Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mevlânâ'dan Deyişler

Göğe Giden Kervanlar

Hüsrev Hatemi

Göğe Giden Kervanlar Gönderileri

Göğe Giden Kervanlar kitaplarını, Göğe Giden Kervanlar sözleri ve alıntılarını, Göğe Giden Kervanlar yazarlarını, Göğe Giden Kervanlar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yarın mahşer gününde kadın erkek çıka gelecek. Hesap korkusundan yüzler sararacak. Ben, senin aşkını elime alıp öne çıkacak ve "benim hesabımı buna göre yapın" diyeceğim.
Sayfa 69 - Dergah Yayınları, 1. Baskı Şubat 2006Kitabı okudu
Bizlerin, yani yaratılanların dünyasında olaylar vardır, bunların arasındaki sürelerle zaman ölçülür. Bu önlü sonlu süreler, dünyasal zamanı oluşturur. Halbuki Allah katındaki zaman, yekpare (monoblok) bir zamandır. Ben, ilahi aşk ateşiyle benliğimi yakmak, tüketmek, bu olaylar aleminden, monoblok zamana geçmek istiyorum.
Sayfa 130 - Dergah Yayınları, 2017Kitabı okudu
Reklam
Mevlana'yı konuşurken sık sık günümüz konularına da değinmek zorunda kalıyoruz. Bu da Mevlana'nın hâlâ yaşadığını gösterir. Çünkü, Hafız Şirazi'nin dediği gibi "Gönlü aşkla diri olanlar ölmez. Alem ceridesine bizim devamımız kaydedilmiştir."
Sayfa 18 - Dergah Yayınları, 2017Kitabı okudu
Ney, kanla dolu bir yoldan söz eder, çılgıncasına aşktan, Mecnun aşkından öyküler anlatır bize. Bizin bilincimizin halinden anlayan, ruhun sırdaşı olan kişi, ancak bedensel bilinçten, ten varlığından vazgeçmiş kişidir. Oysa ki günlük konuşma dili sadece kulak dinler. Mesnevi- Mevlânâ
Yunus Emre nasıl anlamla ses ikilisinden hiçbirini feda etmeden Türkçe ile olağanüstü güzel şiirler dokumuşsa, Mevlana'da Farsçayı kullanan bir dokumacıdır.
Mevlânâ' ya göre şiir, siyah bir buluttur. İlâlî güzellik nise "Ben, bulut arkasında Ay'ım. Ay'ı siyah bulut ile nasıl aynı görürsün" sözleriyle, şaira sitem eder.
Reklam
Aşk est tatil ü reh-i peygamber-i ma Ma zâde-i aşkım ü aşk mader-i ma (Peygamberimizin tuttuğu yol aşk yoludur. Biz aşk çocuklarıyız, aşk da bizim annemizdir.) Mevlânâ
İbn Arabî, Aşk'ı aklıyla bağdaştırır. Mevlânâ aklını Aşk'la yok etmek ister.
Mevlânâ, mevcut felsefe geleneklerini islamlaştırma eğilimindedir. İbn Arabî ise felsefî bir İslam temeli kurmaya eğilimlidir.
16 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.