Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İnsan Davranışını Şekillendiren Hayalet Etkiler

Gizli İkna

Jonah Berger

Gizli İkna Gönderileri

Gizli İkna kitaplarını, Gizli İkna sözleri ve alıntılarını, Gizli İkna yazarlarını, Gizli İkna yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
260 syf.
6/10 puan verdi
·
20 saatte okudu
“En önemsizinden en derinine kadar her şeyin önem aralığının başkaları tarafından belirlendiğini görüyoruz. Tercihlerimin merkezi benim, diye düşünme eğilimindeyiz. Benim tercihlerim, benim eğilimlerim, benim içsel beğenilerim ve seçimlerim. Oysa sectigimiz yemekten kullandığımız dile ve popüler ürünlere kadar her şeyde başkalarından şaşırtıcı derecede etkileniyoruz. Birine “o pazarlık karşı taraf seni taklit etti diye mi başarılı oldu?”diye sorarsanız, delirdiğiniİ düşünüp gülecektir. Oysa o etki başarının anahtarı olmuştur. Başkalarının davranışlarımızı etkilediği aşikar , genellikle de bunun farkına varmıyoruz.” Sosyal çevrenin aldığımız kararlardaki etkisini anlatıyor.Sadece sosyal çevrede değil aslında kendi aldığımızı sandığımız bir çok kararın temeline indiğimizde taktığımız marka çantadan, ayakkabıya , kıyafete , binmeyi tercih ettiğimiz araba modellerine , renklerine kadar seçimlerimizin farkında olmadan çevresel etkilerle nasıl şekillendiğini anlıyoruz okurken. Yakın zamanda aldığınız kararları gözden geçirmenizi tavsiye ederim.Bu kararların karar merci gerçektende hiçbir etki altında kalmadan kendinizmiydiniz? Bir daha düşünün derim!
Gizli İkna
Gizli İkna
Jonah Berger
Jonah Berger
Gizli İkna
Gizli İknaJonah Berger · Mediacat Yayıncılık · 201864 okunma
“Moda, esvapları insanlardan daha fazla eksiktir.” Shakespare
Sayfa 145Kitabı okudu
Reklam
Kalabalıkları en çok çeken şey kalabalıklardır.
Başkalarını bir şey yapmaya veya yapmamaya ikna etmek istediğimiz zaman, ödül ceza yöntemini başvurma eğilimi gösteririz. Ödül ceza yönteminin kısa vadede etkili olsa da, genellikle amaca zarar verir. Çocuklarda sebze ve dondurma konusunda da aynı çıkarımları yapıyor. Dondurmanın tadını seviyorlar ve sebzeye bayılmasalar da, dondurma ödülü sebze yemeği ile ilgili tüm olumlu düşünceleri baltalıyor. Yani Sebzeler o kadar lezzet ettiyse, neden onların yemeleri için bir ödül konması gereksin ki? Dondurmanın ödül olarak sunulması, sebzelerin tek başına bir değeri olmadığına dair örtülü bir sinyal işleme görüyor. Çocukların sebze yemeği karşılığı(dondurma) olmalı diye düşündürüyor. O Ödül ortadan kalkarsa, çocukta sebze yemeyi bırakıyor. Ne yiyeceğine karar vermeye fırsatını bulduğu anda, sebzeyi bir yana atıyor. Elemanlar içinde aynı şey geçerli. İşe zamanında gelip iyi hizmet vermek, işlerin önem verdikleri için yapılan bir şey olmaktan çıkıyor, sadece daha fazla para almak amacıyla yapılan bir davranışa dönüşüyor oysa sosyal etkiyi kullanmak çok daha verimli sonuçlar getirir. Çocuklar anne babalarının brokoliye bayıla baya yedigini görünce, onlara uyum sağlayacaklardır. .
Come On Baby, Light My Fire
İnsanları sebat edip azimle çaba göstermeye teşvik etmenin yollarından biri, karşılaştırma kapsamını daraltmaktır.
Sayfa 221Kitabı okudu
Reklam
Goldılocks Etkisi
Çok yeniyse yabancı gelir. Çok tanıdıksa sıkıcı olur.
Sayfa 171Kitabı okudu
