Gençlere Yönelik Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri

Mustafa Soykök

Gençlere Yönelik Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri Gönderileri

Gençlere Yönelik Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri kitaplarını, Gençlere Yönelik Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri sözleri ve alıntılarını, Gençlere Yönelik Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri yazarlarını, Gençlere Yönelik Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Okul Problemleri Olan Öğrenci
öğrencinin kendisi veya anlatılan kişilerle ilgili yargılayıcı ifadelerden kaçınmalıdır. “Bunu nasıl yapar!”, "Çok vicdansızmış.”, “Hatalı olan o, sen değilsin.” gibi cümleler kurmamalıdır. Bunun yaşanan problem yerine öğrencinin tecrübesine odaklanmak gerekir. "Onun sözleri seni üzmüş olmalı.", "Haksızlık yapıldığını düşünmek çok kötü bir his." gibi cümlelerle öğrencinin dikkati kendine çekilebilir. Böylece başkalarını suçlamakta ziyade öğrencinin yaşadığı olayı nasıl anlamlandıracağına odaklanabilir. Öğrenciye zorluklarla mücadele etmenin önemi; Allah'ın emekleri boşa çıkarmayacağı, çevresindekiler hata yapsa da kişinin doğru davranmaya devam etmesi gerektiği anlatılabilir.
Aile problemleri olan öğrencilere yönelik manevi destek daha çok, öğrencinin yaşadığı zorluğu paylaşan ve aslında yalnız olmadığını hissettiren bir yaklaşım üzere kuruludur. Bu konularda manevi danışman, sınır çizmesini iyi bilmelidir. Manevi danışman, öğrencinin ailesindeki sorunları gidermeye girişemez. Onun görevi sadece öğrencinin yanında olmak ve yaşadığı zorluğu atlaması için ona yardımcı olmaktır. Bu da onun, başına gelen olaylara yeni anlamlar yüklemesi, zorlukların insanı geliştiren yönü olduğunu keşfetmesi ve Allah'a yönelerek dinî inancından güç alması sürecine rehberlik etmek demektir.
Reklam
engelli öğrenciye doğal davranmalıdır. Çünkü talep etmeden yapılan yardımı engelli, bir çeşit acıma duygusu olarak algılayabilir. Bu, onu kötü etkiler. İnsani ilişkide engelli öğrenci-engelsiz öğrenci ayrımı olmadığı unutulmamalıdır.
Engelli öğrenci talep etmeden ona özel bir yardım yapmamalıdır. Örneğin, manevi danışman birkaç öğrenci ile odasında görüşürken içeri görme engelli bir öğrenci girerse, manevi danışman veya diğer öğrenciler ayağa kalkıp onun kolundan tutup onu bir yere oturtma işine girişmemelidir.
Ağlayan Öğrenci
Mümkünse diğer arkadaşlarını oradan uzaklaştırmalı ve öğrenci ile yalnız görüşmelidir. Ancak burada “Anlat bakayım ne oldu?”, “Başına kötü bir şey mi geldi?” gibi sorulardan kaçınmalıdır. Ağlayan gence ilk yaklaşım, duygu paylaşımı şeklinde olmalıdır. Yüzüne bakmak, elini tutmak gibi davranışlarla bu mesaj verilebilir. Bir süre beraberce sessiz kalınabilir. Konuşmaya başlarken de “Hayat bazen çok zor olabiliyor, dönem dönem hepimiz üzülüyoruz.” gibi cümlelerle ağlamanın doğal bir hâl olduğu belirtilebilir. “Anlatmak istersen dinlerim." gibi cümlelerle konuşmaya teşvik edilebilir.
Son ergenlik dönemindeki gencin ilgilendiği konular daha çok akıl ve mantıklı çıkarımların olduğu düşüncelere yönelmiştir. Genellikle gençler, kendileri ve çevrelerine açıklama getirmek için psikoloji ve felsefe gibi alanlara ilgi duyar.
Reklam
45 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.