(6, 7, 8 ve Lise Sınıfları)

Eyvah Kitap

Mine Soysal
Ekim 2006
Günışığı Kitaplığı

Puan vermedi·128 syf.·
2025 8798. kitabı
Hikâye, kitaplardan çekinen bir çocuğun yavaş yavaş kelimelerle, hikâyelerle tanışmasını öylesine içten ve samimi anlatıyor ki, okurken hem gülümsedim hem de kendimi o çocuğun yerine koydum. Tamaro, kelimelerin ve kitapların büyüsünü nazik ama etkili bir şekilde aktarıyor. Kitap, sadece okuma sevgisini aşılamakla kalmıyor; aynı zamanda korkuların, çekincelerin ve bilinmeyenle yüzleşmenin önemini de gösteriyor. Her sayfası, küçük okurları hayal kurmaya, merak etmeye ve kendilerini keşfetmeye teşvik ediyor. Kitaplardan Korkan Çocuk, hem dokunaklı hem de eğlenceli bir okuma deneyimi sunuyor, çocukların kitaplarla barışmasını sağlayacak türden.
Eyvah KitapMine Soysal · Günışığı Kitaplığı · 20061,448 okunma
Çocukların dinlenmeye ve konuşmaya izinleri olmalı...
2024 42. kitabı
Okunma: 28 Temmuz 2024 18:57
Çok tatlı bir kitap her yaştan insanın okuyabileceği ki bence biz büyüklerin anne, babaların okuması gereken bir kitap bir çok öğrencinin gözünden kendi hikayeleri olan bir kitap. Biz sadece kendi bakış açımızla bakarken çocukları unuttuğumuz ve onlara ne hissettirdiğimizi unuttuğumuzu çocuklar bize anlatıyor ve çocukların bu kadar güzel kendilerini anlatabilmeleri insanın içini ısıtıyor. Herkes aynı türde kitap okumak zorunda değil. Her çocuk kitap okumayı sevmek zorunda değil. Her çocuğun ilgi alanları, becerileri, bakış açıları farklıdır önemli olan onları anlamak bir şeylere zorlamamak ve elinden tutmak o zaman hem dünyayı hemde kitap okumayı çok sevecekler belkide Kitap oku! Demekle kendi kendimize soğutuyoruzdur bu durumdan onları...
Kitap
2020 36. kitabı
Büyüklerin çocuklara zorla ve fazla kitap okutturduklarını yazıyor. Bazılarının anne ve babası günde iki, üç kitap bitirmelerini istiyorlarmış. Çocuklar da annesi ve babasının fazla kitap okutmalarına sinir oluyorlar. Kitap okumalıyız o doğrudur. Ama fazla okutmak yani bilmiyorum. Çünkü günde fazla kitap okutan babalar anneler var. Kitapta bazı çocukların önemli meselelerde durmasını istemeyip odalarına gönderip kitap okutturduğu yazıyor. Yani çocuklarda kitap okumalıdır. Mesela iki günde bir gibi. Ama çok okuyanlarda olur mu bilmem? Yani günde iki kere üç kere okuyan var mı? Bazen çocuklar başta kitap okumayı sever ama bir süre sonra sevdikleri türden kitap okuyunca okumayı sever ama farklı türde kitap alınca okumaktan sıkılır. (Mesela macera türü seviyordu ama roman gibi kitap alınca okumaktan sıkılır.) Büyüklerde bunu fark edince çocukları kitap okumaya zorlar. Kitapta çocukların kitap okumayı sevmeleri veya sevmemelerini anlatıyor. Bazı büyükler çocuklarına kitap okumalarını söyleyip kendileri okumuyorlar. Çocuklarda buna sinir oluyorlar. Ama kitap okumak yararlıdır. Kitap okumayan sıkılır.
