Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Aliyyül-Kari Şerhi

Fıkhı Ekber Şerhi

İmam-ı Azam Ebu Hanife

Fıkhı Ekber Şerhi Gönderileri

Fıkhı Ekber Şerhi kitaplarını, Fıkhı Ekber Şerhi sözleri ve alıntılarını, Fıkhı Ekber Şerhi yazarlarını, Fıkhı Ekber Şerhi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Kur'an senin lehine veya aleyhine bir delildir. O, Nil nehri gibi; sevilen mü'minler için su. Allah'ın rahmetinden mahrum olanlar için de kandır."
Tahavi
"Biz Kur’an ve hadislere girip, kendi reyimizle ve heva-hevesimize uydurmakla bakıp hüküm çıkarmayız. Çünkü Allah’ın Selametine nail olan, Peygamber aleyhisselamın feyzine ulaşan hariç, kimse dininde selamette kalmamıştır."
Reklam
Peygamber aleyhisselam’ın getirdiği kâfidir, şifa vericidir, yeterlidir. Orada hak ve bâtıl olan herşey açıklanmıştır. Allah-ü Teâlâ buyuruyor ki: «Hakkı batıla karıştırıp da bile bile gizlemeyin.»
Akılların ilerlemesinin sonu durmaktır Akılla uğraşanların sonu sapıklıktır Ruhlarımız cesetlerimizden habersizdir Dünyada elde ettiklerimiz eza ve vebaldir Ömrümüz boyu didinip çalışmamızda dedi-kodu toplamaktan başka bir şey elde etmedik. Kelam ilminin yolllarını, felsefi metodları düşündüm. Onların hastaya şifa verdiğini, bir susuzun susuzluğunu giderdiğini görmedim Allah'a uğlaştıran yolların en yakını, en doğrusu olarak, Kur an-ı Kerim'in yolunu gördüm
Kur’an-ı Kerim Nil Nehri gibidir. Nil Nehri kendisinden istifade edenler için sudur, ondan mahrum olanlar için ise kandır.
Reklam
Biz, Mümine işlediği günahlar zarar vermez demiyoruz; işlediği günah sebebiyle Cehennem ateşine girmez, demiyoruz; fâsık da olsa dünyadan mümin olarak çıktıktan sonra Cehennemde ebediyyen kalacak, demiyoruz. Murcie, Melâhide ve İbahiye taifesi ise, müminin işlediği günah sebebiyle Cehennem'e gitmeyeceğini söylüyorlar. Ehî-i Sünnet vel-Cemaat inancına göre, “Şüphesiz Allah Teâlâ, kendine eş koşulmasını mağfiret etmez. Şirkten başka günahlar için dilediğini mağfiret eder.” âyetine dayanarak günah işleyen kimsenin Allah'ın meşîeti altında olduğu için tevbesiz olarak da günahları affedilir. Yoksa Allah Teâlâ, zaten vaadi icabı tevbe edildikten sonra şirki de, diğer günahları da mağfiret eder. Mutezile ise Ehl-i Sünnet'in bu görüşüne karşı çıkarak, kötüye azab etmek, itaat edene sevap vermek ve tevbeleri kabul etmek Allah Teâlâ üzerine vaciptir, diyorlar.
İstikamet.
Ebû Ali el-Cüzcâni bu konuda şöyle demiştir. Sen Allah yolunda doğruluğu ve istikameti iste, keramet arama. Zira senin nefsin keramet aramaya, zorlar, rabbin ise senden istikamet ister.
Sözlerimize Dikkat Etmeli
Bir kimse, çoğunluğun yaptığı gibi sadece Ramazan'da namaz kılıp bu kıldıklarım fazla bile gelir. Zira her namaz yetmiş katı ile kabul edilecektir, derse kâfir olur. Yine bir kimseye, namaz kıl, denilse ve bu kimse: Senin emrin ile namaz kılmam,” dese kâfir olur. Çünkü bu Allah'ın emrine karşı gelmektir. Arkadaşı ise ona Allah'ın emrini hatırlatmıştır.
Haram yedikten sonra, “elhamdü lîllah”
Haram yedikten sonra, “elhamdü lîllah” derse bu kimsenin hükmü hakkında âlimler ihtilâf etmişlerdir. Bir kısım âlimler bu söz ile haram rızkı hatırlayarak söylerse, haramı nimet saydığı için kâfir olur. Fakat haram helâl hatıra getirmeden mutlak nimet ve rızık verdiği için Allah'a hamd ederse kâfir olmaz, demişlerdir. Mûtezile'ye göre hüküm değişiktir. Zira onlara göre haram, rızık değildir. Bize göre rızık harama da, helâla da şamildir. En iyisini Alah bilir.
Reklam
Haram İşlerken Bismillah Demek.
Bir kimse kumar oynarken “Bismillah” dese kâfir olur. “Bu fözü satranç oynarken de eğlencesine kâğıt oynarken de söylerse durum ve hüküm aynıdır. Yine remil atarken, fal taşlarını atarken bir kimse “Bismillah” derse, kâfir olur. "Tetimme” adlı kitapta yazıldığına göre, bir kimse şarap içmeğe başlarken, yahut zina ederken, yahut haram bir malı yerken bismillah derse kâfir olur. Bu haram maldan kasıt, üzerinde ittifak edilen halis muhlis haram olsa gerek.
358 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.