Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fikir ve Sanat

Sadri Ertem

Fikir ve Sanat Gönderileri

Fikir ve Sanat kitaplarını, Fikir ve Sanat sözleri ve alıntılarını, Fikir ve Sanat yazarlarını, Fikir ve Sanat yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Oscar Wilde’ın köylüsü, her gün kırlardan köyüne döndüğü zaman köylülere: “Bugün ormanda flüt çalan “Faune” gördüm, etrafında bir daire halinde genç “silvenler” oynuyorlardı dermiş fakat köylü bir gün deniz kenarında üç denizkızı altın taraklarla yeşil saçlarını tararken görmüş. Akşam köye dönünce hikâyeciye sormuşlar: “Bugün ne gördün?” Köylü gördüklerinin hikâyesini anlatmamış: “Hiç demiş!” Sesi kısılmış!
176 syf.
8/10 puan verdi
Kırk beş yıllık ömrüne bir çok şey sığdıran Sadri Ertem, milletvekili olmasının yanında bir yazar ve öğretmendir. Toplumun içinde yer alarak gerçekçi ve toplumcu edebiyatın öncülerinden sayılan Ertem yazdığı roman ve hikayelerin yanında bir doktrinerdir. Ertem, Türk ve dünya edebiyatı hakkında birbirinden önemli portre yazılarını ve tezlerini Fikir ve Sanat adlı eserinde toplamıştır. Öyle ki bu kitabında bizde niçin bir filozof çıkmadığından, yazar ile okur ilişkisine, divan edebiyatından Rönesans eserlerine; Mehmed Akif’ten Ziya Gökalp’e, Puşkin’den Hüseyin Rahmi’ye kadar pek çok olay ve kişiye ayrıntılı ve özgün bir şekilde değiniyor.
Fikir ve Sanat
Fikir ve SanatSadri Ertem · Salkım Söğüt Yayınevi · 20122 okunma
Reklam
Divan Edebiyatı
Bunun için Divan şairlerini kabahatlendirmek, bahsettikleri şeyleri tanımamakla ilham etmek, onların şiir kabiliyetinden şüphe etmek benim harcım değildir. Hiçbir akıl bunu iddia etmez. Böyle bir davayı ileri sürmek esasen neyi ifade eder? Bize hangi problemi izah eder ki? Divan şairi meziyetini ispat etti. Etrafının boydan boya kale duvarları ile çevrilmiş olmasına rağmen istidadını gösterdi. Ve bugün onların birçok mısralarını hâlâ taze bir hava gibi teneffüs ediyoruz. Asırları atlayarak hâlâ dillerde yaşayan mısraları sahihlerine asla bir edebî dirayetsizlik lekesi kondurmaya hakkımız yoktur. Nedim, iyi şair değildi. Nef’i, acemi idi. Fuzuli, beceriksizdi, demek; kısaca manası ile küstahlık olur Usta şövalyenin kim iyi süvari olmadığını iddia edebilir?
Mehmet Akif
Şair Mehmet Akif kendi janrı içinde yeri doldurulmaz bir kayıptır. Bilhassa bence bu kaybı tebarüz ettirecektir: Akif, aruzu güzel Türkçe ile konuşulur bir hale koymuştur. Herkesin gecelerden gölgelerden bahsettiği zaman, bir idealin heyecanlı kahramanı olmuştur.
Mürtecisiz inkılâp, inkılâp değildir.