Mahrem Günce

Orijinal Adı:
Das Dichterische Werke Tagebücher und Briefe

2021 15. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2021 17:32
" Ama akşama doğru, bütün gün olduğu gibi, ölümünün kederini hissettim, içine düştüğüm yalnızlığı, onu kaybetmenin dehşetini..." Novalis, nişanlandıktan 4 yıl sonra kaybettiği biricik sevgilisi Sophie' nin ardından tutmaya başladığı günce ile merhaba diyor biz okuyucularına. Çok kısa görünen ama çok şey anlatan bu kitap, gündelik yaşam kesitlerini, değişen ruh hallerini içeriyor. Özellikle kendi gözünden nişanlısını anlattığı ilk bölüm aşkının güzelliğini çok derinden hissettiriyor. Ölüm acısını deneyimlemiş ve hayata devam etmek zorunda kalanlardan biriyseniz eğer benim gibi; mutlaka bağdaşım kuracağınız, derin hislerle okuyacağınız bir kitap olduğunu düşünüyorum...
2023 12. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2023 23:15
17 Kasım 1794'te, on iki yaşındaki Sophie ve yirmi iki yaşındaki Novalis nişanlandı. Eski dönemin normalleri, her neyse. Nişanlanmalarından sadece yarım yıl sonra, Sofi'nin ölümcül hastalığı patlak veriyor; karaciğer iltihabı ve akciğer tüberkülozu. Dante için ölüm, yeraltı dünyasına, cehenneme bir inişti. Veremli romantiğimiz Novalis için ise, geceye, bilincin yeraltı dünyasına iniş ve Sophie'den ayrılmaktı. Günceler genel olarak ölümle ayrılan çiftin yeniden bir araya gelmesine yol açması beklenen sevgi ve ölümün anlatımıdır, Novalis'in zihnine açılan bir kapı; mahrem günceler. Sophie'ye olan sevgisini, bilgelik sevgisiyle eşanlamlı olarak adlandırdı. Tabii ki, Sophie'nin ölümüyle ölmedi, hayatta kaldı bir kaç sene. Zira hayat ölümlüdür, ama bundan da öte, hayatta kalmaktır. Fakat Novalis'in güncelerine göre Sofi, mistik ve romantik geleneğin damgalanmış kadınlarının aksine, yaralarını gizliyor; göksel gelinler gibi çok mutlu bir şekilde kan dökerek Mesih'i takip etme yolunda yürümüş. O dönem kelimenin tam anlamıyla ona "ibadet eden" damat, onu "hastalığı nedeniyle neredeyse daha fazla" sevmeye başladığını itiraf ediyor. Acı ve şefkat, hastalık ve yaklaşan ölüm, kendilerini birbirlerine bağlama güçleri olarak gösterir ve aynı zamanda gelini "yeryüzünde bulunan ve olacak en asil figürlerden biri" olarak stilize eder. Ölüm yaklaşıyor, bu çok belli; fakat Novalis hala umutlu. Tanrı sevgisi hala Sophie'nin iyileşeceğine dair umutla kabartıyor kalbini. Adını hatırlamadığım bir Türk şairi, sevgi ve ağıtın birbiriyle ilişkili olduğunu söylüyordu. Fakat kesinlikle suçlama değil. Sophie bir buçuk yıllık acı verici dönemden sonra, 19 Mart 1797'de öldü. Bununla birlikte Novalis, umudun solmasıyla, umutsuzluğa, hatta hayattan iğrenmeye, hayattan bıkkınlığa daldı. Ölümün
Sevgiliye dair
2022 24. kitabı
Alman romantizminin en önemli isimlerinden olan Novalis, 1795'te henüz 13 yaşında olan Sophie ile nişanlanır. Kendisi de 23 yaşındadır. Ancak Sophie iki sene sonra (1797) evlenemeden veremden ölür. Bu ölüm Novalis'i derinden sarsar. Sevdiğini kaybettiği ilk ayın sonunda ağırlıklı olarak bu kaybına dair olan bu günlüğü tutmaya başlar. Günlerin yanında "Ölümünün 35. Günü, 60. Günü" diye not düşer. Dört yıl sonra 1801'de sevgilisi gibi veremden Novalis bütün eserlerini bu birkaç yıl içinde kaleme alır. Eserde sevgilisini kaybeden Novalisin çektiği acıyı derinden hissediyoruz. Hayata dair tutunma çabasının olmadığı hatta intihar etmeyi dahi aklından geçirdiğini okuduğumuz günlükten anlayabiliyoruz. Eserin son bölümünde çoğu altı çizilmesi gereken önemli fikirler içeren aforizmalar var. Novalisi en çıplak ve saf haliyle gözler önüne seren bu tek oturuşta bitirilecek günlüğü okumanızı tavsiye ederim.
Mahrem GünceNovalis · Kırmızı Kedi Yayınları · 2017178 okunma
"Ölümünün capcanlı görüntüsü önümdeydi."
