5 Eylül 2024
Ayrıkotu Yayınları

2024 97. kitabı
Farklı kültürlerden kitaplar keşfetmeyi seviyorum. Bu kitap da Fransız bir yazarın kaleminden çevirilmiş ve Kanada edebiyatından psikolojik bir polisiye kurgusu. Sayfa sayısı az olduğu için okuması kolay ama okuduklarınızın sizi sarsacağından eminim. Sevgisiz bir ailede büyüyen ve annesi ile ilişkileri çok kötü olan bir kızın adım adım başka kollara sürüklenmesini okumak benim için oldukça zor oldu açıkçası… Her şey Saygın bir viyolonist olan Jean St-Arnaud, öğretmenlik yapmak için yıllar sonra yeniden Montréal’e dönmesiyle başlar. Onu arabasının kurşunlanması sonucu yaralı halde hastaneye kaldırırlar ama durumu kritiktir. Akıllardaki soru: Bir öğretmeni kim neden öldürmek ister? Bunun cevabını kitaptaki geriye dönüşlerle öğreniyoruz. Jean St-Arnaud olayını çözmek için zeki bir dedektif olan Maréchal ve yardımcısı Serge titiz bir soruşturma yürütmektir. Soruşturma sonucu Faustine Favrau isimli genç bir kadına ulaşmışlardır. Bu genç kadının öğretmenle nerden tanıştığını ve olayla ilgisi olup olmadığını öğrenmek isterken geçmişin tozlu sayfalarındaki sırlar biri bir ortaya dökülür… Müzikle örülü sayfaları okurken notaların arasında klasik müzikle hayli haşır neşir olduğunuz bir hikayeydi. Bunun dışında kitapta bazı kısımlarda argo kelimeler ve +18 kısımlar olduğunu da belirtmek isterim.
2024 58. kitabı
Yazarın, karakterlerin psikolojik tahlillerini okuyucuya iyi yansıttığını düşünüyorum. Özellikle neden-sonuç ilişkisi çerçevesinde karakterlerin yaşadığı olayları kitap kapsamında anlatmasını sevdim.   Kitabın konusu ilgimi çekmiş olsa da maalesef okuduktan sonra kitabı sevmedim. Bana göre dolu dolu bir polisiye kurgusu değildi. Kitapta müzikte kullanılan terimlerin sıkça kullanılması beni rahatsız etti diyebilirim. Okurken sürekli bu ne demek acaba diye düşündüm. Kitapta hassas içerikli bir kısım vardı ve bu kısımdaki olaylar da beni rahatsız etti.
2024 42. kitabı
Herkese Selamlar Sizlere ilk defa okuduğum kanada edebiyatı eserinden bahsedeceğim. Kitap dedektif kitabı aslınsa akıcı ama ilk sayfalarda biraz anlamakta zorlandım yinede keyif aldım okurken. Zaten dedektif konulu kitapları çok severim beni bilir okuyucu arkadaşlarım. Konusuna gelelim kitabın; Herkesin tanıdığı Jean keman öğretmenliği yapmak için yıllar sonra yeniden Montreal’a dönmüştür. Ancak bir akşam arabasından indiği sırada iki kurşun yemiş ve yoğun bakıma kaldırılmıştır. Dedektif Marechal ve Serge bu işin peşine düşerler. Önce okulundaki öğretmenler ile konuşup en son konuştuğu kişileri tespit etmeye tartışmalı kişi olup olmadığını öğrenmeye çalışırlar. Bu sırada yıllar önce ders verdiği bir öğrencinin izine düşerler. Jean henüz ondört yaşındaki bir öğrencisine evde ders vermeye başlar. Ailesi bu durumu öğrendiğinde kızlarının dışarı çıkmasını yasaklar. Bu süreçte Jean o küçük kıza maalesef hoş olmayan şeyler yapmıştır… Okurken Jean’a çok çok fazlaca kızdım. Ve yıllar sonra döndüğünde o kızla tekrar görüşür elbetteki kız büyümüş kocaman kız olmuştur. Peki Jean’ı vuran kimdi? Bu kız ile bağlantısı var mıydı? Bu tarz katili son sayfalarda öğreneceğiniz bir eser isterseniz mutlaka okuyun. Sayfa sayısı az kurgusu oldukça güzeldi.
