Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Balkan Harbi’nde Komita, Çete, Jandarma ve Milisler: 1912-1913

Gayrinizami Harp

Ali Güneş

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
1826-1912 yılları arası yeni düzenli ordu döneminde, özellikle 1878-1912 Makedonya Sorunu döneminde, İm­paratorluk topraklarında türeyen ayrılıkçı ve milliyetçi gayrinizami örgütlere karşı mücadele eden Osmanlı askeriyesi, kazandığı bu tec­rübelerle, modern GNH teorisi ile birçok ortak noktası bulunan, resmi ya da gayriresmi kendine has bir gayrinizami harp doktrini geliştirmiştir.
Sayfa 26 - Kronik KitapKitabı yarım bıraktı
Gayrinizami kuvvetlere karşı harekatın askeri harekat bölümü ise polis harekatı ve muharebe harekatı olmak üzere iki şekildedir. Polis harekatının hedefinde gizli mukavemet yapan yer altı ve kur­tarma kaçırma kuvvetleri ile yardımcı kuvvetler vardır. Esas itiba­riyle gayrinizami kuvvetlerin açık mukavemet ve vurucu gücünü oluşturan gerilla unsurlarına karşı uygulanan Muharebe harekatı ise Tepki, Taciz, Esirgeme ve İmha harekatı şekillerinden biriyle veya bunların karışımıyla icra edilir.
Sayfa 19 - Kronik KitapKitabı yarım bıraktı
Reklam
Gayrinizami harp, iki hasım güç arasında (devletler veya devlet dışı aktörler), herhangi bir dış kaynak tarafından teşkilat, eğitim ve lojistik kapsamında desteklenen yerli halkın hakim olduğu, nizami kuvvetler dışındaki kuvvetler ya da onların desteklenmesiyle, mün­ferit ya da bölgedeki dost nizami kuvvetlere yardımcı unsur olarak, hedef ülkede veya düşman işgali altındaki bölgelerde egemen olan sivil/askeri otoriteyi zayıflatmak/yıkmak ve bölgeye sahip olmak amacıyla askeri ve yarı askeri yöntemlerle yürütülen uzun soluklu bir savaş şeklidir.
Sayfa 54 - Kronik KitapKitabı yarım bıraktı
Askeri stratejinin bir parçası olarak ele alınan bir gayrinizami harp unsuru, çeşidi kaynaklardan istihdam edilerek oluşturulan gerilla kuvvetleri, yer altı teşkilatı ve yardımcı kuvvetlerden mü­rekkeptir.
Sayfa 55 - Kronik KitapKitabı yarım bıraktı
İlk defa Yarımada Seferi (İspanya) sırasında 'Gerilla Savaşı' tabiriyle karşımıza çıkan terimin anlamı, günün gerekleri doğrultusunda ve zamanla önemli ölçüde değişti. Buna ilave olarak tanımlayanın ide­olojik kimliği, çıkarları ve taraflılığına göre bazen birbirine tamamen ters, zıt tanımlamalar yapılarak içinden çıkılmaz hale gecirildi.
Sayfa 52 - Kronik KitapKitabı yarım bıraktı
Birinci aşamada, gerillalar düşmana karşı taarruza geçecek kadar kuvvetli olmadıklarından devamlı bir şekilde geri çekilmelidir. Bu safhaya teşkilatlanma ve hazırlık safhası denebilir. İkinci aşamada, gerilla birlikleri geniş istihbarat ağına sahiptir. Bu saflarda düşman ikmal kollarına, konvoy ve tesislerine pusu, taciz ve baskınlar yapıla­rak ihtiyaç duyulan silah ve malzeme ele geçirilir. Düşman ulaştırma ve haberleşme noktalarına akınlar yapılabilir. Son safhada ise, yeterli büyüklüğe ve kuvvete ulaşan gerillalar, artık yıpranmış olan düşman birlikleri üzerine ilerleyerek geri çekilmelerini sağlar ve karşı taar­ruzlarla netice almaya çalışırlar. Bayo, Giap ve Che Guevera da çok az farklılıklarla bu ekolün takipçileri olmuşlardır.
Sayfa 43 - Kronik KitapKitabı yarım bıraktı
Reklam
Alman tec­rübesiyle hareket eden Clausewitz halk harbini (Volkskrieg) nizami kuvvetin yokluğunda geçici hareket unsuru olarak görmektedir.
Sayfa 41 - Kronik KitapKitabı yarım bıraktı
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.