Puan vermedi·76 syf.·
2020 181. kitabı
Novalis ... Asıl adı: Georg Friedrich Philipp Freiherr von Hardenberg. Erken dönem Alman Romantik şairi ve düşünür. Kitabın tanıtım bülteninde yazdığı gibi: "Bu kitabı oluşturan metnin özel boyutu yakıcı: Şair, insan, düşünür kaynaşmış, bütünleşmiş hayliyle karşımızda." Öldüğünde henüz 29 yaşındaydı. Henüz 13 yaşında nişanlandığı tek ve biricik aşkı olan Sophie'yi 2 yıl sonra veremden kaybederken, kendisi de tam 4 yıl sonra onunla aynı hastalığı ve kederi paylaştı. "Akşam Sophie'ye gittim. Orada tanımlanamaz bir sevinç içindeydim. Şimşek gibi çakan coşku anları. Mezarı bir toz gibi içime çektim. Yüzyıllar birer an gibiydi. Sophie'nin varlığı hissediliyordu, sanki her an önümde belireceğine inanıyordum." (s.28 | 13 Mayıs) Sophie'nin hastalığının ağırlaşmaya başladığı 1796 yılında yazılan bu günce; "Klarisse" başlıklı metinle başlıyor. Bu metin Novalis 'nin sevgilisi Sophie'yi betimlediği bölüm. "Hep mutlu olmamı istiyor. Yaraları görmemeliymişim. Kendisine sen dedirtmiyor." (s.14) 13 yaşında genç bir kadın... ve onu öyle güzel betimliyor ki! Seven bir adam, sevdiğini anca böyle güzel anlatabilir. Okurken hem utandığım (ki adı üzerinde bu bir Mahrem Günce .) hem de bir türlü kopamadığım kitap. Net ve sek bir anlatım, tane tane yazılan her bir cümle. Acısı keskin bir yara. Kitap boyunca Novalis sürekli bir "karar" aşamasında. Okuyan herkes bunu farklı yorumlayabilir elbette. Çevirmen notunda bunun belki de kendisini toparlamak adına olan bir düşünce olabileceğine değinirken bense nacizhane "intihar düşüncesi" olabileceği fikrindeyim. "İnsanın kendine sabretmeye çalışması, kendi zayıflığını taşıması kadar zor bir şey yoktur. Tanrı herkesin yardımcısı olsun." (s.65) Novalis 'i tanımak... birebir kendi yazdığı cümlelerle tanımak bence daha mantıklı. Okurken bile onun
Romantizm Akımının Öncüsü Novalis'in Aşk Dolu Kısa Yaşamı: Mahrem Günce
2021 149. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2021 20:30
“Şu düşünce o kadar berrak canlandı ki zihnimde: Artık bilimsel ve sair en güzel uğraşlar bile beni bu dünyada tutamaz. Ölümüm gerçek bir fedakârlık, en yüceye karşı duygularımın kanıtı olacak; bir kaçış ya da bir son çözüm değil. Ayrıca şunu da fark ediyorum ki, benim yazgım, bu dünyada ulaşmamak hiçbir şeye; tam tomurcuklanırken yaşam, marufta –ve de kendimde- en güzel şeyi keşfetmeye henüz başlamışken, ayrılmak her şeyden. Kendimi yeni keşfediyor ve bunun tadını çıkarıyorum; işte tam da bu yüzden gitmeliyim.” – Novalis Romantizm akımının öncülerinden ve geride bıraktığı eserleriyle klasikleşen bir yazar/şair Novalis. Gerçek ismi Georg Philipp Friedrich Freiherr von Hardenberg olan, eserlerinde Novalis mahlasını kullanan şair, 1772’de doğdu ve 1801’de öldü. Novalis’in 29 yıllık kısa yaşantısı oldukça çalkantılı geçti. Henüz 22 yaşındayken aşık olan şair, 1794’te tanıştığı 13 yaşındaki Sophie von Kühn’le birkaç ay sonra 1795’in mart ayında nişanlanırlar. Nişanlanmalarının ardından sevgilisi Sophie’de hastalık belirtileri başlar ve verem teşhisi konur. Babası Novalis’e tuz madeninin yönetiminde iş bulur fakat Novalis’in aklı her zaman biricik sevgilisi Sophie’dedir zira hastalığı daha da kötüye gitmekte ve Novalis bu durumdan bir hayli etkilenmektedir. Nişanlarının 1. yıl dönümünde yüzüğüne “Sophie, koruyucu ruhum” ifadesini kazıtır Novalis. 1796’nın ortalarında Sophie, dönemin hekimleriyle ünlü şehri Jena’ya giderek ameliyat olur fakat 1797’nin başlarında durumu ölümcül bir seviyeye ulaşır ve henüz hayatının baharındayken ölür. “Onunla birlikte bütün dünya öldü benim için. O zamandan beri ait değilim buraya.” Bu cümleden de anlaşıldığı üzere, Sophie’nin ölümü Novalis’i derinden sarsar. Duygusal bir kişiliğe sahip olan ve aşık olduğu kadınla bir ömür geçirme
2018 34. kitabı
Okunma: 22 Mayıs 2018 22:59
Bazen minicik bir kitap sizi bir dağın tepesinden aşağıya atabilir. O kitap bu kitap işte. Novalis'i tanımak herşeyden önce Goethe veya Shakespeare'i tanımak kadar etkili.
