Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Demokrasinin ve Cumhuriyetin Kaynakları ve Gelişmesi

Fransa İnkılabının Siyasi Tarihi - Cilt 1

François - Alphonse Aulard

Fransa İnkılabının Siyasi Tarihi - Cilt 1 Gönderileri

Fransa İnkılabının Siyasi Tarihi - Cilt 1 kitaplarını, Fransa İnkılabının Siyasi Tarihi - Cilt 1 sözleri ve alıntılarını, Fransa İnkılabının Siyasi Tarihi - Cilt 1 yazarlarını, Fransa İnkılabının Siyasi Tarihi - Cilt 1 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
341 syf.
10/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Kitap 3 ciltten oluşuyor ve Fransız Devrimi'ni anlamak için ilk okunması gereken kitaplardan birisi olduğunu düşünüyorum. Tabi önce benim yaptığım gibi Murat Sarıca'dan 100 Soruda Fransız İhtilali kitabını okuduktan sonra buna başlarsanız daha iyi anlarsınız diye düşünüyorum. Kitabın içinde geçen terimleri, partileşmeyi ve karakterleri Murat Sarıca'dan öğrenmiş olursunuz. Gelelim Aulard'ın kitabına. Kitabın tek eksiği eski kelimelerle yazılmış olması. Yani eski basımının tıpkıbasımı olduğu için içinde bolca Arapça kelime ve tamlamalar mevcut. Telefondan Kubbealtı Lügati açık bir şekilde okudum. Tabi çoğu kelimeye bu şekilde baka baka ilerlemek okuma hızımı yavaşlattı ancak kitabın verdiği değerli bilgiler ve akıcı anlatım bunu görmezden gelmemi sağladı. İlk bölümlerde Fransa'nın durumu, asillerin ve ruhban sınıfının ülkeyi domine ettiklerini ve burjuvanın bundan rahatsız oluşu anlatılıyor. Elbette bildiğiniz üzere bu ihtilal bir burjuva ihtilalidir. Burjuvanın asiller kadar zenginliğe sahip olup hiçbir haktan yararlanamamaları ihtilale sebep olan etkenlerden en önemlileridir. Daha sonraki bölümlerde ihtilalin önemli isimlerinden Robespierre, Danton, Desmoulins, Marat gibi isimlerin konuşmaları, toplum içinde sivrilişleri, birbirleriyle çekişmeleri, kralın değişken davranışları ve burjuvanın kaypaklığı çok güzel bir şekilde anlatılıyor. Özetle kitap dönemi tanımak, anlamak ve ileri okumalar yapmadan önce dönemi öğrenmek amaçlı okunması gereken ilk kitaplar arasında. Son olarak kitabın Türk Tarih Kurumu e-mağazasından çok uygun bir fiyata alınabileceğini de hatırlatmak isterim.
Fransa İnkılabının Siyasi Tarihi - Cilt 1
Fransa İnkılabının Siyasi Tarihi - Cilt 1François - Alphonse Aulard · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 201217 okunma
352 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Bu konu hakkında okunabilecek en yetkin eserlerin başında geldiğini rahatça ilk cildi sonrasında söyleyebilirim. Toplam 3 ciltlik bir eser. İlk cilt itibariyle Fransız İhtilali'nin temelleri konu ediliyor. Ve 16. Lois'in tahtan hal'i hazırlıkları ile bitiyor. İlk ciltte ki izlenimim ise şimdilik, Cumhuriyet ve Demokrasi kavramları dünyanın hiçbir yerinde pazardan domates almaya benzemiyor. Fakat altını çizmem lazım ki, Mustafa Kemal önderliğinde ki yeni devletin kurulması sırasında bu iş ne kadar ustaca yapılmış bu kitabı okuyarak daha iyi idrak ediliyor. Tüm izlenimleri mi 3. cildin sonunda paylaşacağım.
Fransa İnkılabının Siyasi Tarihi - Cilt 1
Fransa İnkılabının Siyasi Tarihi - Cilt 1François - Alphonse Aulard · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 201217 okunma
Reklam
301 syf.
·
Puan vermedi
·
11 günde okudu
Demokrasinin ve Cumhuriyetin doğuşu ve kaynaklarını öğrenmek acısından oldukça faydalı bir kitap. Ancak Türk Tarih Kurumu yayınlarının çevirisi için dilinin günümüz Türkçesi ile yenilenmesi gerektiğini söylemem gerekir. Aslında olay örgülerini akıcı bir şekilde sıralayan kitabın, dilinden dolayı akıcılığı sekteye uğruyor. Bunun dışında ciltli bir eserin rahat okunumu, yanında taşınabilmesi acısından 3 cilt halinde basılmasını faydalı buldum. Çevirisi yenilenirse daha çok kimseye ulaşabileceğini düşünsem de bu haliyle de gerek dönemin gazete yazıları, gerekse dönemin filozoflarının görüşlerinden yapılan alıntılarla gerçek anlamda öğretici bir kitap.