2024 102. kitabı
. . Jean yaklaşık yirmi yıl sonra tekrar öğretmenlik için Montreal’e gelir ve yıllar öncesinde sevdiği Faustine ile karşılaşır ama kız onu tanımamazlıktan gelir. Ama yine dayanamaz onunla yemeğe çıkar ve birlikte olur. Ertesi gün Jean onu eve bıraktıktan sonra iki el ateş ile vurulur ve artık yürüyemez. Polis soruşturmasında tüm eski defterler açılır ve asıl şok orada başlar. . Polisiye psikoloji kitap olduğu için hemen okumak istedim ama kitabın polisiye ile alakası yok sorgu var polislere yoruma bile gerek kalmıyor her şey anlatılıyor çünkü bir de çeviri maalesef iyi değildi o kadar zorlandım ki okurken kitap kısa ama koca bir günümü aldı. Ayrıca içeriğinde işlenen aşk da bana biraz itici geldi saf temiz olarak gösterilmiş ama 14 yaşında ki bir kızın sözde kendi isteği ile bile bekaretime saygı duydu ama onun dışında olanlar çok zevkli şeklinde anlatılması bana itici geldi. Küçücük kızın kocaman adama kendini teslim etmesi ve bunun normal gibi anlatılması küçücük kızın bedeni için adamın düşünceleri beni resmen iğrendirdi daha çok şey yazardım ama neyse…
2024 41. kitabı
Farklı kültürlerden kitaplar okumayı seviyorum. Bu kitap da Fransız bir yazarın kaleminden çevirilmiş ve Kanada edebiyatından psikolojik bir polisiye kurgusu. Sayfa sayısı az olduğu için okuması oldukça kolay ve doyurucu bir eser. Gamlar, notalarla örülmüş, ruhunun gıdası müzik olanlar için güzel bir okuma olabilir. Saygın bir viyolonist olan Jean St-Arnaud, öğretmenlik yapmak için yıllar sonra yeniden Montréal’e dönmüştür. Burada yıllar öncesinden tanıdığı Faustine Favrau ile karşılaşmasının ardından geçmişin hayaletleri peşine düşer. Ancak bir akşam arabasından indiği sırada iki kurşun yemiş ve yoğun bakıma kaldırılmıştır. Jean iki kurşun yemiş, hayatının kalanında tekerlekli sandalyeye mahkûm olmuştur. Dedektif Marechal ve Serge bu işin peşine düşerler. Önce okulundaki öğretmenler ile konuşup en son konuştuğu kişileri tespit etmeye tartışmalı kişi olup olmadığını öğrenmeye çalışırlar. Bu sırada yıllar önce ders verdiği bir öğrencinin izine düşerler. Jean henüz ondört yaşındaki bir öğrencisine evde ders vermeye başlar. Ailesi bu durumu öğrendiğinde kızlarının dışarı çıkmasını yasaklar. Okurken Jean’a çok çok fazlaca kızdım. Ve yıllar sonra döndüğünde o kızla tekrar görüşür elbetteki kız büyümüş kocaman kız olmuştur. Peki Jean’ı vuran kimdi? Bu kız ile bağlantısı var mıydı?