Felsefe
2020 72. kitabı
Okunma: 03 Eylül 2020 17:25
Kitabı okumaya başlayınca her zamanki gibi bir yazarın günlüklerini okuyorum demiştim. Ama özellikle son sayfalarda öyle duygu yüklü cümleler vardı ki, şairin hissettiği acıyı kesin ve net bir şekilde anladım. Tek bir cümleyle bile derin düşüncelere dalabileceğiniz bir kitap.
Puan vermedi·76 syf.·
2024 773. kitabı
"Benim yazgım, bu dünyada ulaşmamak hiçbir şeye; tam tomurcuklanırken yaşam, marufta –ve de kendimde– en güzel şeyi keşfetmeye henüz başlamışken, ayrılmak her şeyden. Mahrem Günce "Romantizm, Aydınlanma hareketinin hemen ardından fışkırmış bir akım, modern çağı hazırlayan büyük ve derin bir hareket, bir zihinsel yenilenme girişimi.. "Şair, insan, düşünür kaynaşmış, bütünlenmiş haliyle karşımızda erken Alman romantizmi'nden yazar ve filozof. Volt Voltaire "En başından beri kendim seçmiyor muyum kaderimi" Mahrem Günce
Felsefe-Düşünce
MAHREM GÜNCE / NOVALİS
2021 50. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2021 20:52
Genç bir adamın verem yüzünden kaybettiği  sevgilisine duyduğu özlemi basit bir dille günlüğüne  yazmış yazar.Gün içinde yaşadıklarından , yaptıklarından bahsederken arada arada aklına düşen ,onu üzen ,acıya sürükleyen Sophie 'nin hasretini vurgulamış.Gündelik yaşamına devam etmeye çalışırken ,duyduğu özlemi sık sık yansıtmış.Oldukça minik bir kitap olmasına rağmen güzeldi.Özellikle 57 .ci sayfa ve sonrası çok daha sürükleyici geldi .Bu minik turuncu serinin (kırmızı kedi ) diğer kitaplarına da bir şans vermemi sağlayan bir kitap oldu.
2018 27. kitabı
Novalis'in 22 yaşında aşık olduğu Sophie 4 yıl sonunda veremden ölür. Novalis bu acı ile onun mezarını ziyaret ettikten sonra bu günceyi tutmaya başlar. Bu sayede biz de büyük bir düşünürün büyük bir acı ile sınandığı günleri gözlemleme şansına sahip oluruz. Lakin yüksek bir beklenti ile okunmaması gerektiği kanaatindeyim, elbette benzer acılar yaşamış olanları daha derinden sarsacaktır ancak metnin çoğu gün içerisinde yapılan alelade şeylerden oluşuyor.

NovalisYazar · 7 kitap
Novalis", (2 Mayıs, 1772 - 25 Mart, 1801) erken Alman romantizmi'nden yazar ve filozof. Gerçek ismi "Georg Philipp Friedrich Freiherr von Hardenberg". Novalis ilk eğitimini özel öğretmenlerden aldı. Bu öğretmenlerin arasında Christian Daniel Enhard Schmid de vardır ki Novalis Schmid ile daha sonra üniversite eğitiminin başında tekrar karşılaşacaktır. Novalis daha sonra Eisleben'deki Luther gramer okuluna gitmiş, burada retorik ve antik edebiyata dair bilgi ve yeteneklerini geliştirmiştir. Novalis 1790'dan 1794'e kadar Jena'da hukuk okumuştur. Eğitimi sırasında Schiller ile tanışmış ve Schiller'in derslerine katılmıştır. Schiller'in hastalık döneminde ona dostluk göstermiştir. Ayrıca Goethe, Herder ve Jean Paul ile de tanışmış, Ludwig Tieck, Friedrich Wilhelm Joseph von Schelling ve Friedrich ve August Wilhelm Schlegel kardeşler ile arkadaş olmuştur. Ekim 1794'te kamu hizmetinde çalışmaya başlayan Novalis bu sıralarda tanıştığı Sophie von Kühn ile 15 Mart 1795'te nişanlandı. Nişanlısı 1797'de öldü ve bu Novalis'i çok etkiledi. 1795-1796 arasındaki dönemde Novalis Johann Gottlieb Fichte'nin bilimsel doktriniyle ilgilenmiştir ki bu dünyaya bakış açısını büyük oranda etkilemiştir. Ayrıca, Fichte'nin felsefesindeki çeşitli kavramları geliştirmiş, bu konuda çalışmalar da bulunmuştur. Birkaç ay sonra Saksonya'daki Freiberg Madencilik Akademisi'ne jeoloji çalışmak için girmiştir. 1798'de ilk fragmanları Athenäum isimli dergide yayımlanmıştır. Novalis'in ilk yayınının ismi Blüthenstaub`dur ki bu aynı zamanda "Novalis" mahlasını da ilk kullandığı yerdir. Aralık 1798'te Novalis Julie von Charpentier ile nişanlanır. Ağustos 1800'de tüberküloz hastalığına yakalanır. 25 Mart 1801'de Weißenfels'de vefat eder.