İş Kazası Değil, Cinayet

Kasım 2016
İletişim Yayıncılık

2022 2. kitabı
Okunma: 03 Mart 2022 14:05
“Grizu gazı maalesef madenlerin tabi bir parçasıdır. Grizu patlamalarını yüzde yüz önlemek mümkün değildir. Dünyanın birçok yerinde bu ne yazık ki, bu işin kaderidir. Bunu sağa sola çekmeye kimsenin ne fikri ne düşünce derinliği yetmez. Niye yetmez? Senin kadere imanın yoksa ben seninle tartışacak değilim. Benim söylediğim mesele başka. Bu olayın fıtratında kaderinde bu var.” – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Zonguldak Karadon’da 2010 yılında 30 madencinin ölümünden sonra... “Kömür ocaklarında bu olaylar hiç olmaz diye yorumlamayalım. Bunlar olağan şeylerdir. Literatürde iş kazası denilen bir olay vardır. Bunun yapısında, fıtratında bunlar var. Hiç kaza olmayacak diye bir şey yok.” – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Manisa Soma’da 2014 yılında 301 madencinin ölümünden sonra... Bu açıklamalardan yola çıkarak İsmail Saymaz'ın: Fıtrat değil, iş kazası değil, bu CİNAYETTİR dediği ve bize ülkemizde yaşanmış iş cinayetlerini anlattığı bir kitap. Özay Grup Tekstil Fabrikası'nda ihmal sonucunda ölen Necla Özveren'i, Ayşe Denizalan'ı, Sadife Düdüş'ü, Sevgi Akpınar'ı, Gülten Çiçek'i... Tuzla Tersanesinde ölenleri... Adlarını sayamayacağım kadar çok inşaatta yiten canları... BEDAŞ'ta iş cinayeti sonucunda ölen Erkan Keleş'i... Eşine “Ben bu ellerle bok temizliyorum Kerime.” Diyen ve sonunda iş cinayetine kurban giden Mevlüt Özbakar'ı... Özgür Özel'in Soma'da yaşanacak felaketi öngörmesi fakat AKP'nin oylarıyla bu felaketin önüne geçilememesi sonucunda 315 kişinin daha cinayetinin işlenmesini... Sendika, siyaset ve sermaye üçgeninin işlediği cinayetleri, aldığı canları bilmek ve hiç unutmamak gerekiyor. İsmail Saymaz, yaşanan vahşeti gözler önüne seriyor.
Suç
2021 8. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2021 03:56
Adaletin çalışanla işveren arasındaki ayrımı konusunda güzel hazırlanmış bir inceleme. İşveren ve işçilerin özellikle okuması gereken bir kitap. İşverenin ibret alacağı, işçinin ise hakkını savunması gerektiğini anlaması gereken bir kitap.
Araştırma-İnceleme
2024 24. kitabı
Okunma: 17 Mart 2024 10:34
Boğazım düğümlenerek okuduğum bu kitapta, Türkiye’nin is kazaları anlamında yaşanan kazalar ve tedbirsizlikler çarpıcı ve kanıtları ile dile getirilmiş. Çok üzücü ve bezende kahredici cinayetlerin minik tedbirlerle önlenebileceği o kadar aşikar ki… Güzel ve çarpıcı bir kitap olmuş… özellikle Yöneticilik ve idarecilik yapanların mutlaka okuması gereken bir kitap…çok çıkartılacak dersler var….
2023 9. kitabı
Kitabın ismi aslında çok şeyi anlatıyor. "İŞ KAZASI DEĞİL CİNAYET". Kitapta ülkemizde farklı zamanlarda yaşanmış iş cinayetlerinin nasıl adım adım geldiğini, ben geliyorum dediğini ve maalesef ders almayışımızı fark ediyorsunuz. Kitabın ilk baskı tarihi 2016. O zamandan bu zamana yaşanan yüzlerce iş kazasına bakarak da hiçbir ders almadığımızı anlayabilirsiniz.
·253 syf.·
2017 8. kitabı
“Fıtrat: İş Kazası Değil, Cinayet” adlı eser güzel bir araştırmacı gazetecilik örneği olup, iş güvenliği ve işçi sağlığına verilen önemin neler olduğunu gözler önüne sermektedir. Saymaz, basına yansımayanlar dahil hepsini tutanaklar, bilirkişi raporları, emniyet kayıtları ve mahkeme kararları üzerinden bugüne kadar iş kazalarında yaşanmış ölümlerin trajedilerini 253 sayfaya sığdırarak anlatmaya çalışmıştır. Okurken ifade ve tutanaklarda yok artık dediğim pek çok yerin olması işçi sağlığı ve güvenliğine verilen değeri de göstermekte olduğunu düşünmekteyim. Endüstri devrimiyle birlikte ortaya çıkan daha fazla üretim fikriyle işçileri bir para aracı olarak gören kurum, işletme vs. bu ölümleri görmeleri açısından eser belki de yarar sağlar umuduyla okumanızı tavsiye ederim.
2019 327. kitabı
Unuttuğumuz, kimi zaman "yeterli ölü sayısı"na ulaşmadığı için gündeme bile gelemeyen, kimi zaman da sadece kayıp fazlası nedeniyle gündem oluşturabilen (Soma) iş cinayetleri, bazı vakalarda insana pes dedirten ihmaller, yolsuzluklar, kısacası iktidar sermaye yandaşlığında yaşanan vicdansızlık örnekleri, yüreği titremeden okuyabilecek delikanlı varmı bilemiyorum (ben bazı örneklerde gözyaşlarıma hakim olamadım) . Herkes okumalı ve doğru soruları sormaya başlamalıyız
2023 539. kitabı
Okunma: 19 Eylül 2023 23:03
Churchill ‘in meşhur bir lafı vardır. bir şişe petrol bir kan dan daha değerli değil bu kitapta gördük biz sermaye odakları için her zaman can paradan sonra gidip ikinci plana göre denetimde rapor edilmiş eksiklikler giderilse ölmeyecek insanlar. Uygulanan cezalar hep göstermelik basit ve en aşağı cezalar. Ölen öldüğüyle kalıyor sermaye odakları ölenin yerine kolaylıkla yeni iş Gücü ikame ediyor. Okurken haksızlıklara maruz kalan benmişim gibi üzüntü ve hınç duydum. Gerçeğin suratımıza çarptığı sert bi Tokat diyebilirim bu kitap için. Son olarak haksızlığa uğradık , aç bırakıldık,köle gibi çalıştırıldık, ve hatta öldürüldükte. Ama bize yazılı yapılanları gelecek nesile unutturmalıyıZ . kitap bu açıdan tatmin edici bir kronoloji örneği gösteriyor
İnsan ve Hayat