Fransa İnkılabının Siyasi Tarihi - Cilt 1
Fransa İnkılabının Siyasi Tarihi - Cilt 1François - Alphonse Aulard · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 201217 okunma
Rousseau
Rousseau demokrasinin nazariyecisidir; fakat Contrat social'da demokrasinin, milletten yalnız bir kisminı sarabileceğini söyliyor. O Cenevre'de üstünlügü "zenginlerle fakirler arasındaki orta sinifa" vermek, daha doğrusu verildiğini görmek ve takdir etmek istiyor "Kanun zenginin kesesi içindedir, fukara ise hürriyetinden ziyade ekmeği sever". Yine Roussau diyor ki: "Devletlerin çoğunda dahili karşılıklar, kafaları evvelâ bir takım tahammül edilemez mezalim ile kızıştırılan ve sonra da yayılmasi istenen bir nüfuzun damgasını taşıyan bir takım yazılarla gizlice ayaklandırılan aptal ve ahmak halk tabakasından gelir ,.. Roussau, Cenevre'de ki burjuva hükûmetine hayrandır. "Bu, cumhuriyetin, efål ve harekâtın da herkesin iyiliğinden başka bir şey yapamıyan en sağlam ve biricik kısmıdır" Binaenaleyh J. J. Rousseau'yu da bir umumi seçim hakki taraftarı ve bizim anladığımız mahiyette bir demokrat diye göstermek kabil değildir.
Virginie Hukuk Beyannamesi
Bu istiklâl beyannamesinden evvel Virginie halkinin Hukuk Beyannamesi yazılmıştı (1776). Bu beyanname adeta müstakbel Fransa hukuk beyannamesidir. Onda, bütün kuvvetin millete ait olduğu ve binaenaleyh milletten geldiği, hiçbir hakkin irsî olamiy acağı, üç kuvvetin ayrılmış olması lâzimgeldiği, basın hürriyetinin tahdit edilemiyeceği, askerf kuvvetin tamamen mülki kuvvete tabi bulunacağı okunuyordu.
Sayfa 37 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Amerika canlı bir misal ile Fransa hissiyatını, daha müessir ve katî bir şekilde, cumhuriyetleştirmeğe hadim olmuştur. Fransızların, Amerika istiklâl harbi için o kadar heyecan göstermelerinin sebebi, muhakkak ki Ingiltere'ye karşı beslenen kin ve garezdir. Fakat bu heyecan ayni zamanda istibdada karşı umumiyetle beslenen kin ve garezden de ileri geliyordu.
Sayfa 35 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Reklam
Voltaire
Voltaire demokrat değildir ve demokrasinin teessüsünden istikrah duyması da çok mümkündür. Fakat insanların kendi kendilerini tasavvufi bir kuvvet ve kudret ile değil, akıl ve muhakeme ile idare etmeleri lâzımdır fikrini onun kadar kimse tamim etmemiştir: Işte bu fikir cumhuriyetin ruhudur.
Sayfa 21 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
1740 tabi da cumhuriyetçi kelimesinin istimalinde şeref getirici misaller vermektedir: Cumhuriyetçi ruhu; cumhuriyetci zihniyeti, sistemi; cumhuriyetçi darbimeseli; ve hattâ: bu zat hakiki, büyük bir cumhuriyetçidir, gibi. Ya cumhuriyet hakkindaki fikir ne idi? Fransa Akademisi, cumhuriyeti, bir çokluk tarafindan idare edilen bir devlet diye tarif etmişti. Iste istenilmiyen de bu idi; çünkü bir hükûmdar istemekte herkes müttefikti. Fakat Montesqieu 1748 de, Ruhülkavan in eserinde cumhuriyeti başka suretle tarif, etmektedir. Bu zat diyor ki: "Cumhuriyet hükûmeti o hükûmettir ki onda bütün halk veyahut halkin bir kısmı hakim kudrete maliktir". Bu tarif klâsik olmuştur.
Sayfa 19 - Türk tarih kurumuKitabı okudu
Fransız inkılabı öncesi
Ortalığı iphama boğan ve hayal uyandıran şey Cumhuriyetci kelimesinin Fransa'da sık sık cumhuriyeti tesis etmek istiyenleri değil, (zaten böyle bir kimse yoktu) istibdattan nefret edenleri, milletin hakkını ileri sürenleri, cemiyette umumî islâhat yapılmasını ve serbest bir hükûmet kurulmasını istiyenleri göstermek için kullanılması olmuştur.
Sayfa 16 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu