cok farklı beklemedigim bir kitaptı bastan sonra bir buz tutma hissiyle okudum sonu cok beklenmedikti ve özgündü sevdim tek kitaplık kısa bir oturusta bitirmelik manga okumak cpk keyifliydi
Elveda EriTatsuki Fujimoto · Gerekli Şeyler Yayıncılık · 2023419 okunma
Bu kitap o kadar etkileyici ki acilen animesi çıkmalı okurken çok duygulandım sonu beni fena ters köşe yaptı bundan sonra ayda bir kez manga alıp okuyacağım bana harika duygular yaşattı
Elveda EriTatsuki Fujimoto · Gerekli Şeyler Yayıncılık · 2023419 okunma
Zihni zorlayacak şekilde manganın içindeki hikayeyi mangaya uyarlanmış ve gerçekten harika bir eser olmuş. Bu da yetmezmiş gibi manganın olaylarını bireyin kendi içinde etik, ahlak savaşında bıraktırmayı da unutmamış. Bir nebze Truman filmini anımsatıyor fakat tam manası ile değil.
Yuta doğum gününde, hasta annesinin şaşırtıcı bir isteğiyle karşı karşıya kalır. Annesi kanser hastasıdır ve oğluna, onun ölümüne kadar kayıt altına alıp hayatını film yapmasını istiyor. Öldükten sonra görüntüsü sesiyle ona bir anı mi yoksa acı mi bırakmak istedi...
Yuta annesinin istediği gibi harika bir film yapar hatta annesini bir melek gibi izleyiciye yansıtır. Fakat filmin sonunda hastaneden kaçar ve hastane patlar.
Filmi izleyen öğrenciler duygusal başlayıp saçmalığa dönen, annesinin ölümüyle dalga geçen çocuğa "yuh" çeker. Fakat izleyicilerden biri filmden dolayı ağlayacak kadar beğenmişti!
Eri...
Filmin sonunda neden patlama sahnesi koymuştur Yuta? Duygusal başlayan ve sonu tahmin edilebilir bir şekilde bitireceği için mi? Annesinden intikam almak için mi? Yoksa annesinin ölümünü kabullenemediği için mi?
Filmden etkilenen Eri Yuta'dan bir film daha çekmesini ister. Tıpkı ilk film gibi sıkıcı olmayan, sonu tahmin edilemeyen. Ve ilk filmdeki gibi gizli-asıl başrolün kendisi olduğu...
Fujimoto sinematik manga panelleriyle tanınan bir manga yazarı ve çizeri. Meşhur Chainsaw Man mangasının oldukça sinematik panelleri olmasının ve anime uyarlamasının da kült filmlere gönderme yapan bir intro olmasının nedeni de Fujimoto'nun film ve sinema sevdasına bir selam çakmaktır. O yüzden Goodbye Eri'de filmlere bu kadar önem verilmesine ve bunun üzerinden hikayenin dönmesine hiç şaşırmadım. Böyle bir hikaye yazacak biri varsa o da Fujimoto'dur zaten.
Kamerayla çekilmiş olan her panel hafif titrek, bu sayede hangi panelin kameradan görüldüğünü, hangisinin o an gerçek olan olay olduğunu anlayabilirsiniz. Son sahneye gelince, Eri ile olan son buluşması pekala gerçek ve o an kameraya alınmıyor. Eri'in de orada dediği gibi, Eri'in filmi annesininkine kıyasla hep bir şey eksik hissettiriyor ki bu da fantastik bir element. Eri'nin filmini defalarca yetişkin bir adam olana kadar yeniden editlemesi de bu aradığını bulamamasından. Eri ile olan en son yeniden buluşmasında ise Eri'nin ona fantastik bir element eksik demesi ile neyin eksik olduğunu buluyor ve filmin son editinde bir nevi adeti yerine getirerek yine bir patlama sahnesi ekliyor, tabi burada kendisi artık bir yetişkin.
Kısacası, Eri gerçekten de Yuta'nın kendisine biçtiği rolün kendisiydi. Tıpkı Yuta'nın berbat annesini iyi hatırlaması için onu filmde iyi gösterdiği gibi, Eri de filminde önceki hayatında iyi hatırlanacak. Yuta bunu gerçekten hatırlamasa bile.
200 yılda bir dolup hata verip sıfırlanan bir hafızanın yanında bedenen ölümsüz olmanın pek de önemi kalmıyor. Gerçek ölümsüzlük birini nasıl hatırladığında. Eh, hatırlayamıyorsan da o zaman sana hatırlamanda yardımcı olacak ve o anları ölümsüzleştirecek olan bir filmde.
Gece yarısı okuduğumdan dolayı mıdır nedir hem ana fikrini anlayamadım hem de çok da etkilenemedim doğrusu.Sonunu da daha güzel bağlayabilirdi fikrimce.