İsmail SaymazYazar · 15 kitap
Rize’de, 11 Temmuz 1980’de doğdu. Halen gazetecilik üzerine yüksek lisans eğitimini sürdürdüğü Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni bitirdi. Gazeteciliğe Rize’de başladı. Konya ve İstanbul’da yerel gazetecilik yaptı. Mayıs 2002’den beri Radikal gazetesinde muhabir olarak çalışıyor. İnsan hakkı ihlalleri, düşünce ve ifade hürriyeti üzerine haberlere imza atıyor. Saymaz, başta Erzincan Davası olmak üzere, haberleri nedeniyle yirmiye yakın davada yüz yılı aşkın hapis cezası istemiyle yargılandı. Kitapları: Postmodern Cihad / Tarikat, Siyaset, Adalet Üçgeninde Erzincan Davası (Kalkedon), Hanefi Yoldaş / Gizli Örgüt Nasıl Çökertilir? (Kalkedon), Nefret / Malatya: Bir Milli Mutabakat Cinayeti (Kalkedon), Oğlumu Öldürdünüz Arz Ederim / 12 Eylül’ün Beş Öyküsü (Postacı Yayınları) Ödülleri: İstanbul Tabipler Odası Basında Sağlık Ödülü (2009), Metin Göktepe Jüri Özel Ödülü (2010), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü Ödülü (2010), İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Ayşenur Zarakolu Basın Özgürlüğü Ödülü (2011)i Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yılın Söyleşisi Ödülü (2012), Türkiye Yayıncılar Birliği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü (2012).