Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Faşizm Üzerine Dersler

Palmiro Togliatti

Faşizm Üzerine Dersler Sözleri ve Alıntıları

Faşizm Üzerine Dersler sözleri ve alıntılarını, Faşizm Üzerine Dersler kitap alıntılarını, Faşizm Üzerine Dersler en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Faşizm önce sınıf örgütlerini yıktı, ama sonra işçi sınıfı örgütlerini yeniden kurmaya ve onları faşist diktatörlüğün yapısı içine sokmaya koyuldu. Genel teorik bakış açısından, sorun şu biçimde ortaya konuldu; yığınları örgütlü tutalım, ama örgütlerine gerici bir karakter verelim.
Kapitalist ekonomi, kapitalistler iyi niyetli insanlar olmadıklarından değil, kâra dayandığı için anarşiktir.
Reklam
Hayatımda gördüğüm en güzel tespitlerden biri
Burjuvazinin bütün siyasal kurumlarında gerici bir dönüşüme uğramak eğilimi vardır. Burjuvazi, kendisi yarattığı şeye karşı çıkmalıdır. Çünkü bir zamanlar gelişmesi için etken olan şey, kapitalist toplumun korunması yolunda engel haline gelmiştir. Burjuvazinin gericiliğe dönmek ve faşizme başvurmak zorunda oluşunun nedeni işte budur.
Faşizmin belirgin özelliği kesin bir programdan yoksun oluşudur. Faşizmin 1919’dan 1922’ye kadar birbirini izleyen tutumlara bakacak olursanız, sürekli olarak değiştiğini göreceksiniz.
Burjuva demokrasisinden faşizme geçişin önüne geçilemez ve kaçınılmaz olduğunu düşünmemeye dikkat etmelisiniz. Niçin? Çünkü emperyalizm zorunlu olarak faşist diktatörlüğe gebe değildir. Faşist hükümet biçimine doğru bir eğilim her yerde vardır, ama bu gene de, faşizm her yerde mutlaka gelir, demek değildir.
“Her şeye karşın babanın yiyecek bir ekmeği var” bu sözleri söyleyen Faşist Parti yöneticisi ile saatlerce tartılmak zorunda kaldım.
Reklam
Emperyalizmin ne olduğunu bilmiyorsanız faşizmin ne olduğunu bilemezsiniz.
Açıktır ki burjuva demokrasisi ile diktatörlük karşıt kavramlar değildir. Her demokrasi bir diktatörlüktür.
Faşizmden “bonapartizm” diye söz edildi miydi dikkatli olun. Bu Troçkistlerin temcit pilavı gibi iki de bir öne sürdükleri bir savdır ve Marx ile Engels’in bazı sözlerinden çıkarılmıştır. Ne var ki, Marx ve Engels’in kapitalizmin o gelişme döneminde geçerli olan çözümlemeleri, bugün emperyalizm çağında mekanik olarak uygulanınca yanlış olmaktadır.
Parlementoya niçin gireriz? Lenin diyor ki; “Burjuva parlementosunu ve bütün gerici kurumlarını dağıtıncaya dek, onların içinde çalışmalıyız.” Ama Lenin devam ediyor “işçiler onların içinde olduğu için yığınlar da onların içindedir.” Lenin hiçbir zaman, bütün yığınların bulunabileceği bütün kurumlara girebilmemiz gerektiğini söylemiştir. Lenin’in parlemento ile ilgili tutumu, parlementonun bir anlamda yığın örgütü, yığınların gözlerini çevirdiği bir kürsü, yığınların kulaklarını verdiği bir kürsü olduğunu kabul eder.
Reklam
Burjuvazi kendi yarattığı kurumlara karşı çıkmak zorundadır. Çünkü, bir zamanlar onun gelişebilmesi için bir unsur olan bu kurumlar, kapitalist toplumun sürdürülebilmesi için bir engel oluşturmaktadırlar. İşte burjuvazinin gericileşmesinin ve faşizme başvurmasının nedeni budur
maaşlı köpekler
Faşizm, gençlik örgütlerini siyasal ve askeri bakımdan yönlendirmek için hemen hemen 50 bin faşist kullanmaktadır. Yaklaşık yarım milyon genç faşist bulunduğunu düşünecek olursanız, her on gence bir erişkin lider düştüğünü görürsünüz. Bu etkin çekirdek, bu örgütlenmeler, çoğu kez milislerdir, ve genellikle, faşistlere bu iş için özel bir ücret ödenmektedir.
Ama en olağan terör biçimi “ekonomik” terör diyebileceğimiz baskıdır. Her işçi, eğer faşist bir örgüte üye değilse, hatta anti-faşist duygularını üstü kapalı olarak bile gösterecek olursa, faşist gösterilere katılmazsa, etkin bir anti-faşist olduğundan kuşkulanılırsa, işinden olacağını ve bir daha iş bulamayacağını bilir.
Faşizm zorunlu hizmetin süresini de azaltabilir. O, Avrupa'nın öteki devletlerinde, örneğin Fransa'da yürürlükte olan geleneksel biçimlerden farklı bir askeri örgüt kurabilir. Faşizmin askeri örgütü, hazır eğitilmiş kadroların varlığına ve yığınların askerileştirilmesine dayanır. Milis bu tür bir örgütü gerçekleştirme planının esas noktalarından biridir.
Sayfa 73 - Bilim ve Sosyalizm YayınlarıKitabı okudu
Faşist Parti'nin karakteri diktatörlüğün şu özelliğine karşılık düşer: her türlü demokrasi biçiminin tasfiyesi.
Sayfa 68 - Bilim ve Sosyalizm YayınlarıKitabı okudu
64 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.