"KİM KARARLARINA SADIK KALIR? Buradan çıkarmanız gereken ders şudur: Satış yaparken müşterilerinizden her şeyi yazmasını isteyin. Yazacağı şey, gelecek yıla dair hedeflerinden, bir arabada, evde, hisse senedinde, devre mülkte aradığı özelliklere kadar her şey olabilir. Önemli olan müşterinin eline bir kalem vererek yazmasını sağlamaktır. Kesinlikle, müşterinizin kalıcı bir hayır yanıtına saplanıp kalmasına yol açacak sorular sormayın."
"Bir insana bir şeyi düşünmemesini söylemenin, o şey hakkında düşünme ihtimalini arttırdığı kanıtlandı. Pazarlama sektöründe, satış işinde, terapilerde ve ilişkilerinizde bundan olabildiğince kaçınmanız gerekmektedir. 1981 yılında deneklere, Başkan Nixon hakkındaki, 'Nixon sahtekar mıydı?' başlıklı bir makale okutuldu. Makale, Nixon'ın bir sahtekar olduğu tezini çürütüyordu. Denekler ise Nixon'ın bir sahtekar olduğuna inandı. Makalenin başlığındaki önerme, içeriğinden daha önemliydi."
"Kişi bir davranış kalıbını ne kadar sık hayal ederse arzu edilen bu davranışa yönelik niyeti ve tutumu da o kadar değişir. Müşterinizin yaşamasını istediğiniz deneyimi sık sık, birkaç günlük, haftalık bir dönem içerisinde düzenli olarak düşünmesini sağlarsanız kendisini bu deneyimi gerçekleştirirken daha rahat hissedecek ve bu davranışa yönelik tutumu değişecektir. Bu değişimlerin gerçekleşmesi için hayal edilen sahnedeki ana karakterin kendisi olması gerekir. 'Tıpkı sizin gibi biriyle çalışmıştım. X yaptığında Y gerçekleşmiş, bu sayede Z olmuştu.' türünden başkalarını referans gösteren kalıplar etkili değildir."
Reklam
"Gerçekten ikna edici olma konusunda en büyük fırsatı, müşterinizin sattığınız şeyi deneme fırsatı bulmasıyla yakalarsınız. Bu tekniğe yavru köpek tuzağı da denir. Bir yavru köpeği eve götürdükten sonra geri vermeniz mümkün müdür?"
"8 adımda karşımızdaki kişiyi ikna etmek: 1. Karşınızdaki kişinin sorununu/durumunu belirleyin. 2. Müşterinizin, bu sorunla yaşamaya devam ettiği sürece ödeyeceği bedelin, sıkıntı verici derecede yüksek olacağını anlamasını sağlayın. Bu taktiğin ardında etkili bir psikolojik ilke vardır. Ürünlerinizin, hizmetlerinizin sunabileceği olası
"Direnci ortadan kaldırmak istiyorsanız karşınızdaki kişinin görüşünü onayladığınızı gösterin."
"Alanında otorite olan bir kişinin sözleri, insanların görsel belleklerine baskın çıkarak yeni ve farklı şeyler anımsamalarına yol açabilir. Sohbet sırasında, müşterinizin otorite saydığı bir ismin sözlerini aktarmanız durumunda olabilecekleri düşünün. 'Bono'yu ne kadar sevdiğini bilirim. Bono, geçenlerde demişti ki...' Sihir gerçekleşir."
260 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
İnsanlar doğru cevabı bilseler de çoğunluğun fikrine daha çok önem verebilirler. Çocuklar, ebevenlerini taklit ederler. Ebeveynler imrene imrene brokoli yerse çocuk da yiyebilir. İnsanları taklit edersen seni daha sıcak bulurlar. E-posta atarken sana selam derse aynı şekilde karşılık ver gibi. İnsanlar, aldığı ürünün sadece kendisine ait olduğunu zanneder. Bir araç alan kişinin arkadaşı da aynı model aracı alırsa bu durum, o kişinin hoşuna gitmez.
Gizli İkna
Gizli İknaJonah Berger · Mediacat Yayıncılık · 201864 okunma
49 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.