2021 62. kitabı
Okunma: 20 Aralık 2021 22:09
Hepimizin kitap okumaya başlamakla ilgili bir anısı vardır mutlaka. Ya da ilk kez nasıl elimize aldığımızı, onunla ilk temasimizi yıllar geçse de hatırlarız. . Özellikle kötü anılarımız varsa unutmak mümkün olmaz. . Mine Soysal EYVAH KiTAP ' da çocukların ve gençlerin kitap okuma tarzlarını ve kitaba karşı olan tutumlarını masaya yatırmış bu eserinde. . Birer ikişer sayfalık minik hikayelerden olusan bu kitap aslında hepimizin az çok başından geçmiş hikayelerin bir araya toplanmış hâli. Toplumsal olarak kitaba bakış açımızin çocuklarımıza yansımış hali de diyebiliriz. Kimi ailede mecburiyet gibi düşünülürken,kimi ailede bosverilmis kitap okuma ya da okuyamama halleri net bir şekilde , doğal bir dille ifade edilmiş. . Çocukları nasıl okumaktan soğuttugumuzdan tutun da onlara örnek olmadan dikte ettiklerimizi bir bir kendi hikayelerinin içinde aktarıyorlar hepimize. Yıllarca gençlerle olan söyleşilerden derlediği anekdotlari bu kitapta toplayan Mine Soysal bizim bu yolda ebeveyn olarak düştüğümüz hataları da yüzümüze vuruyor. . Çocuklarla birlikte anne babaların da okuması ve üzerinde konuşması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. . Her akşam çocuklarla birlikte okunup üzerinde kendi ailelerine dair sohbet edilebilecek bu eseri öncelikle çocuğu kitap okudum isteyen tüm velilere öneriyorum.
2018 113. kitabı
Okunma: 07 Kasım 2018 22:07
Eyvah kitap! Kitabımız kısa kısa hikâyelerden oluşuyor. Hikâye diyorum ama aslında hayatımızda hemen hemen her gün başımıza gelip bizlere önemsizmiş gibi görünen ve bir o kadar da insanı kitaptan, kitap okumaktan soğutan meselelere değiniyor yani güzel bir farkındalık oluşturuyor diyebiliriz. Bilirsiniz insanlar ne okursa, ne izlerse o konuda uzmanlaşırlar, onun içindir ki hemen hemen tüm vatandaşlarımız ya siyasetçidir, ya bilim adamı ya da din hukukçusudur. Hani 2 – 3 tane felsefi romanı okuyup aşk romanları okuyanları küçük görür, popüler kültür vs. diye laflar söyleriz ya işte kitap genel olarak bu ve benzeri konulara dikkat çekiyor. Tabii ki belli başlı yazarlar ve eserlerin okunması şarttır ama her bu tarz kitap okuyanı eleştirmek, yermek veya küçük düşürmek kesinlikle doğru olarak görünmemesi lazım ve yine eminim ki okunulan o klasiklerde, felsefi ve bilim kitaplarında da bunları öğrenmiyorlardır. Kimi klasik okumayı sever, kimi çizgi roman okumayı, kimi polisiyeyi kimi ise manga okumayı. Bir insan klasik vs. okuyorum diye karşısındaki kişiyi okuduğu kitaplara göre yargılayıp, bir tanım yapıyorsa ve kendi aklınca kısıtlı görüyor ise ya okunulan kitaplar işe yaramıyor demektir ya da yazarımızın da kitapta dediği gibi “Ben bilgili olmak, bir şey öğrenmek için kitap okumuyorum” sözü hem dolaylı yoldan doğrulanıyor hem de okuma amacı bu olmasa da bir şeyler öğrenmek için de okununca öğrenemediklerini göstermiş oluyorlar. Yeri geldiğinde zevkler ve renkler tartışılmaz deriz ama okunulan kitap türlerinde söylediğimiz bu sözü unutur, kendimizle de çelişiriz. Bana da bu tarz sorular geliyor maalesef, bu kadar roman okuyacağına bilimsel kitaplar okusana diye ama maalesef ki en son hangi bilimsel kitabı okudun diye sorduğumda da cevap alamıyor oluyorum. Ben
2020 11. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2020 00:00
Mine Soysal'ın yazdığı bu kitap insanların çocukluktan itibaren kitap okumaktan neden uzak durduğu üzerinde duran içerisinde farklı öykülerle renklendirdiği bir kitap. Yazar birden fazla bakış açısıyla bu konu üzerinde durmuş, başarılı bir kitap ortaya çıkmış. Farkındalık yaratmak için gayet faydalı olduğunu düşünüyorum. Merak edenlere öneririm.
