Hikmetin Yapıtaşları

Felsefeye Giriş

Douglas J. Soccio
Felsefeye giriş niteliğindeki bu kitapta felsefe tarihi ve başlıca felsefi akımlar, ayırıcı özellikleriyle okuyucuya sunuluyor. Kitabı diğer felsefeye giriş kitaplarından ayıran en önemli özelliği, felsefi akımları ve filozofları sınıflandırma biçimi. Tarih boyunca yaşamış 17 adet felsefi arketip belirlenerek başlıca felsefi akımlar bu arketiplerin kişilikleri, eserleri ve yaşadıkları dönem çerçevesinde ele alınıyor. Böylece bir felsefi akım, bu akımın en belirgin temsilcisi olan arketiple özdeşleştirilerek aktarılıyor. Kitapta Bir Sofist: Protogoros, Filozof-Kral: Platon, Bir Natüralist: Aristoteles, Bir Âlim: Thomas Aquinas, Bir Rasyonalist: Rene Decartes, Bir Kuşkucu: David Hume, Bir Evrenselci: Immanuel Kant, Bir Yararcı: John Stuart Mill, Bir Maddeci: Karl Marks, Bir Varoluşçu: Soren Kıerkegaard, Bir Pragmacı, William James, Bir Filozof Karşıtı: Friedrich Nietzsche, 20. Yüzyıl: Ludwig Wittgenstein ve Martin Heidegger ve benzeri bölümler yer alıyor.
928 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

928 syf.
8/10 puan verdi
928 sayfa. Her benim diyenin harcı değil. Benim için uzun soluklu, bol not almalı bir serüven oldu. Felsefeyi bir solukta üstten üstten değil de, tüm arketipleri tanıyarak öğrenmek istiyorsanız doğru adrestesiniz. İsmindeki “Hikmet” kelimesinden anlayabileceğiniz üzere -ufak- dînî yönelimleri, taraflılığı olan bir kitap. Örnek vermek gerekirse görüşü flu ve tartışmalı olan bir kaç filozofu, çok içten inançlı olarak tanıtmış. Eğer filozoflar konusunda biraz altyapıya sahipseniz almak istediğiniz bilgileri kolayca içinden seçebilirsiniz. Pek tabii kendi hâliyle de tercih edebilirsiniz. Keyifli okumalar..
Felsefeye Giriş
Felsefeye GirişDouglas J. Soccio · Kaknüs Yayınları · 201071 okunma
928 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Ciddi anlamda artık felsefeyi derinlemesine okumam lazım kararını verdiren kitap. Bu kitaptan sonra okuduklarım genelde bunun tekrarı gibi oldu açıkçası. Irvin yalomun varoluşçu psikoterapisi gibi uzun süre Baş ucu kitabim oldu. Şimdi geriye dönüp baktığımda stoacilik neydi, epikuros ne demiş, platon hangisinin ekolünü takip etmişti diyerek geri dönüp baktığım bir kitabın artık her bölümünü sindirmiş olmam büyük bir mutluluk veriyor. Iyi ki okumuşum, derinleşmeye vesile olmuş diyorum. Biraz uzun bir kitap ama felsefenin tarihine sevdalı, meraklı herkesin okuması gerekiyor. 10 puan, 10 puan, 10 puan
Felsefeye Giriş
Felsefeye GirişDouglas J. Soccio · Kaknüs Yayınları · 201071 okunma
928 syf.
8/10 puan verdi
·
36 günde okudu
Kitabı Yusuf Kaplan'nın okuma listesinde görüp aldım okudum. Almayı okumayı düşünen okuyucular için işte görüşlerim 1- Kitap aslında üniversite felesefeye giriş derslerinde okutulan bir ders
Felsefeye Giriş
Felsefeye GirişDouglas J. Soccio · Kaknüs Yayınları · 201071 okunma
928 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Birçok felsefeye giriş kitabı arasında felsefeyi daha anlaşılır şekilde anlatacak bir kitap arayanlar için ideal bir felsefeye giriş kitabı. Kıyaslar, örneklemeler... Kolay okunabilecek sade bir anlatım. Çevirmenin katkısını da unutmamak gerekir.
Felsefeye Giriş
Felsefeye GirişDouglas J. Soccio · Kaknüs Yayınları · 201071 okunma
928 syf.
9/10 puan verdi
·
82 günde okudu
Felsefeye giriş için uygun bir kitap olduğunu düşünüyorum, birçok kitabı değerlendirip bu kitapta karar kılmıştım ve pişman olmadım. Diğer felsefeye giriş kitaplarından ayrılan noktası metodolojisi diyebilirim. Felsefe tarihini döneme ya da ekole dayalı bir sıralama ile ele almak yerine arketipsel bir sıralama ile açıklamış. Felsefi kişilikler üzerinden anlatılması zaman zaman tarihsel çizgiyi bulanıklaştırmış olsa da daha ilgi çekici bir hale sokmuş felsefe tarihini. Benim kitaptan beklentim bana genel bir tablo çizmesi ve ne konuda derinleşmeye hevesim olacağını seçmeme yardımcı olmasıydı ve bu konuda tatmin edici buldum. Kitabın dili ve çevirisi de hoşuma gitti, bir sıkıntı yaşamadım.
Felsefeye Giriş
Felsefeye GirişDouglas J. Soccio · Kaknüs Yayınları · 201071 okunma
928 syf.
·
Puan vermedi
Felsefenin ne olduğu ile ilgili temel oluşturacak bir şaheser. Çok boyutlu bakılabilinirse, felsefenin insanlara yol açacağı olumlu ve olumsuz hallerini gorebilmemize yardımcı olabilecek bir kitap.
Felsefeye Giriş
Felsefeye GirişDouglas J. Soccio · Kaknüs Yayınları · 201071 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.