Felsefe Nedir?

Yapı Kredi Yayınları
Orijinal Adı:
Qu'est-ce Que La Philosophie

2019 1. kitabı
Çeviriden mi yoksa anlatılış şeklinden dolayı mı bilmiyorum ama kitap bana anlaşılması güç geldi. Okuduktan 2 ay sonra kitabı tekrar incelediğimde aklımda kalan çok az şey olduğunu farkettim.
2018 8. kitabı
Felsefe nedir? Sanat bilim veya felsefe kavram yaratmak zorundadır. Sanat sonsuz duygu ve algının içinden bir veya birkaçını dondurup zamana karşı galip kılar, bilim yeni mantıksal örüntüler oluşturmanızı sağlar ve felsefe asla sonuç odaklı önerme üretmekten ibaret değildir. Felsefe sanattan da bilimden de beslenir. Felsefenin özüne dair bir kitap. Insanların formlarla değil kavramlarla düşündüğü ilk yillardan, Miletoslu Thales'ten bugüne uzanan Spinoza ve Kant'a gelince uzun bir mola veren, Müzik, resim, edebiyat ve bilimi uzlastirabilen bir bakış açısı. Kısacası farklı bakabilen ve farklı düşünen bir kitap... Felsefi olan ve olmayanı ayiran düşünme bicemlerinize meydan okuyan bir eser. Yalnız ve huzurlu bir günde daha derine inme ihtiyacı hissedildiği zamanlarda tavsiye olunur...
2019 56. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2019 22:28
Öncelikle bu kitabın yazarı olan Deleuze-Guattari ikilisinden sözetmek istiyorum. Deleuze ve Guattari bir araya gelmeden önce kendi başlarına ortaya koymuş oldukları çok önemli eserleri vardır. Bu ikilinin beraber yazmış oldukları ilk kitapları anti-oedipe dır. Bir yandan bağımsız çalışmalarını sürdüren Deleuze ve Guattari, bir yandan da ortak ürünler kaleme alıp Kapitalizm ve Şizofreni projesini genişleterek Kafka, Köksap, Bin Yayla gibi düşünce tarihi açısından büyük önem taşıyan son derece aykırı kitaplar yayımladılar. En son kitapları ise incelemesini yaptığımız felsefe nedir? Eseridir. İsmine baktığımız zaman felsefenin tanımının yapıldığı, derlemelerden oluşan bir felsefe tarihi kitabiymis gibi algılanabilir. Açıkçası okumaya baslamadan once bende bende öyle düşündüm. Amacim Felsefenin tanimi ile ilgili kavram haritami zenginlestirmekti. Okumaya basladiktan sonra dusundugum gibi bir kitap olmadiginin farkina vardim. Deleuze ve Guattari felsefede yer alan kavramlardan hareketle yeni bir felsefi bakış açısı ortaya koymuşlar adeta. Bu kitap bir felsefe tarhi kitabı değil. Bu kitap olaylara yeni felsefi bakış acisi kazandıran bir eser. Deleuze ve Guattari ikilisi felsefenin tanimina adeta bambaska bir bakis getirmişler. Felsefeye getirmiş oldukları tanım klasik tanımların çok üstünde. Deleuze ve Guattari ikilisine gore felsefe bir edimdir, bir yaratma, kurma edimidir. Yarattığı, kurduğu şeylerse KAVRAMLARdır. Bu iki düşünür felsefenin tanımına yeni bir bakış açısı kazandırırken aynı zaman da sanat, bilim ile karşılaştırmasını da yapmaktadırlar. Felsefe, Sanat ve Bilim bağlamında bu disiplinler ile ilgili olan kavramları ele alıp incelemişlerdir. Felsefe, Bilim, Sanat karşılaştırması olarak ilerleyen kitap bu disiplinler ile ilgili olan kavramların tarihsel
Felsefe
2025 275. kitabı
1925-1995 arasında yaşamış Fransız politik aktivist, psikanalist ve filozof Gilles Deleuze ile 1930-1992 arasında yaşamış Félix Guattari tarafından birlikte yazılmış güzel bir felsefi tanılama kitabı. İkili, üç temel düşünce formunun; sanat, bilim ve felsefenin bilgiye ulaşma sürecindeki farklılıklarına, koşutluklarına ve kesişmelerine değinerek alanda yapılmadık, alışılmadık, yeni çözümlemeler sunuyor. Tanıtım Bülteninden: "Felsefe nedir"; felsefenin ne tür bir düşünce formu olduğu söylendiği ölçüde, öteki iki düşünce formundan, sanattan ve bilimden neden ve nasıl ayrıldığını ortaya koymaktadır. Ama bu üç form arasında, ittifaklar, çatallaşmalar, eklemlenmeler; karşılıklı atıflar da hiç eksik olmaz. "Üç düşünce biçimi, bireşim ve özdeşleşim olmaksızın kesişir, iç içe girer. “ En çok hoşuma giden ifadesi: “Felsefe, kavramlarıyla olayları çıkartır. Sanat, duyumlarıyla anıtlar diker. Bilim, fonksiyonlarıyla şeylerin durumlarını kurar.” Bir yandan, üç düşünce, üç temel bilme formunun özgünlüğünü ve özerkliğini kurarken, bir yandan da bu üçünü, yanlış anlamaların, çatışmaların veya kibirlerin, kostaklanmaların ötesinde, birbirini kollamaya, birbirine gereksinmeye ve birbirini anlamaya mahkûm eden şey nedir o halde? Bizatihi zihin olan ve Ben öznesini telaffuz eden bir Beyin...” Felsefenin tanısı konusunda düşüncenizi yeniletebileceğiniz, üretken bir kitap. Felsefenin teorisi konusunda okunabilecek farklı ve özgün bir kitap.
Puan vermedi·218 syf.
Belirli bir geo felsefede içkinlik düzleminden kavramsal kişilikler aracığıyla kavram yaratmaktır biçiminde tanımlanan felsefe kavramını temellendiriniz Felsefe bir içkinlik düzlemi içinde kavramsal kişilikler yardımıyla felsefe yaratmaktır. Kafamızdaki karakterleri felsefi düzlem içinde ileri götürmek içkinliktir. Felsefe tarihi kavramsal kişiliklerin içkinlik düzlemi içindeki tarihleridir. Felsefe kendine özgü bileşenlerden oluşur. Içkinlik düzlemi: bir sınırsız bütün o kavramların hepsini tek ve aynı düzlem üzerinde kavrayan omnitude. Kavramlar ve düzlem birbirlerinin tamamlayıcısıdır. Ama o ölçüde de birbirlerine karıştırılmamalıdır. Çünkü içkinlik düzlemi bir kavram değildir. Içkinlik düzlemi düşünülmüş ya da düşünülebilir bir kavram değildir düşüncenin imgesidir. Düşünmenin, düşünceyi kullanmanın düşünce içinde yol almanın ne anlama geldiğine ilişkin olarak düşüncenin kendine verdiği bir imge. Içkinlik düzleminin düşünce ve doğa olarak iki yüzü vardır. Eğer felsefe kavramların yaratılmasıyla başlıyorsa içkinlik düzleminin felsefe öncesi bir şey gibi düşünülmesi gerekir. Bu yüzden içkinlik düzlemi felsefe öncesidir ve henüz kavramlarla iş görmez bir tür el yordamıyla ilerleyen deneylemeyi içerir ve izlediği yolda pek itiraf edilmeyen fazla akılcı ve akla yakın olmayan araçlara başvurur. Kaosun bir kesiti gibidir bu yüzden. Bu kaosla birlikte kavramların yaratılmasına seslenir. Içkinlik düzlemi kaostan ödünç aldığı belirlemeleri kendi sonsuz devinimleri ya da diyagramsal belirticileri yapar. O zaman da bir düzlem çokluğu sayılabilir. Her düzlemin aşkınlığı yeni baştan vermede hep yeniden başlanmış kendi tarzı olmasından değildir. Bu aynı zamanda derinlemesine içkinlik yapma tarzındadır. Kavramsal kişilikler: kavramsal kişilik kendisi için pek ender olarak veya

