Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Felsefe Dersleri 2

Murtaza Mutahhari

Felsefe Dersleri 2 Gönderileri

Felsefe Dersleri 2 kitaplarını, Felsefe Dersleri 2 sözleri ve alıntılarını, Felsefe Dersleri 2 yazarlarını, Felsefe Dersleri 2 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tabiî cisim ve Ta'limi (edinilmiş) cisim
Cisim "genişleme" ortaya koyup büyüse bile cevher başka bir nicelikle yine aynı cevherdir. O halde şeyde her zaman aynı kalan bir şey ve değişen başka bir şey vardır. Şeydeki değişen şey, değişmeyen, sabit ve kalıcı olan şeyin dışında bir şeydir. Değişen bu şeye "nicelik" veya "ta'limi cisim", sabit olan ve değişmeyene ise " tabiî cisim" adını veriyoruz. Öyleyse bu delile göre tabiî cisim ta'limi cismin dışındadır. Şayet ikisi aynı şey olsaydı niceliği değiştiğinde kendisinin de değişmesi ve başka bir şey olması gerekirdi. Ancak bunun, niceliği değişen şeyin aynısı olduğu başka bir ifadeyle, sadece niceliğinin değiştiği kesindir. Öyleyse bir şey yok olmuş ve bir şey kalmıştır ve kalan, yok olmuş olandan ayrıdır.
Sayfa 328Kitabı okudu
AHLÂKTA DOĞRUNUN VE YANLIŞIN ÖLÇÜSÜ
Adalet ve diğer ahlâki değerlerin tamamı, türün yetkinliği ve maslahatı bakımından tabiatın kendilerine doğru koştuğu olgulardır. İsteğe dayalı eylem yoluyla bu olgulara ulaşmak için bütün bireylerde bu olgulara karşı bir ilgi meydana getirilerek bu ilgiler aracılığıyla gerekirler ve gerekmezler nefste dilek istek cümleleri dizisi şeklinde ortaya çıkar. O halde ahlâkta genel bir ölçüye sahip olma zorunluluğumuz yoktur. İyilik ve kötülük, beyazlık ve siyahlık ve küre ve küp olmak türünden gerçek olgulardır. RUSSELL, "Ben sadece maddî ve cismanî çıkarlarını düşünen bir birey olarak kendim için severim" ilkesine ilgi duymuş, ancak "Ben, kendi ruhunun yüce asaletini hisseden bir birey olarak kendim için seviyorum." ilkesine veya "Ben, türün genel maslahatını seven bir birey olarak kendim için seviyorum." ilkesine ilgi duymamıştır. Bir başka ifadeyle, RUSSELL, tabiatın, bireyin maddi maslahatlarına doğru olan hareketine ilgi duymuş; ancak tabiatın, bireyin rûhî ve ulvî maslahatlarına doğru olan hareketine ve aynı şekilde türün maslahatlarına doğru olan hareketine ilgi duymamıştır.
Sayfa 159 - Adalet ve diğer ahlaki değerKitabı okudu
Reklam
Kelam ve Mezhep Fırkaları
...Sunnilerin fıkıh imamlarından biri olan Ahmed b. Hanbel "hadis ehli" olanların başında yer almaktadır. Ahmed b. Hanbel'i izleyenlere Hanbelî adı verilmiştir Hanbelîler kelâma karşıdırlar. Aynı şekilde mantık ve felsefe de onların karşı çıktıkları ilimler arasında yer alır...
Sayfa 22 - İnsan YayınlarıKitabı okudu
Menziller ve Makamlar
Hz. Ali: Ey Allah’ım! Ben sana ateşten korktuğum veya cennete tamah ettiğim için ibadet etmedim. Aksine seni ibadete lâyık buldum ve ibâdet ettim.
Sayfa 121 - İnsan YayınlarıKitabı okudu
Menziller ve Makamlar
Ârif, Allah’ı Allah’tan başka bir şey için değil, Allah’ın kendisi için ister. Allah’a ibadet etmesi, sadece Allah’ın ibadete lâyık olmasındandır. Aynı şekilde onun ibadeti bir şeyi arzu etmesi veya bir şeyden korkması sebebiyle değildir, aksine Allah ile arasında şerefli bir ilişki olduğu içindir.
Sayfa 120 - İnsan YayınlarıKitabı okudu
H. II. Yüzyılda İrfan ve Tasavvuf
Hasan-ı Basri’nin ”Ri’âyetu Hukûki’llah” adıyla kaleme aldığı ve tasavvufun ilk kitabı olarak kabul edilen bir eserinden dolayı Sufîler zümresinden sayılmaktaydı. Bu eserin tek yazma nüshası Oxford Üniversitesi Kütüphanesi’ndedir.