Şiirler - Yazılar - Konuşmalar

Ezgili Yürek

Ruhi Su

Ezgili Yürek Gönderileri

Ezgili Yürek kitaplarını, Ezgili Yürek sözleri ve alıntılarını, Ezgili Yürek yazarlarını, Ezgili Yürek yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Etrafımdakilere anlatamıyorum bu durumu.
"Zaman yetmiyor Hasan Hüseyin", diyor, "su gibi akıp gidiyor zaman. Oturup şöyle hoşbeş etmeye bile vakit bulamıyoruz!"
"Size bir soru daha, sayın Ruhi Su: İlkel halk türkülerini malzeme olarak alan ve onları caz tekniğiyle işleyen Pop'çular hakkında ne düşünüyorsunuz? Caz tekniğiyle ortaya konan ürünler Türk halkının ruhuna aykırı mıdır, değil midir?" "Sokaktaki dilenciden ve satıcıdan tutun da senfonik müzik ustalarına kadar herkes, kendi ölçüleri içinde halk türkülerinden yararlanmaktadır. Pop'çularla cazcılar da bizim dünyamızın dışında insanlar değildir, onlar da elbet bu halk kaynaklarından yararlanacaklardır. Kim olursa olsun, bu yararlanmadaki başarısızlığı tutulan yolun yanlışlığında değil, yaptıkları işin gerektirdiği yetenek ve olanaklardan yoksun olmalarında aramalıyız. Halkımızın diliyle yapılan başarılı bir işte aykırılık düşünülemez kanısındayım."
Sayfa 99
Reklam
"Ustam, merak ettiğim bir şey daha var: Yıllarca sustuktan sonra, ilk olarak nerede ve hangi tarihte topluluk karşısına çıktınız? O günkü dinleyicilerin tepkilerini bugün berraklıkla değerlendirebiliyor musunuz?" Az önceki gülümseyen adam gidiyor, yerine çetin bir adam geliyor: · 'Hiçbir zaman, hiçbir yerde susmadım!"
Sayfa 97
Hasan Hüseyin ile söyleşi..
"Ben türkü söylerken iki araç kullanıyorum: Biri sesim, biri sazım. Bazen, yanlış olarak, benim yaptığım işe 'armonize etmek' diyorlar. Armonize etmek, kolay bir tanımla, teksesli bir müziği, bir melodiyi, çoksesli hale getirmek demektir. Ben, teksesli olan bu türküleri, görüyorsunuz ki, yalnız kendi sesimle söylüyorum. Benim yaptığım işte armonize etmek deyimi ancak türkü söylediğim sırada sazda, türkünün melodisinden ayrı sesleri ve akarları duyurabilirsem gerçekleşebilir. Bu anlamda, sazın olanakları içinde bunu bazen yaptığımı söyleyebilirim." "Örneğin hangilerinde?" "Örneğin, bir masal türküsü olan 'Bebek'te ...
Sayfa 96
Hasan Hüseyin
Hayat akıp gidiyor. Beyler, sultanlar göçüyor. Saltanat da, zulüm de, debdebe de kimseye kalmıyor. Yaşayıp giden sadece türküler, türkülerde halk. İşte bitmeyen, susmayan sadece bu ses! Ruhi Su, bu damara bağlamış kendini
Sayfa 95
Hasan Hüseyin
Duvarda asılı sazı alıp oturuyor sedire. Dik ve usta. Taşlan yontup hazırlamış. Bu taşlarla ne yapacağını iyi biliyor. Onun sanata saygısı karşısında son derece duygulanıyor insan. Ruhi Su, işlenmiş sesin ötesinde başka bir şey. Örneğin bilinç, örneğin sesin başkaldırışı, örneğin halkın diri yanı, durmadan yenilenen yanı. Ruhi Su'yu dinlerken tarih bilinciyle coşmamak elde değil.
Sayfa 94
Reklam
613 öğeden 451 ile 460 arasındakiler gösteriliyor.