Filistin Cephesi'nden Adana'ya Mustafa Kemal Paşa

Süleyman Hatipoğlu

Filistin Cephesi'nden Adana'ya Mustafa Kemal Paşa Gönderileri

Filistin Cephesi'nden Adana'ya Mustafa Kemal Paşa kitaplarını, Filistin Cephesi'nden Adana'ya Mustafa Kemal Paşa sözleri ve alıntılarını, Filistin Cephesi'nden Adana'ya Mustafa Kemal Paşa yazarlarını, Filistin Cephesi'nden Adana'ya Mustafa Kemal Paşa yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Harb-i Kebir bitmiştir, Harb-i Sagir başlayacaktır."
Türklerin bir gün kendi öz toprakları için savaşmak zorunda kalacaklarını önceden tahmin etmiş ve fazla silahları bölge halkına dağıtarak iş görecek: "Çete Harbi" için milis kuvvetlerin kurulmasını planlamıştı. Bu olaya bağlı olarak Mustafa Kemal Paşa, o zaman İstanbul'dan Antep'e gitmekte olan arkadaşı Ali Cenani Bey'e
Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
Mustafa Kemal Paşa yaveri Cevat Abbas Bey'le geldiği Kilis'te misafir edildiği Mevlevi Tekkesi'nde Kilis ileri gelenleriyle ve halktan kendisini görmeye gelenlerle beraber toplantı yaparak onlara: "Savaşın henüz bitmediğini, asıl bundan sonra kurtuluş savaşının başlayacağını ve ona göre hazırlanmaları gerektiğini"
Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Asi Arap çetelerinin, Müslimiye'den Antep istikametine doğru ilerlediklerini ve bu asileri de, İngiliz kuvvetlerinin takip etmekte olduklarına dair bilgi alınması üzerine, 7. Ordu Komutanı Mustafa Kemal Paşa bölgede gerekli olacak teşkilatı kurmuş ve Antep'teki komutanlığa gerekli emirleri vermişti. Kilis'e 43. Tümenden küçük bir müfreze göndererek, burada kurulacak olan teşkilatın çekirdeğini de oluşturmuştu. Bu sırada 28 Ekim günü düşmanın yine bazı keşif kolu teşebbüsleri olmuş, yapılan ateşlerle geri püskürtülmüştü. Ayrıca 7. Ordu Komutanlığı'nın askerî harekâta ait, verdiği 28 Ekim tarihli emir, ordunun son emriydi. Bu emire göre; alınan tedbirlerle Türk süngüleri bu bölgedeki millî hududumuzu çizmiş bulunmaktaydı. Buna göre 7. Ordu İskenderun ve kıyılarıyla birlikte Reyhanlı, Kırıkhan, Belen, Der el Cemal, Tel el Rıfat ve doğuya uzanarak genel hattını korumaktaydı. Bir iki gün sonra da Antakya ve çevresini sınırın içine almış bulunarak; ordu karargâhı da, 30 Ekim'de Raco'ya taşınmıştı.
Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
Mustafa Kemal Paşa İtilaf Devletleri tarafından tam anlamıyla tanınmıyordu ve kendi ülkesinde de pek bilindiği söylenemezdi ama savaştan, Osmanlı Ordusu'nun en uzun cephesinin komutanı olarak çıkmıştı. 37 yaşındaydı ve rütbesi hala tuğgeneraldi. Fakat Türk komutanlar arasında profesyonel ünü çoktan yayılmıştı. O'nu, birlikte çalışması zor bir insan olarak tanıdıkları bir gerçekti. O, hırslı, inatçı ve güçlü siyasî görüşlere sahipti. Ayrıca istediğini elde edebilmek için politik davranabiliyordu. En iyiyi kendisinin bildiğine inanıyor ve sağduyusu güçlü olduğundan bu inancında çoğu kez haklıydı. Mustafa Kemal Paşa'nın bu niteliği kendi kendini parçalamış bir dünyada ender bulunan bir meziyet olduğunu da içtenlikle belirtmişti.
Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
Mustafa Kemal Paşa'nın birliklerini dikkatli bir şekilde, büyük bir titizlikle dağıtmadan Suriye-Filistin Cephesi'ni boşaltarak Halep'e çekmesini Andrew Mango eserinde; Birinci Dünya Savaşı'nda Mustafa Kemal Paşa'nın üçüncü ve son aktif hizmeti 1918 yılının Ağustosu'ndan Ekim ayı sonuna kadar yalnızca iki ay sürmüştü. Elde ettiği en önemli başarı ise, Anadolu'nun güney ucunda ne denli tehlike altında olursa olsun, bir savunma hattı oluşturmasıydı.
Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
Mustafa Kemal Paşa ve Halep Sokak Muharebeleri
23 Ekim 1918 tarihinde ileri hatlarda başlayan muharebe, 25 Ekim 1918'de Halep'in güneyine intikal etmiş, Halep o gün önemli vakalara sahne olmuştur. Bir taraftan Halep'in güneyinde muharebeler olurken, öte yandan İngilizlerle hareket eden Araplar ile Şerif Faysal'ın kuvvetleri de, doğudan şehre hücum ederek Halep'e
Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
Reklam
48 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.