Fragmanlar

Battal İnandı
1987
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları

Puan vermedi
romantikliği güzel hoş da şu hakikat takıntısı yok mu? heh o beni bayağı sinir ediyor. arada güzel sözleri de yok değil, örnek: "böylece uzakta her şey şiir olur" demiş. nietzsche'yi anımsatıyor pardon nietzsche novalis'i anımsatıyor. pos bıyık da dağlara uzaktan bakmakla içinde olmak ayrı şeyler diyordu. ama novalis'in vardığı nokta ile pos bıyığın vardığı noktalar arasında da başka dağlar var. her dağcı ve şair romantik değil neticede. o bu değil de alman romantikleri kant'a sığınan avrupalı birlikçileri görselerdi kalplerine hançeri saplarlar mıydı? sen kalk, kant'ı geç fichte'ye takıl sonra torunlarının torunları locke'dan ilhamla ve kant'tan hareketle (her ne kadar kendi içinde kapalı olsa da) sevgi-barış-düzen birliği kursunlar, olacak iş mi şimdi bu daha doğaya döneceğidik! hani hepimiz hıristiyan sosundan arındırılmış ademoğllarıydık? olmadı, bi dahaki sefere. öpücükler... not: uzakta şiire dönen nice novalislere bir dakikalık saygı duruşu.
Felsefe
FragmanlarNovalis · Doğu Batı Yayınları · 201459 okunma
2025 101. kitabı
Alman romantik düşünür Novalis’in dünyasını anlamak için güzel bir eser. İnsanın entellektüel ilgi alanlarının hemen hemen tümüyle ilgili kıpır kıpır irdelemelerde bulunan Novalis varolan bilgilere hep şüpheyle yaklaşarak derinin altındaki esas kan akışına ve dolaşımı geniş ağlarla sağlayan kılcal damarlara kadar yoğunlaşır ve oradan da ana damarları tasarımlamaya çalışır. Hoş, güzel, akıcı bir eser. Romantizm insanı daha özgür hissettirdiği için mi bilmiyorum ama Novalis’te okuru çeken bir manyetik alan oluşuyor.
FragmanlarNovalis · Doğu Batı Yayınları · 201459 okunma

NovalisYazar · 7 kitap
Novalis", (2 Mayıs, 1772 - 25 Mart, 1801) erken Alman romantizmi'nden yazar ve filozof. Gerçek ismi "Georg Philipp Friedrich Freiherr von Hardenberg". Novalis ilk eğitimini özel öğretmenlerden aldı. Bu öğretmenlerin arasında Christian Daniel Enhard Schmid de vardır ki Novalis Schmid ile daha sonra üniversite eğitiminin başında tekrar karşılaşacaktır. Novalis daha sonra Eisleben'deki Luther gramer okuluna gitmiş, burada retorik ve antik edebiyata dair bilgi ve yeteneklerini geliştirmiştir. Novalis 1790'dan 1794'e kadar Jena'da hukuk okumuştur. Eğitimi sırasında Schiller ile tanışmış ve Schiller'in derslerine katılmıştır. Schiller'in hastalık döneminde ona dostluk göstermiştir. Ayrıca Goethe, Herder ve Jean Paul ile de tanışmış, Ludwig Tieck, Friedrich Wilhelm Joseph von Schelling ve Friedrich ve August Wilhelm Schlegel kardeşler ile arkadaş olmuştur. Ekim 1794'te kamu hizmetinde çalışmaya başlayan Novalis bu sıralarda tanıştığı Sophie von Kühn ile 15 Mart 1795'te nişanlandı. Nişanlısı 1797'de öldü ve bu Novalis'i çok etkiledi. 1795-1796 arasındaki dönemde Novalis Johann Gottlieb Fichte'nin bilimsel doktriniyle ilgilenmiştir ki bu dünyaya bakış açısını büyük oranda etkilemiştir. Ayrıca, Fichte'nin felsefesindeki çeşitli kavramları geliştirmiş, bu konuda çalışmalar da bulunmuştur. Birkaç ay sonra Saksonya'daki Freiberg Madencilik Akademisi'ne jeoloji çalışmak için girmiştir. 1798'de ilk fragmanları Athenäum isimli dergide yayımlanmıştır. Novalis'in ilk yayınının ismi Blüthenstaub`dur ki bu aynı zamanda "Novalis" mahlasını da ilk kullandığı yerdir. Aralık 1798'te Novalis Julie von Charpentier ile nişanlanır. Ağustos 1800'de tüberküloz hastalığına yakalanır. 25 Mart 1801'de Weißenfels'de vefat eder.