2020 49. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2020 22:13
Cesaretle işlediği konularıyla çocuk ve gençlik edebiyatında önemli bir yer edinen yazar Mine Soysal bu kitabını, okuma eğilimleri üzerine sohbet ettiği 40 binden fazla öğrenciden esinlenerek kaleme aldı. Çocukların, gençlerin gözünden “kitap” ve “okuma” kavramlarına alışılmışın dışındaki açılardan yaklaşan deneme, aynı zamanda ülkemizde son yıllarda bu alanda yaşananları da tartışmaya açıyor. Kitapta yer alan ve gençlerin “kitap okuma” deneyimlerini içeren şaşırtıcı, düşündürücü, hatta komik öyküler eğitimcilere, ebeveynlere, çocuklara ve gençlere birlikte tartışma olanağı sunarken, çarenin bireysel haklara saygı göstermek, nitelikli seçenekler sunmak ve sınırsızca iletişim kurmak olduğuna işaret ediyor. Gençler kadar yetişkinlerin de okumaktan zevk aldığı kitap, Arnavutça’ya çevrildi. Bu kitaptaki öyküleri anlatanlar: Klasikler’den nefret ettiğini sananlar. Sürekli, “Odana git, kitabını oku!” denenler. Bilgisayarla kitaplar arasında seçime zorlananlar. Kitap okuduğu duyulursa “karizmasının çizileceğinden” korkanlar. Yalnızca kitap okurken kendini iyi hissedenler. Ailesi hiç kitap okumazken, tatilde bile kitap okuması beklenenler. Sadece “Harry Potter” kitapları okumak isteyenler. Öğretmenin ödev verdiği kitabı “iğrenç” bulanlar ve diğerleri...
·128 syf.·
2020 17. kitabı
Çok beğendim,ilkokul çağından lise çağına kadar olan çocukların gençlerin neden kitap okumadıklarını, aslında hepsinin biraz okuyucu olduğunu, sandıkları gibi kitap okumanın sıkıcı olmadığını anlatmaya çalışmış.. Onlar aslında ne istediklerini yetişkinlerden daha iyi biliyor ve anne babaların istemeyerek de olsa sergilediği tutum, çocuklarının kitaba karşı yaklaşımlarını da etkiliyor.
2021 7. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2021 23:32
"Kitap okumayı sevmiyorum," tümcesinin ne kadar da içi boş olduğunu okuyuculara çocukların deneyimleri üzerinden anlatan bir yapıt. Bu deneyimlerin bazılarında görüyoruz ki, yetişkinler de "Kitap okumalısın," tümcesini içi boş bir şekilde aktarıyorlar çocuklara. İçten bir söz için o sözü karşılayan eylem de gerekir, değil mi?
2018 19. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2018 10:14
Çocuklara hep kitap oku diyoruz. Peki biz onlara kitap oku derken ne yapıyoruz?Onlara nasıl örnek oluyoruz yoksa geçmişte yapamadıklarımızı çocuklarımız yapsın diye onlara olanak sağlayıp oku mu diyoruz.? Ne istediklerini sormadan onlara bunlar bitecek diyoruz.Mine Soysal bu kitabında çocukların neden kitap okumak istemediklerini, yaptığı söyleşilerdeki çocuklardan dinlediği öyküleri kitaplaştırarak anlatmıştır.Aslında çocukları kitap okumalarını sevmelerini engelleyen onların düşüncelerine değer vermeyen, onların çocuk olduğunu unutup yanlış kitaplar öneren onları kitap okumayı zevkli bir hale getirmekten çok onlara bir işkenceye nasıl getirdiğimizi çocukların anlattıklarından anlıyoruz. Bu kitabı öğretmenler, anneler ve babalar bana göre kesinlikle okumalıdır. Çocuklarımıza kitap oku derken onlarında düşünceleri olduğunu unutmayalım. Onlarında düşüncelerine değer verelim.

Mine SoysalYazar · 10 kitap
Yazar, yayıncı Mine Soysal 1959'da İstanbul'da doğdu. 1981'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Önasya Dilleri ve Kültürleri Bölümü'nü bitirdi. 1994 yılına dek İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde arkeolog-araştırmacı olarak çalıştı, kazı ve yüzey araştırmalarına katıldı. Müzedeki görevinden ayrıldıktan sonra, 1996'da Günışığı Kitaplığı'nı kurdu. Çocuk edebiyatımızda önemli yer edinen birçok kitabın editörlüğünü üstlendi. Çocuklar için Ala Çocuk Yollarda adlı öykü kitabını, her yaştan okur için bütünüyle canlandırmaya dayalıİstanbul Masalı adlı anlatıyı kaleme aldı; ayrıca çocuklar ve gençler için bilimsel içerikli kitaplar hazırladı. Bugüne dek on binlerce öğrenciyle interaktif sunuşlar ve sohbet programları gerçekleştiren yazar, Eyvah Kitap!'ta çocukların ve gençlerin kitap okuma eğilimlerini ve sorunlarını, Odada Yalnız'da ülkemiz gençliğinin birbirinden uzak, birbirine yakın hallerini öyküleştirdi. Eylül'de Aşklar adlı bir de gençlik romanı yazan Soysal, Günışığı Kitaplığı'nın yayın yönetmenliğini sürdürüyor.