Goriot Baba

7.810 üzerinden
4.269 kişi
2022 11. kitabı
Okunma: 05 Ekim 2022 11:39
Bir babanin kendinden vazgeçmeye kadar varan fedakarlığının öyküsü. Paris’in şatafatlı yaşamını, paranın gösterişini, gücünü ve aldatıcı yönünü güzel bir şekilde gösteren bir roman. Bu tür bir çevrede dönen ilişkileri daha rahat anlayabildiğiniz gibi, bir baba yüreğini de anlamak mümkün oluyor.
İnsan ve Hayat
2021 401. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2021 10:28
Yazarın en çok konuşulan, toplumsal ve psikolojik tahlilleriyle ön plana çıkmış eserine getirdik sırayı sonunda. Konu alınan içerikler çok ilgi çekici değil mi? Mesela hiçbir devrimin, zenginin fakiri sömürdüğü düzeni değiştiremeyeceğine dair inanç. Görünüşte epey eğitimli, taşra hayatını bırakmış ve zengin bir kültür havuzunda yüzen insanların aslında ne kadar yozlaştıkları ve birçok dizide dahi bunun görülmesine rağmen o dizilerin en çok seyredilen diziler olmaları sürekli kafamı kurcalıyor. Son kısım çok önemli. Bu konuda Bir Havva Kızı romanında düşüncelerimi söylemiştim ama bu romanda da biraz bahsetmek gerek. Evlatlar ve onların yetiştirilme şekilleri. Yani çocuklara baskıyla, diretmeyle ve inatla bir şeyleri yaptırma ve o çocukların sıkıntılı bireyler olmasını mı yoksa hayatı biraz da kendilerinin tecrübe edip buna göre davranmaları mı daha doğru? Kusursuz ve mükemmel çocuklar yetiştirmek için yollarını sürekli temizlerseniz, bir gün siz olmadığınızda o yol kapanır ve artık işlemez. Eline malzemeyi alıp o yolu o çocuk da açmaya başladığında ise çok farklı bir durum ortaya çıkar. Umarım bu bir gün anlaşılır. Hepimizin başarılı ve kendine güvenen evlatlar yetiştirmesi dileklerimle... Bunu söyleme sebebim de kitabı okuyanların göreceği üzere Madame de Nuncingen ve Madame de Restaud’un yani Goriot Baba’nın kızlarının özellikleri. Her istedikleri yapılmış, her şey hazır önlerine sunulmuş, şımarık iki insan. Dışarıda herkes böyle değil. Tanıdığınız 20-30 kişi de öldüğünde sizi tanıyan kimse kalmayacak, bu dünyaya hiç gelmemiş gibi olacaksınız sonuçta. Eh, bunu da düşününce bu kadar hava, ego da kime, niye diye soruyor insan. Görüldüğü üzere kitabın üzerinden giderek, karakterleri anlatarak ben bile ufak bir mesaj verebiliyorsam bu kitabın bütününde ne mesajlar
Goriot BabaHonore de Balzac · İletişim Yayınları · 201718,7bin okunma
Tatil planı hazırsa sıra okuma listenizde!
Bu yaz yanınızdan ayırmak istemeyeceğiniz kitapları sizin için bir araya getirdik. 💬 Siz olsanız bu listeden hangisiyle başlardınız?