Elveda Eri ilgi çekici bir hikaye.Memento mori felsefesi, ölümlü olmak ve bunu kendimize hatırlatmakla ilgili derinliği ve bağlamı kavradığımızda yaşama duyduğumuz saygı ve farkındalığı artıran, bunun yanında fiziki dünyaya bağlılıkları azaltan bir meditasyon olarak binlerce yıldır kullanılan bir yöntem.(alıntıdır mangadan değil) kısa bilgi daha, Roma İmparatoru Marcus Aurelius; bir zafer kazanıp da şehre geri döndüğünde halkı selamlarken tacı başından düşmesin diye yardımcısı yakınında durur, tacı tutarmış. Ancak yardımcısının tek görevi bu değilmiş. Bu kişi imparatorun kulağına eğilir, "Memento mori." dermiş. Ölümü hatırla, zafer sarhoşu olma, ölümlüsün unutma.
Elveda EriTatsuki Fujimoto · Gerekli Şeyler Yayıncılık · 2023419 okunma
Kitap aslında bu zamana kadar okuduğum mangalara göre biraz daha farklı bir tarzda bir mangaidi. Tek oturuşta bitirmelik farklı bir kitap. Sonu çok şasırtıcıydı. Kesinlikle okuyun derim yaptığımız şeylerin bizi hem hayata bağlayıp hem de hayattan soğutan bir yapısının olmasını cok iyi yansıtmış kitap bize
Eğer sıradan bir manga bekliyorsanız, bu kitap sizi ilk sayfadan şaşırtacak. Bir çocuğun annesinin ölümünü kamera ile kaydetmesiyle başlayan, ardından gerçek ile kurgunun iç içe geçtiği, kalbe dokunan bir anlatı.
Tüm hikâye neredeyse bir film gibi kurgulanmış. Sayfalar arasında ilerlerken, sanki bir belgesel izliyor gibisiniz. Diyaloglar az, ama görüntüler çok şey anlatıyor.
Eri gerçekten var mıydı? Yoksa Yuu’nun acıyla baş edebilmek için yarattığı bir karakter miydi? Yazar asla bu soruların cevabını vermiyor. Hikâye hızlı ilerliyor ama yavaş hazmediliyor. Aksiyon desen hiç yok. Tam ağlayacak gibi oluyorsun çünkü duygusal bir sahne var ama sonraki sayfada öyle bir şey oluyor ki ağlamaktan vazgeçiyorsunuz.
Özetlemek gerekirse; Bu kitap bir vedalaşma.Bir anneyle, bir hayalle, bir gerçekle... Belki de en çok kendi geçmişimizle.
Kitap kurgusal anlamda bayağı iyiydi.
Travmatik bir olayla başlıyor. Zaten arka kapaktaki yazıda da "annesinin, o ölene kadar oğlundan onu çekmesini istediği" yazıyor. Yani travmatik olması şaşırtıcı değil.
Ölüm kavramı ön planda.
Sanat ve film yapımcılığı gibi başlıklar da söz konusu.
Ve realistik gibi görünen ama bir o kadar da aralarda geçişler olan bir hikâye okuyoruz.
Özellikle sonu sebebiyle kendi türünün öne çıkanlarından olabilir. Tek ciltlik bir mangada böyle güzel kurguyla beklenmedik bir plot yazmak bence her yazarın harcı değildir.
Kesinlikle plot twist gibi plot twistti. Şok etkisi vurucuydu. Etkileyici.
Hatta bir ara sonunu bildiğim halimle ,o bakış açısıyla, tekrardan okumak istiyorum.
Çizimler de başarılıydı. Hatta mangayı okurken aynı zamanda anime izliyormuşum gibi bir etki yarattı.
"Bir taşla iki kuş" aktivite diyebilirim.
Önce Look Back sonra Elveda Eri okuyarak yazara veda ettim. Yazarın tek ciltlik başka mangaları olsa kesinlikle okurdum.
Film izliyor gibi hissettim okurken bu sıralar çizgi roman-manga tarzı okumalar yapmaya başladığım için bu kitabı da o şekilde okudum sürükleyici ama kısa olduğu için olaylar hızlı gelişiyor o da mecburen zaten onun dışında güzeldi
Elveda EriTatsuki Fujimoto · Gerekli Şeyler Yayıncılık · 2023419 okunma
Chainsaw Man ve Fire Punch'ın yaratıcısı olarak bilinen bir Japon illüstratör ve mangakadır .
Fujimoto, 10 Ekim 1993'de Japonya'nın Akita Eyaleti, Nikaho'da doğdu. Küçük yaşlarda çizim yapmaya başladı. Evinin yakınında hazırlık okulu olmadığından büyükanne ve büyükbabasının katıldığı resim kurslarına gitti ve yağlıboya çalışmaları yaptı. 2014 yılında Yamagata Eyaleti, Yamagata'daki Tohoku Sanat ve Tasarım Üniversitesi'nden Batı resmi bölümünden mezun oldu.
Fujimoto'nun manga yaratımları, film tutkusunu yansıtmasıyla öne çıkar ve kendine özgü "çizikli" sanat tarzıyla karakterize edilir. Bu tarz, karmaşık detaylar ve zengin, ayırt edici dünyalar ile iyi tanımlanmış karakterler yaratma özelliği taşır. Özellikle, eserleri tutarlı bir şekilde varoluşsal korku ve nihilist umutsuzluk temalarını iletir. Bununla birlikte, görünüşte aşılmaz zorluklara ve derin üzüntülere rağmen, Fujimoto'nun anlatıları şaşırtıcı bir şekilde önemli miktarda umut barındırır.