Bir Diskdünya Romanı #25

Orijinal Adı:
The Truth

·408 syf.·
2023 49. kitabı
Diskdünya evreninin 25. kitabı olan Gerçek'i okurken baya keyif aldım. Sanayi Devrimi alt serinin ikinci üyesi olan Gerçek'le, medya ve hayatın güvenirliğini test ediyoruz. Baş kahramanımız William deSoze, Diskdünya evrenine gazeteyi dahil ediyor. Matbaacı cüceler, muhabir Sacharissa ve fotoğrafcı vampir cinimiz Otto'yla mini bir işletme kuruyoruz. Cüce Gödenberk veya bizim bildiğimiz adıyla Gutenberg'le Ankh-Morpork Times artık yazıyorrrr :) Bu yeni fikre karşı birleşen gravür loncası ve Agathea topluluğuna kafa tutuyoruz, onlar da altta kalır mı hemen rakibimiz oluyorlar. Malum, Ankh-Morpork'da haber bitmez. Kimi zaman bir meyhanede olay çıkar, kimi zaman bir adam bir köpeği ısırır, kimi zaman da yılın en soğuk kışının bu yıl olduğunu konuşuruz. Vee günlerden bir gün Ataerk Lord Vetinari'nin dahil olduğu önemli bir olay patlak verir. Gazetecimiz William, bekçiler teşkilatını beklemeden araştırmaya başlar ve hikayemiz tam anlamıyla başlar. Bu yolculukta bizlere Bay İğne, Bay Lale, Bay Slant ve olmazsa olmazlardan Zararına Dippler eşlik eder. Tabi bu kadar da değil daha nicesi de var ama siz kadroyu bu kadar bilseniz bile kâfi. Çok güzel göndermeler vardı. Heidegger, Tombalanın İcadı, Ucuz Roman filmi, Tarantino, Leonardo Da Quirm yani Da Vinci :), Ezop Masalları.... "Biz yalanların korumasıyız beyler." pasajıyla da Winston Churchill'e yolladığımız selamlar falan. Ve daha nice niceleri.. Yolu Diskdünya'ya düşen nice dosta selam olsun o zaman :))
2025 35. kitabı
Ankh-Morpork’ta hareketli resimlerden sonra hareketli harfler gündemde. Cüceler matbaacılığa el attılar ve bu tabi ki tüm Ankh-morpork ahalisinin radarına girdi. William ve takım arkadaşları Sancharissa, cüce Gödenberk, vampir Otto sayesinde ise Ankh-Morpork Times gazetesi meydana geldi ve tabi ki bu da Ankh-morpork ahalisinin radarına girdi çünkü herkes kendisinin haber yapılması için can hıraş bir uğraşa girdiler. Ancak bir gün çok ilginç bir olay meydana geldi ve bu gazetecilik olayı da ondan sonra daha büyük yankılar uyandırmaya başladı çünkü bu aşırı büyük bir haber malzemesiydi. Ataerk Vetinari kendi uşağını bıçakladı ve yüklü miktarda bir parayla ata binip kaçacakken baygın halde bulundu.Ancak durum gerçekten böyle mi işte o büyük bir sır.Hal böyle olunca hem William ve arkadaşlarına hem de Vimes ve bekçilerine iş çıktı, güçlerin birleştirilmesiyle de gerçeklerin peşine düşüldü. Unutmayın ki; “Gerçek ayakkabılarını giyene kadar, yalan dünyada tur atar.” Vimes ve bekçileri bu kitapta tekrar görmek güzeldi, Vetinari zaten favori karakterlerimden biri. William da sevdiğim bir karakter oldu, hatta bu alıntı ona gelsin çünkü William gerçekten de böyle birisi; “Bazıları kahramandır, bazıları da not alır ve bazen de bu ikisi aynı kişidir.” Yine sürükleyici ve bir çırpıda okunuveren bir kitaptı o yüzden hiç hız kesmeden seriye devam ediyorum.
2025 48. kitabı
Okunma: 25 Temmuz 2025 12:29
Ankh-Morpork'a gelen basım, matbaa teknolojisi ve bunun çabucak günlük gazetecilik faaliyetine dönüşüvermesini " cüceler kurşunu altına çeviriyorlar" şeklinde bir simya benzetmesiyle giriş yapması kitabın harikuladeliğine küçük bir örnek olsa gerek. Pratchett, bildiğimiz Pratchett. O zamanın popüler kültürüne ait "sahneleri" Diskdünya evrenine öyle ustaca yerleştiriyor ki, bu zekice mizaha hayran kalmamak mümkün değil.

Terry PratchettYazar · 48 kitap
Diskdünya, aynı dünyamıza benzer. Temel farkı küre şeklinde değil de, kutupları iyice preslediğiniz zaman ortaya çıkan bir diske benzer olması. Diskin tam ortasında sivri bir dağ var. Ve disk dünya, yıldızlar arası boşlukta süzülen bir kaplumbağa'nın sırtında dizili dört filin üzerinde dengede durmaktadır. Diskdünya serisi 2007 senesi itibari ile 36 kitaba ulaşmıştır. Bu dünya kafası karışık kişilikler, enteresan kahramanlar, meyhaneler, büyücülüğün öğretildiği görünmez üniversite, muhtelif şehirler, büyücüler ve cadılar ve mebzul miktarda sıradan halkla doludur. Serinin Türkiye'de yayımlanmış birçok kitabı var. Mr.Pratchett, başarılı ve velut bir yazar. Yazarın, Diskdünya serisi dışında yazdığı kitaplar; Bromeliad Üçlemesi 1988 Truckers 1990 Diggers 1990 Wings Johnny Maxwell Üçlemesi 1992 Only You Can Save Mankind 1993 Johnny and the Dead 1996 Johnny and the Bomb Diğer çalışmaları 1971 The Carpet People 1976 The Dark Side of the Sun 1981 Strata 1989 The Unadulterated Cat (Gray Jolliffe ile birlikte) 1990 Good Omens (Neil Gaiman ile birlikte) 2008 Nation