2024 106. kitabı
Bir sonraki gam, ister do diyez ister re bemol olsun, mantıken ilk siyah tuşla başlıyor ama Faustine hareketsiz duruyor. Çünkü ne bu gamın içeriğini i ne de parmaklarını nasıl konumlandıracağını biliyor. Paniğe kapılıyor. Savunmaları dağılıyor, boşluk bir sıvı misali yayılıyor. İçindeki boşluk onu gözündeki en büyük tehlikeye karşı savunmasız bırakıyor: Dışarıdaki yaşam. . . fa majörde, polis her şeyi bilmek zorunda değil, diğeri re minörde, asıl olan suçluyu durdurmak... . . Merhabalar sevgili kitap dostlarım... Bugün sizlerle Fransızca 'dan dilimize çevrilmiş bir dedektiflik hikâyesinden bahsetmek istiyorum. Gamlar... Müzik terimleri ile arası pek iyi olmayan ben için, bu gamlar terimi araştırılacak bir konu oldu, zira kitabı anlamam adını anlamamdan geçiyor diyerek kolları sıvadım efendim. Gamlar ,notaların belli aralıklara göre sıralanmasıymış.. O vakit, hazırsanız başlıyoruz . . Her şey, fakülte önünde gerçekleşen bir saldırı ile başladı. Jean St- Arnaud arabasının yanında vurulmuştu. Aslında, yeni bir hocaydı. Herkes haliyle şaşkındı, tıpkı Maréchal gibi ... Jean'ın odasını araştırırken aklında sürekli aynı soru dönüp duruyordu... Bir viyolonisti kim neden öldürmek istesin ki? Ve araştırmalarının varacağı noktaya kadar, notalarla çerçevelenmiş bir dünyada adım adım ilerliyoruz... Peki , ne mi buluyoruz ? Cevabımız ve fazlası eserimizde der hepinize şimdiden keyifli okumalar dilerim. Kitapla Kalın
2024 25. kitabı
Christine DaffeChristine Daffe GamlarGamlar Herkese merhaba! Bugün dedektif kurguları ve psikolojik tahlilleri okumayı sevenler için bir kitap önerim var. Öncelikle kısaca #kitabınkonusu ‘ndan bahsedeceğim; Başarılı bir viyolonist olan Jean yıllar sonra öğretmenlik yapmak için Montreal’e dönüyor ve burada Faustine ile karşılaşıyor. Jean, yıllar önce onu öldürmek isteyen biri ya da birileri tarafından vurulmuş, neyseki ölmemiş ama yine de tekerlekli sandalyeye mahkum kalmıştır. Faustine ile olan bu karşılaşma onu eskiye yeniden götürür. Zeki bir dedektif olan Marechal ise bu olayı aydınlatmak için bu işin peşine düşer. Açıkcası kitaba odaklanmakta biraz zorlandığımı söyleyebilirim. Fransızca’dan çevrilmiş ve çevirisi kesinlikle çok başarılıydı. Ancak dedektif hikayeleri beni çok sarmadığı için mi bilmiyorum ama okurken zorlandığımı hissettim. Yine de içinde müziğe dair bir şeyler görmek kitabı okuma istediğimi destekledi. Psikolojik-dedektif kitap sevenlerin bir şans vermesini tavsiye ederim. Dilara TeacherDilara Teacher
2024 218. kitabı
Okunma: 01 Aralık 2024 17:24
"... Yalan söylüyor olabilir. Antipatik veya kötü yetiştirilmiş izlenimi bırakmayı da göze alıyor olabilir. Yalnızlığa acil ihtiyacı olduğunda her şeyin mübahtır.." Şimdi anlatımı farklı olan bir kitap bu. Gemiş zaman kipi ile şimdi ki zaman arası cümleler. Günlük hayatta kullandığımız ama romanlarda ya da öykülerde kullanmayı pek tercih etmediğimiz, zaman kipleri. Ama okudukça alışıyorsunuz, hikayeyi gözlemci olarak algılamaya başlıyorsunuz. Yani en azından ben öyle hissettim. Hikaye kısa olay akışıyla başlıyor ki bu kısmı haber bülteni ya da polis notu gibi düşünebilirsiniz. - sanırım öyleydi - bir adam dışarıdayken, bir arabadan açılan silahlı saldırı sonucu ağır yaralanıyor. Olay Fransa'da geçiyor bu arada. Vurulan kişi de bir müzisyen. Ağır yaralı ve hayati tehlikesi büyük. Peki, bu adamı kim ve neden vurdu? Sonraki bölümde karşımıza Madam F çikıyor. F diyorum çünkü soyadı F ile başlıyor unuttum. Burada sevgili madamın karmaşık psikolojisi ile karşılaşıyoruz, haberi duymuş. Meğer madam bu müzisyeni önceden tanıyor ama onu birkaç gün görmezden gelmiş. Niye? Kıskançlık yüzünden mi yoksa? Geçmiş yavaşça dökülürken müzisyenle olan ilişkisi de ortaya çıkıyor madamın. Belki de madam vurdu. Zaten onu görmezden gelmişti. Söylemicem hiçbirini. Ama merak etmeyin her şey açığa çıkıyor.
