Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fütuhat-ı Mekkiye 12

Muhyiddin İbn Arabi

Fütuhat-ı Mekkiye 12 Sözleri ve Alıntıları

Fütuhat-ı Mekkiye 12 sözleri ve alıntılarını, Fütuhat-ı Mekkiye 12 kitap alıntılarını, Fütuhat-ı Mekkiye 12 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Nur Olmasaydı Hiçbir Şey İdrak Edilmezdi Allah sana yardım etsin, bilmelisin ki, hakikat şunu gerektirir: Nur olmasaydı, bilinen veya hissedilen veya tahayyül edilen hiçbir şey idrak edilemezdi. Nura verilen isimler, güçlerin değişmesi nedeniyle, değişir. Bu isimler sıradan insanlarda güçlerin isimleriyken ariflere göre idraki mümkün kılan nurun isimleridir. Duyulanlar idrak edildiğinde, bu nur duyma (gücü) diye isimlendirilirken görülenler idrak edildiğinde ‘görme’ diye isimlendirilir. Dokunulanlar idrak edildiğinde bu kez dokunma (gücü) diye isimlendirilir. Aynı şey tahayyül edilenler için geçerlidir. Öyleyse bu nur, dokunma duyusunun kendisidir, ondan başkası değildir. Bu nur, koklama, tat alma, tahayyül etme, ezberleme, akletme, düşünme, tasavvur etme (güçlerinin) aynıdır. Öyleyse idraki mümkün kılan her şey, bu nurdur. İdrak edilenlere gelirsek, onlar kendiliklerinde idraklerini sağlayan istidada sahip olmasalardı, idrak edilmezlerdi. İdrak edilenlerin idrak edene görünme özelliği vardır ve ancak bu durumda idrake konu olurlar. Söz konusu gözükme ve zuhur ise nurdur. Öyleyse idrak edilen her şeyin nurla ilişkisinin olması gerekir ve ancak bu sayede o şey idrak edilmeye istidadı olur. Binaenaleyh bilinen her şeyin Hak ile bir nispeti vardır. Hak ise nurdur. Öyleyse bilinen her şeyin nurla bir ilişkisi ve nispeti vardır. Nur sayesinde imkânsız (bile) idrak edilir. İmkânsız kendiliğinde bulunduğu durumu kabul etmeseydi, müdrik bir şeyi idrak edemezdi.
hal bulunduğu kimsede hüküm sahibidir. Şimdi mümkünün hali yokluğu görmektir ve böylelikle vehimde bir azap duyar. Hz. Peygamber sıkıntı esnasında ‘Hamd her durumda Allah’a aittir’ derdi. Hamdi gerektiren hallerden birisi de, sevinç halidir. Bu durumdaki hamd ‘Nimet veren ve ihsan eden Allah’a hamd olsun’ şeklindedir.
Reklam
Günahların en büyüğü, kalpleri öldüren günahtır. Kalpler Allah Teala hakkındaki bilgiden yoksun kalrnca ölür ki, bilgisizlik denilen hal budur. Kalp Allah’m insanın bedeninden kendisine seçtiği evidir. Bu ev bilgisiz kalrnca, hırsız onu ele geçirmiş, sahibiyle arasına girmiş demektir. Böyle bir insan kendisine karşı zalim olan insandır. Çünkü o, evi sahibine bıraksaydı, ev sahibinden kendisine ulaşacak iyilikten kendisini mahrum etmiştir. Cehalet mahrumiyeti budur
Öyleyse günahkâr ve azap arasında perde olan örtü, kerem, af, bağışlama ve müsamaha örtüsüdür. Kul ile günah arasında perde olan örtüyse, ilahi inayet, ihtisas ve korunma örtüsüdür
Bilgi ehline verilmezse, hiç kuşkusuz, iki tarafa da haksızlık yapılır; hem bilgiye ve hem ehline.
Geri114
145 öğeden 141 ile 145 arasındakiler gösteriliyor.