı olmak için, büyüme evresi boyunca korunur.
Biz, diğer primatlardan farklı olarak kalın bir kıl örtüsüne sahip olmadığımız için "çıplak maymunlar" olarak biliniriz. Fakat gerçekte kısa bir süre için de olsa (embriyo olarak) böyle bir örtümüz vardır. Hamileliğin yaklaşık altıncı ayında, lanugo olarak adlandırılan ince, tüy gibi bir kıl örtüsü ile tamamen kaplanırız. Lanugo genellikle doğumdan bir ay önce, doğduğumuzda sahip olduğumuz kıllar ile yer değiştirerek dökülür (fakat prematüre bebekler, bazen kısa sürede dökülen lanugo ile doğarlar). Günümüzde, insan embriyosunun geçişsel bir kıl örtüsüne sahip olmaya ihtiyacı yoktur. Ne de olsa, dölyatağında 37 santigrat derece sıcaklık vardır. Lanugo sadece primat atalarımızın bir kalıntısı olarak açıklanabilir. Maymun fetüsleri de gelişimin yaklaşık aynı evresinde bir kıl örtü geliştirirler. Ancak, maymunlarda bu kıllar dökülmez ve ergin kürküne dönüşmek üzere kalırlar. Aynı şekilde insanlar gibi balina fetüsleri de, karada yaşayan atalarının kalıntısı olarak lanugoya sahiptirler.
Reklam
316 öğeden 231 ile 240 arasındakiler gösteriliyor.