Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Freudyen Psikolojiye Giriş

Calvin S. Hall

Freudyen Psikolojiye Giriş Gönderileri

Freudyen Psikolojiye Giriş kitaplarını, Freudyen Psikolojiye Giriş sözleri ve alıntılarını, Freudyen Psikolojiye Giriş yazarlarını, Freudyen Psikolojiye Giriş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
bir cinsel içgüdü türevi olan aşk, çoğu zaman, bir ölüm içgüdüsü olan nefreti dengeler veya aşkın nefrete, nefretin de aşka dönüşümünde olduğu gibi birbirlerine alternatif olurlar.
yemeğe veya içkiye karşı aşırı bir düşkünlüğü olan kişi, bunun aslında aşka olan susamışlığından kaynaklandığının -normal şartlar altında- farkında değildir.
Reklam
anılar neden bastırılır? bunun iki ana sebebi vardır. ya anının kendisi acı vericidir ya da acı veren bir şeyle ilişkilidir. örneğin bir kişi, acı verici bir deneyimi paylaşmak zorunda kaldığı eski bir meslektaşının veya arkadaşının adını unutabilir. benzer bir şekilde herhangi bir şeyin ismini, acı verici bir şeyle ilişkili olduğu için unutabilir. her iki durumda da anti kateksislee kişinin rahatsızlık veya anksiyete hissetmekten korunma amacını güder.
...benim gibi bir adam bir hobi atı, tüketici bir ihtiras- Schiller'in deyimiyle bir gaddar olmaksızın yaşayamaz. Gaddarımı buldum ve onun hizmeti altında hiçbir sınır tanımıyorum. Benim gaddarım psikoloji. Freud
Ego içindeki suçluluk veya utanma hisleri olarak deneyimlenen ahlaki anksiyete vicdandan gelen bir tehlikenin bir sezilmesiyle ortaya çıkar.
Nörotik Anksiyete
Nöratik anksiyete, içgüdülerden gelen bir tehlikenin algılanması ile ortaya çıkar. Bu egonun anti kateksislerinin, içgüdüsel nesne kateksislerinin kendilerini dürtüsel bir eylem sonucundan deşarj etmesini önlemesinde başarısız olması durumunda nelerin olabileceği ile ilgili korkudur.
Reklam
Anksiyete
Anksiyete psikanalitik, teorinin en önemli kavramlarından biridir. Kişiliğin işlevlerindeki dinamiklerde olduğu kadar kişilik gelişiminde de çok önemli bir rol oynar.
Süperego: cezalandırma korkusu ve onaylanma arzusu çocuğun kendisini, ebeveynlerinin ahlak kurallarıyla özdeştirmesine sebep olur. Ebeveynleriyle olan bu özdeşleşme durumu süperegonun oluşması ile sonuçlanır. Ancak, egonun gerçekçi özdeşleşmesinin aksine, süperegonun tabanını oluşturan özdeştirmeler, idealize edilen ve her şeye mukteidr ebeveynlerin özdeşleştirmeleridir.
içgüdü
Kişiliğin ortaya koyduğu eylemlerde kullanılan enerji içgüdülerden elde edilir. İçgüdü doğuştan gelen ve psikolojik süreçlere yön veren bir olgudur.
İnsan organizması, enerjisini aldığı gıdalardan edinen ve bu enerjiyi, dolasım terleme sindirim, sinirlerin idaresi, kassal faaliyetler, algıma, hatırlama ve düşünme için kullanan karışık bir enerji sistemidir.
Reklam
Süperegonun işleyişi amacı nedir? Öncellikle, kontrolsüz olarak ifade edildiklerinde toplumun huzurunu tehdit edebilecek içgüdülerin kontrol edilmesi ve düzenlenmesidir. Bu içgüdüler cinsellik ve saldırganlıktır.
Süperego
Kişiliğin üçüncü ana öğesi süperego, kişiliğin ahlaki veya yargılayıcı bölümüdür. Gerçek olandan çok ideal olanı temsil eder ve gerçeklik veya hazdan çok mükemmeliyet için uğraşır.
Ego, haz prensibi yerine gerçeklik prensibi tarafından yönetilir. Gerçeklik, var olan durum demektir. Gerçeklik prensibinin amacı, ihtiyaca karşılık verecek olan nesnenin bulunması veya meydana getirilmesine kadar enerjinin deşarj edinmesini ertelemektir.
İdin gerilimi deşarj etmesini sağlayan iki süreç, içgüdüsel motor faaliyeti ve imge oluştura (istek giderimi) hayatta kalabilmek ve üretmek gibi büyük evrimsel amaçlara ulaşabilmek için yeterli değildir.
Bireyin duyusal sisteme ve motor sistemine ilaveten algılama sistemine ve hafıza sistemine de ihtiyacı vardır. Algılanma sistemi duyu organlarından uyarıları alır ve duyu organlarına sunulan bu nesnenin zihinsel bir imgesini oluşturur.
297 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.