2024 105. kitabı
Dünya edebiyatından okumayı çok severim. Farklı ülkelerin yazarlarını okumak bana onların kültürel öğelerini göstermesi açısından çok kıymetli. Daha önce Kanada edebiyatından okuma yapmamıştım ve "Gamlar" bu alanla tanışma kitabım oldu. Jean konservatuvarda viyonolist olan bir öğretim görevlisidir. Yıllar sonra Montreal'e geri gelir. Döndüğü zaman onu bir sürpriz beklemektedir. Faustine ile karşılaşır. Araya yıllar girmesine rağmen birbirlerini unutmamışlardır. Fakat Faustine'nin hayatında başka biri vardır. Ve onların birlikteliklerini öğrenince büyük bir felaket yaşanır. Kurguyu, akışı ve içindeki sürprizleri sevdim ben. Özellikle Faustine'nin duygusal gelgitleri güzel aktarılmış. Aile sevgisi eksikliğinin nelere sebep olabileceği yine bu kitapta da vurgulanmış. Bu açıdan benim için farklı ve güzel bir okuma oldu. Lakin; Jean ve Faustine'nin ilişkisinin yıllar önce yani Faustine'nin daha çocuk olduğu zamana dayanması beni okurken rahatsız eden noktalardan. Kitabın bir bölümünde bunun nedenleri açıklansa da bu Jean'i benim gözümde aklamıyor. İkinci nokta ise kitabın çevirisi kaynaklı mı yoksa orijinal dilinde de böyle mi olduğunu anlayamadığım bir zorlanma. Bazı yazarların kitapları vardır misal Saramago, William Faulkner gibi, anlatım teknikleri nedeniyle okuyucu yorar. Yazarın tarzını bilmediğim için bunun kendisinden mi yoksa çeviriden mi kaynaklanan bir sorun olduğunu anlayamadım. Yani konu ve kurgu iyi olsa da akıp giden bir anlatım yok, biraz sakin kafa ile okunması gerekiyor. Keyifli okumalar dilerim...
1000k
2026 3958. kitabı
Gamlar benim için daha çok duygunun ön planda olduğu, yer yer içe dönük bir okuma oldu. Christine Daffe, karakterlerin ruh hâllerini ve kırılganlıklarını anlatmaya odaklanmış. Bu yüzden olaydan çok hisler üzerinden ilerleyen bir kitap diyebilirim. Kitapta hüzün, yalnızlık ve içsel arayış teması oldukça baskın. Bazı bölümlerde kendimi karaktere yakın hissettim; özellikle duyguların sade ama etkili bir şekilde verilmesi hoşuma gitti. Ama açıkçası yer yer tekrar hissi oluştu ve hikâye biraz durağanlaştı. Daha hareketli, olay odaklı kitapları sevenler için ağır gelebilir. Ama ruh hâline göre okunduğunda daha çok şey veren bir kitap. Büyük bir etki bırakmasa da, sakin ve duygusal bir okuma arayanlar için fena değil.