Gilles DeleuzeYazar · 39 kitap
Gilles Deleuze, Fransız yazar ve filozoftur. Yirminci yüzyılın ikinci yarısında etkinlik göstermiştir. Kendi özgün düşüncesini oluştururken Spinoza, Leibniz, Hume, Kant, Nietzsche, Bergson ve Foucault üzerine monografiler yayımlamış, bu filozofların geleneksel felsefe tarihi izleğindeki konumlarına ve bu izlek dahilinde yorumlanma biçimlerine radikal eleştiriler getirmiştir. Çalışmalarında güzel sanatlar, edebiyat, matematik ve doğa bilimleri arasında çapraz geçişlerle bu farklı alanları birbirine indirgemeksizin yeni bir düşünme tarzının önünü açmıştır. Gerek kişisel çalışmalarında gerek 1969'da tanışıp uzun süre beraber çalıştığı psikanalist Félix Guattari ile birlikte rizom, çokluk, fark, olay, oluş, savaş-makinası, organsız beden, içkinlik, virtüel/aktüel, minör edebiyat, duygulanım, göçebebilim gibi kavramlarla yirminci yüzyıl kıta felsefesi içerisinde yaygın düşünce hatlarının dışında özgün bir siyaset felsefesi ve etik ortaya koymuştur. Üstünde durduğu fark metafiziğinin felsefe tarihinin süregelen varsayımlarıyla olan ilişkisini tartıştığı Fark ve Tekrar (1968) ile anlamın ortaya çıkışını, biçimlerini ve yapısını incelediği Anlamın Mantığı (1969) yayımlandıkları dönemde ciddi bir yankı uyandırmış ve Michel Foucault, Anlamın Mantığı kitabını değerlendirdiği bir yazısında, "Yaşadığımız yüzyıl gelecekte muhtemelen Deleuzecü bir yüzyıl olarak bilinecek." diye yazmıştır (Deleuze bir röportajında bu yakıştırmayı Foucault'nun kimilerini gülümsetmek kimilerini de kızdırmak amacıyla yaptığı ince bir espri olarak değerlendirecektir). Félix Guattari ile birlikte kaleme aldıkları çalışmalardan Anti-Ödipus (1972) ve Bin Yayla (1980) başlıklarıyla iki cilt hâlinde yayımladıkları Kapitalizm ve Şizofreni, psikanaliz, ekonomi, linguistik, antropoloji, ontoloji, etoloji, siyaset felsefesi, metalürji gibi çok geniş bir yelpazeye yayılan argümanları ve referanslarıyla yirminci yüzyılın en önemli çalışmaları arasında sayılabilir.