2020 49. kitabı
Okunma: 29 Mart 2020 17:31
Klasik dediğimiz romanları klasik yapan, anlattıkları meselenin romandaki zaman ve mekânı aşması ve evrensel bir nitelik kazanmasıdır. Goriot Baba’da 19.yüzyıl Fransız gençliğinin sosyeteye girerken yaşadığı zorluklardan ve varlıklı bir Parisli’nin giderek parasını ve itibarını kaybetmesinden fazlasını okuruz. İlk yayınlanma tarihi: 1835 yılı olan Goriot Baba romanındaki başkarakter fabrikatörlükten fakirliğe yuvarlanırken, fakirlikten zenginliğe yükselmeye çabalayan Rsetıgnac’ın yükselme çabaları düşme ve yükselme tezadını ortaya koymaktadır. Gitgide düşen Goriot Baba ile gitgide yükselen Restıgnac’ı aynı pansiyonda buluşturan yazar, babalarını sömürdükten sonra sokakta ölüme terk eden vefasız kızlar sayesinde insanlığın en acımasız yönlerini başarı ile ortaya koymuştur. Romanda “İhtişam ve sefalet” bir arada sergilenir. Çok zengin olmak çok para kazanmak, çocukların her istediğini almak iyi bir baba ve mutlu bir insan olmayı sağlamaz. Zenginliğimizi çocuklarımıza sunarken ölçüyü elimizden kaçırmamalıyız. Toplum, insanlara olan saygısını parasının miktarına göre gösterir. Maddi olarak gücümüz arttıkça saygınlık artarken, maddi güç azaldıkça insanın öz evladı dahi insanın yüzüne bakmaz.. Goriot Baba biraz sinirlenerek biraz hüzünlenerek okuyacaginiz bir kitap ,her ne kadar Balzac anlatiminda tamamiyle tarafsızlığını yansitmis olsa da biz okurlar taraf tutmaktan kendimizi alamıyoruz
2024 65. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2024 10:27
Dünya edebiyatının en önemli Yazarlardan olan Honore de Balzac’ın ölümsüz eserlerinden biri olan ve Realist romanın en iyi örneklerinden biri kabul edilen “Goriot Baba” İlk kez 1834 yılında Revue de Paris’de tefrika edilmiştir. 1835’te okurla buluşmuştur. Restorasyon dönemi Fransası’na damgasını vuran burjuva hayatının toplumda yarattığı trajediyi gerçekçi bir üslupla resmediyor. Balzac’ın “İnsanlık Komedyası” dizisindeki karakterlerin bütünlüğünü sağlayan en önemli eserlerinden biridir. İnsanlık Komedyası’nın Töre İncelemesi ayağında Paris Yaşamından Sahneler başlığı altında yer alır. İlk bakışta birbirinden hayli farklı görünen ama aslında hepsi burjuva olma hayaliyle hayatlarına yön vermiş üç karakterin yollarını Madam Vauquer’in pansiyonunda kesiştiriyor: Bütün servetini kızlarının başarılı evlilikler yapabilmesi uğruna harcayan ve sonunda damatları tarafından dışlanan, yoksul düşmüş eski tüccar yaşlı Jean-Joachim Goriot'un sefaleti, ıstırapları ve yalnızlığını merkeze alan roman, paranın insanlık durumu üzerindeki nüfuzunu babalık müessesi, insani zaaflar, gösteriş budalalığı üzerinden son derece trajik bir olay örgüsü ile gözler önüne serer. Hırsına kapılarak ahlâklı insanları kendi çıkarları için manipüle eden kendi antitezlerini, yani anlatıcının yer yer öfkeli ve alaycı tavrının cisimleştiği Vautrin'i hukuk eğitimi almak için geldiği Paris’te karşılaştığı hayata özenen, Paris sosyetesine gözünü dikmiş, hırslı ancak naif hukuk öğrencisi Rastignac'' da çinde barındıran bu burjuva cehennemi, Goriot Baba’ya dek hiç bu denli çarpıcı bir üslupla tasvir edilmemiştir.
2025 16. kitabı
Okunma: 19 Eylül 2025 23:54
Dante'nin İlahi Komedyasından öykünerek yazdığı insanlık komedyasının 1. kitabıdır Goriot Baba. "Hain evlat" kavramını anlatır bu kitapta. İnsanlık tarihi var olduğu müddetçe eskimeyecek bir kavramdır bu. Şu öğüdü verir aslında kitap bize: "Sakın mirasınızı paylaşmayın ölmeden önce. Çünkü yüzünüze bakmazlar." Goriot Baba kendini iki kızına adamış, iyi eğitim alsınlar, iyi evlilikler yapsınlar diye bütün malını mülkünü harcamış bir kahraman. Bir makarna tüccarı iken sonra Paris'in arka sokaklarında bir pansiyonda buluruz onu. Yanına Rastignac isimli yine taşradan hukuk okumaya gelen bir delikanlı gelir. Rastignac Goriot Babanın kızlarından biriyle bir ilişki yaşar, yükselme hırsı ile. Goriot Babanın aslında o zengin kadının babası olduğunu öğrenir ve bize o karmaşayı, duyguların gelgitlerini insanların acımasızlığını, şehrin ışıklarının yalanlığını dahiyane tespitlerle anlatır. Bir alıntıyla kitabın özeti: "Zengin olsaydım,servetimi korusaydım, onlara vermeseydim şimdi burada olurlardı. Dudaklarıyla yanaklarımı yalarlardı. Bir konakta otururdum, güzel adamlarım, uşaklarım, ateşim olurdu. Başucum da kocaları ve çocukları ile gözyaşı dökerlerdi. Şimdi ise hiç. Para her şeyi verir insana. Kızlarını bile verir."