Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Demokrasinin ve Cumhuriyetin Kaynakları ve Gelişmesi

Fransa İnkılabının Siyasi Tarihi - Cilt 1

François - Alphonse Aulard

Fransa İnkılabının Siyasi Tarihi - Cilt 1 Sözleri ve Alıntıları

Fransa İnkılabının Siyasi Tarihi - Cilt 1 sözleri ve alıntılarını, Fransa İnkılabının Siyasi Tarihi - Cilt 1 kitap alıntılarını, Fransa İnkılabının Siyasi Tarihi - Cilt 1 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Rousseau
Rousseau demokrasinin nazariyecisidir; fakat Contrat social'da demokrasinin, milletten yalnız bir kisminı sarabileceğini söyliyor. O Cenevre'de üstünlügü "zenginlerle fakirler arasındaki orta sinifa" vermek, daha doğrusu verildiğini görmek ve takdir etmek istiyor "Kanun zenginin kesesi içindedir, fukara ise hürriyetinden ziyade ekmeği sever". Yine Roussau diyor ki: "Devletlerin çoğunda dahili karşılıklar, kafaları evvelâ bir takım tahammül edilemez mezalim ile kızıştırılan ve sonra da yayılmasi istenen bir nüfuzun damgasını taşıyan bir takım yazılarla gizlice ayaklandırılan aptal ve ahmak halk tabakasından gelir ,.. Roussau, Cenevre'de ki burjuva hükûmetine hayrandır. "Bu, cumhuriyetin, efål ve harekâtın da herkesin iyiliğinden başka bir şey yapamıyan en sağlam ve biricik kısmıdır" Binaenaleyh J. J. Rousseau'yu da bir umumi seçim hakki taraftarı ve bizim anladığımız mahiyette bir demokrat diye göstermek kabil değildir.
Virginie Hukuk Beyannamesi
Bu istiklâl beyannamesinden evvel Virginie halkinin Hukuk Beyannamesi yazılmıştı (1776). Bu beyanname adeta müstakbel Fransa hukuk beyannamesidir. Onda, bütün kuvvetin millete ait olduğu ve binaenaleyh milletten geldiği, hiçbir hakkin irsî olamiy acağı, üç kuvvetin ayrılmış olması lâzimgeldiği, basın hürriyetinin tahdit edilemiyeceği, askerf kuvvetin tamamen mülki kuvvete tabi bulunacağı okunuyordu.
Sayfa 37 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Reklam
Voltaire
Voltaire demokrat değildir ve demokrasinin teessüsünden istikrah duyması da çok mümkündür. Fakat insanların kendi kendilerini tasavvufi bir kuvvet ve kudret ile değil, akıl ve muhakeme ile idare etmeleri lâzımdır fikrini onun kadar kimse tamim etmemiştir: Işte bu fikir cumhuriyetin ruhudur.
Sayfa 21 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Amerika canlı bir misal ile Fransa hissiyatını, daha müessir ve katî bir şekilde, cumhuriyetleştirmeğe hadim olmuştur. Fransızların, Amerika istiklâl harbi için o kadar heyecan göstermelerinin sebebi, muhakkak ki Ingiltere'ye karşı beslenen kin ve garezdir. Fakat bu heyecan ayni zamanda istibdada karşı umumiyetle beslenen kin ve garezden de ileri geliyordu.
Sayfa 35 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
1740 tabi da cumhuriyetçi kelimesinin istimalinde şeref getirici misaller vermektedir: Cumhuriyetçi ruhu; cumhuriyetci zihniyeti, sistemi; cumhuriyetçi darbimeseli; ve hattâ: bu zat hakiki, büyük bir cumhuriyetçidir, gibi. Ya cumhuriyet hakkindaki fikir ne idi? Fransa Akademisi, cumhuriyeti, bir çokluk tarafindan idare edilen bir devlet diye tarif etmişti. Iste istenilmiyen de bu idi; çünkü bir hükûmdar istemekte herkes müttefikti. Fakat Montesqieu 1748 de, Ruhülkavan in eserinde cumhuriyeti başka suretle tarif, etmektedir. Bu zat diyor ki: "Cumhuriyet hükûmeti o hükûmettir ki onda bütün halk veyahut halkin bir kısmı hakim kudrete maliktir". Bu tarif klâsik olmuştur.
Sayfa 19 - Türk tarih kurumuKitabı okudu
Fransız inkılabı öncesi
Ortalığı iphama boğan ve hayal uyandıran şey Cumhuriyetci kelimesinin Fransa'da sık sık cumhuriyeti tesis etmek istiyenleri değil, (zaten böyle bir kimse yoktu) istibdattan nefret edenleri, milletin hakkını ileri sürenleri, cemiyette umumî islâhat yapılmasını ve serbest bir hükûmet kurulmasını istiyenleri göstermek için kullanılması olmuştur.
Sayfa 16 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu